ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΑΒΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που αρχίζει από τον χόνδρο, ο  οποίος είναι ένας ιστός που καλύπτει τα δυο άκρα των οστών ,σχηματίζοντας μια άρθρωση. Στη συνέχεια προσβάλλει το οστό που βρίσκεται κάτω από τον χονδρο, τον αρθρικό υμένα και άλλες περιαρθρικές κατασκευές.

Όπως τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η άρθρωση του γόνατου είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα από οστεοαρθρίτιδα και τα αιτία είναι

Τραυματικά (παλιός τραυματισμός-μετατραυματικη οστεοαρθρίτιδα),επιπλοκή σε χειρουργειο,γενετικα, μηχανικά (πλατυποδία-κοιλοποδια), κακή τροφικότητα της άρθρωσης.

Οι  πιο σημαντικές κλινικές εκδηλώσεις που αντιλαμβάνεται ο ασθενής είναι ο πόνος, ο περιορισμός της λειτουργικότητας της άρθρωσης, και το πρήξιμο. Άλλα συμπτώματα

Είναι η παραμόρφωση της άρθρωσης και η αστάθεια λόγω ατροφίας των μυών στη γύρω περιοχη.Ο πόνος είναι μηχανικός κατά την κίνηση παρόλο που δεν υποχωρεί πολλές φορές με την ανάπαυση.

Πολλές φορές ο περιορισμός της κίνησης είναι μεγάλος και η άρθρωση χάνει πολλές από τις 130 μοίρες έκτασης-κάμψης.
Η διάγνωση της ΟΑ γίνεται με κλινική εξέταση, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία (μας δείχνει αν έχουν προσβληθεί και οι μηνίσκοι-σύνδεσμοι) και η αρθροσκόπηση.

Οι παράγοντες κίνδυνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι πολλοί:
-παραμόρφωση του γόνατος σε ραιβο η βλαισο
-ανισοσκελια ανατομική η λειτουργική
-εργασίες που καταπονούν το γόνατο (άρση βάρους, ορθοστασία)
-μετά από τραυματισμό
-παχυσαρκία
-μυϊκή αδυναμία

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συν την φθορά που υφίστανται οι αρθρώσεις με την ηλικία κάνουν την ΟΑ του γόνατος πολύ συχνή στον πληθυσμό μετά τα 60 έτη. Υπάρχουν πολλά επίπεδα θεραπείας η επιβράδυνσης της εξέλιξης της πάθησης και έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία, χρήση  διατροφικών συμπληρωμάτων (χονδροιτινη,γλουκοσαμινη κλπ), ειδικές ασκήσεις Και χρήση ορθωτικων πελμάτων για διόρθωση του ραιβου-βλαισου γόνατου μετά από πελματογράφημα. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο επιβράδυνσης της μηχανικής κάκωσης του γόνατου γιατί αλλάζει τα στατικά και δυναμικά φορτία στην άρθρωση.

Οι χειρουρκικες μέθοδοι έχουν σημειώσει πρόοδο και εκτός της ολικής αρθροπλαστικης έχουμε πια επιλογές όπως η χρήση μοσχευμάτων χόνδρου και βλαστοκυτταρων
Στο γόνατο με μικρότερες τομές και χρόνους επούλωσης. Η ΟΑ του γόνατος είναι ένας παράγοντας πόνου και αναπηρίας στον σύγχρονο άνθρωπο  αλλά αντιμετωπίζεται πια με την βοήθεια της τεχνολογίας και την πρόοδο της επιστήμης πολύ αποτελεσματικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου