Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης. Πτυχιούχος του Παν/μιου Αθηνών (1980), πήρε το Διδακτορικό Δίπλωμα Φαρμακολογίας, από το Παν/μιο Paris 6 (1983), κατόπιν εργάσθηκε ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στηνΙατρική Σχολή Mount Sinaiτης Νέας Υόρκης (1983-1987). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακολογίας (1996-1998) και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας (2003-2005), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Pharmacology Network (1999-2003), μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Επιτροπών Έρευνας όπως της 20μελούς Επιτροπής Εποπτείας (1998), της 5μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης (1996) και της 3μελούς Επιτροπής Εποπτείας (2000) του Προγράμματος BIOMED της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εθνικός εμπειρογνώμων της Ελλάδος στην Επιτροπή Προγράμματος Βιοιατρικής Έρευνας (FP6) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2001-2003, 2007-2009). Εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Υποτροφιών της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας FEBS (2007-2011), Μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΑΔΙΠ (2008-2010). Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας, ΕΣΕΤ (2010-2013). Συνεργάζεται με τo Τμήμα Νευροεπιστημών τηςΙατρικής Σχολής του Παν/μιου Harvard και το Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων (CDD) του Παν/μιου Northeastern. Συνιδρυτής της εταιρείας-τεχνοβλαστό βιοτεχνολογίαςBionature (www.bionature.net).

Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει άνω των 125 διεθνών ερευνητικών εργασιών που αναφέρονται στο Pubmed (h-index: 42, citations >5.100) και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 2 διεθνών συγγραμμάτων (textbooks) Φαρμακολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη μικρομοριακών αγωνιστών των υποδοχέων των Νευροτροφινών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικές δράσεις και εφαρμογές στην θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων και της εγκεφαλικής γήρανσης. Επίσης,στην ανάπτυξη τρισδιάστατων ικριώματων (3D Scaffolds) στα οποία φιλοξενούνται νευρικά βλαστικά κύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα με στόχο την ανάπτυξη ι) νευρο-εμφυτευμάτων για την θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού καθώς και ιι) νευρο-αισθητήρων για την ανίχνευση ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και πιθανές φαρμακολογικές εφαρμογές στην ανάπλαση του πάσχοντος ή γηράσκοντος νευρικού ιστού (http://gravanis.med.uoc.gr ).
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
βλαστικα κυτταρα, πολιτικη και η ελπιδα

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την κατά πλειοψηφία κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του μετριότατη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση, ό,τι ήταν να ειπωθεί σχεδόν ειπώθηκε. Οι πολίτες που ήθελαν να καταλάβουν ήδη κατάλαβαν, πολλοί από τους άλλους θα καταλάβουν βιώνοντας σκληρά τα επίχειρα της απατηλής, πελατειακής, κοινωνικά άδικης και διαπλεκόμενης πολιτικής του.

Η κοινωνία μας και οι όποιες εφεδρείες της οφείλουν να λειτουργήσουν πλέον πέρα και πάνω από τη σημερινή καταστροφική κυβέρνηση. Οφείλουν να ετοιμάσουν παραγωγικά την επομένη μέρα. Η βιολογία μάς διδάσκει ότι σε έναν πάσχοντα ιστό, τα ζώντα, δραστήρια κύτταρα, σε θέση ακόμη να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον και τις προκλήσεις του, αναλαμβάνουν την αναγέννηση, την ανακατασκευή (tissue remodeling) του ιστού.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι κάθε ιστός (ακόμη και ο εγκέφαλος) διατηρεί μέχρι τα βαθιά γεράματα την αναγεννητική του ικανότητα μέσα από την παρουσία αρχέγονων βλαστικών κυττάρων του. Η ελληνική κοινωνία έχει τα δικά της βλαστικά κύτταρα στην πολιτική, στην οικονομία, στην επιστήμη.

Βλαστικά κύτταρα υπάρχουν στην ελληνική επιστήμη και τη διατηρούν στην κορυφή διεθνώς. Και επειδή ο πιο πειστικός τρόπος στην επιστήμη είναι το παράδειγμα, ένα τέτοιο βλαστικό επιστημονικό κύτταρο είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης. Η ερευνητική του ομάδα έχει ήδη πετύχει τη χρηματοδότηση τριών ερευνητικών προτάσεων από το διεθνώς κορυφαίο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας), ενώ τα πειραματικά αποτελέσματα της ομάδας του δημοσιεύονται συνήθως στο κορυφαίο (ίσως το πιο σημαντικό) διεθνώς επιστημονικό περιοδικό Nature. Τις επιτυχίες του θα τις ζήλευαν πολλοί καθηγητές στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τέτοια βλαστικά ακαδημαϊκά παραδείγματα υπάρχουν ευτυχώς αρκετά και διατηρούν άσβεστη την εξαιρετική ελληνική επιστήμη.

Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα έχουν επίσης τα βλαστικά τους κύτταρα, παρά την εχθρική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης των λαϊκιστών – κρατιστών. Ενας εμπνευσμένος γιατρός από την πατρίδα μου τη Λάρισα, ο Θανάσης Βακάλης, έχει επεκτείνει πανελλαδικά την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή γάλακτος με τη δημιουργία της συνεταιριστικής επιχείρησης ΘΕΣΓΑΛΑ, αυτόματων διανομέων (ΑΤΜ) φρέσκου γάλακτος, μια διεθνώς καινοτόμο δραστηριότητα.

Βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και αναδεικνύονται και σε ένα εξαιρετικά βεβαρημένο περιβάλλον, αυτό της πολιτικής. Χαρακτηριστικά πολιτικού βλαστικού κυττάρου έχει ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπερίσχυσε ανέλπιστα σε ένα εξαιρετικά τοξικό πολιτικό περιβάλλον, ενός κουρασμένου, απαξιωμένου πολιτικού ιστού.

Η ομιλία του στη ΔΕΘ και οι πρώτες ενδείξεις της αναγεννητικής του λειτουργίας είναι ελπιδοφόρες για τον όλο οργανισμό, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο πολιτικό ιστό.

Δυστυχώς, η παρουσία και μόνο των βλαστικών κυττάρων δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του οργανισμού. Οι δύο σημαντικές συνθήκες (τόσο στη βιολογία όσο και στη πολιτική) για να πετύχουν τον αναγεννητικό τους σκοπό είναι να φτάσουν σε έναν κρίσιμο αριθμό με τον πολλαπλασιασμό τους και να μεταναστεύουν στις πάσχουσες περιοχές του οργανισμού. Τα βλαστικά κύτταρα είναι εξαιρετικά δραστήρια κατά τα πρώτα βήματα της ζωής ενός νέου οργανισμού όταν τα διάφορα όργανα και ιστοί του διαφοροποιούνται και εξειδικεύονται σε λειτουργία.

Η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα ανάγκη ακριβώς απ’ αυτήν τη διαδικασία αναπροσδιορισμού και διαφοροποίησης από τις παρελθοντικές της καταστροφικές λειτουργίες. Εχει ανάγκη από την ενεργοποίηση ικανού αριθμού βλαστικών της κυττάρων παντού. Οι σημερινοί κυβερνώντες και η πολιτική τους μυρίζουν σαν τον σάπιο πολιτικό ιστό των ιστορικά αποτυχημένων ιδεοληψιών του προηγούμενου αιώνα και οδηγούν την πατρίδα στην κοινωνική και οικονομική υποστροφή. Δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα για την ελληνική κοινωνία παρά μόνο σαν την απόλυτη πρόκληση της ενεργοποίησης των αναζωογονητικών βλαστικών της κυττάρων για την τόσο προσδοκώμενη αναγέννηση της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύεται και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ