Μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία και τα διαρκή τρομοκρατικά χτυπήματα, τρία θέματα μπαίνουν επιτακτικά τη Νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται: Αυτό της Κυριαρχίας, της Ένωσης και της Δημοκρατίας.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΈΑ ΕΥΡΏΠΗ

Η Ευρωπαϊκή κυριαρχία για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά από άλυτα προς το παρόν προβλήματα:

  • Ευρωπαϊκή άμυνα,
  • προστασία απέναντι στις ανεξέλεγκτες μαζικές μεταναστεύσεις,
  • οικολογία και περιβάλλον,
  • κοινή αγροτική πολιτική,
  • τεχνολογικός μετασχηματισμός και
  • μια εξωτερική πολιτική προσαρμοσμένη στις νέες αναπτυξιακές πραγματικότητες όπως πχ αυτή της Αφρικής που ανοίγει νέους ορίζοντες Ανάπτυξης.

Όλα αυτά για να για να γίνουν χρειάζονται μια σταθερή και ισχυρή οικονομία αλλά και τραπεζική σταθερότητα. Με δεδομένη την αποδέσμευση της Αμερικής και ταυτόχρονα την συνέχεια της τρομοκρατίας, πρέπει να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια, αλλά και γενικώς να δημιουργηθεί μια αυτόνομη ασφάλεια της Ευρώπης έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια μιας κουλτούρας άμυνας των συνόρων απέναντι στον διεθνισμό της τρομοκρατίας και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Η καλύτερη σχέση με την Αφρική θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν εκεί οι υποδομές που θα κάνουν τον κόσμο της να νοιώθει καλύτερα εργασιακά και κοινωνικά.

Ταυτόχρονα με τα προαναφερθέντα ζητήματα η Ευρώπη πρέπει να λύσει και το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη. Έτσι χτίζεται η ανάγκη Κυριαρχίας. Η οποία δεν σημαίνει «μονομορφια» αλλά θεμελιώνει την πολυμορφία. Γιατί αν θέλουμε να δεχτούμε «το τέλος της Ιστορίας» που λέγε ο Αμερικανός στοχαστής Φουκουγιάμα, τότε είναι σαν να θέλουμε να σβήσουμε βίαια όλες τις ιστορικές διαφορετικότητες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τελος της ποικιλότητας πάνω στην οποία στηρίχτηκε ιδρυτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει κυρίως: Αλληλεγγύη, Πολιτισμός, Οικονομία, Παιδεία.

Θα πρέπει οι νέοι από το σχολείο να προετοιμάζονται στην ευχέρεια ξένων γλωσσών και σε μια Ευρωπαϊκή παιδεία που θα σέβεται τις εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε να φτάσουμε στην διασφάλιση της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτήν ανθρώπινα, εθνικά, ιστορικά και πολιτισμικά δικαιώματα, διασφαλίζονται ως διαφορετικότητες που συνθέτουν και δεν διαλύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Δημοκρατική ουσία με την ποιότητα ζωής μπορούν να θεμελιώσουν το πρόσωπο της Νέας Ευρώπης που όλοι θα θέλαμε. Ο κοινός ευρωπαϊκός τόπος είναι η αίσθηση της κοινής ιστορίας των ευρωπαϊκών λαών παρά τις διάφορες τους. Ιστορική συνείδηση και πολιτισμική μνήμη μπορούν να βοηθήσουν σε μια οικονομική και κοινωνική ισορροπία προς όφελος των νέων, της καινοτομίας, της ειρήνης, της άμιλλας και γενικά της δημιουργικής ζωής. Ας δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα στο new deal

Previous articleΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΟΥΣ
Next articleΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ
Ο Δημοσθένης Δαββέτας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για τα περιοδικά και τις εφημερίδες Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux-Arts Magazine, Galleries Magazines, Liberation, Parkett, Risk στις πολιτιστικές στήλες. Από το 2010 αρθρογραφεί για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συμμετέχει στην σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για Μουσεία, ενώ δίνει διαλέξεις σε Σχολές Τέχνης και Πανεπιστήμια.