Ο φίλος μου ο Ρομπέρ, συνταξιούχος, ανώτατο στέλεχος μεγάλης επιχείρησης με δεκαετή θητεία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980, πριν το debate Μακρόν-Λε Πεν μού έλεγε ότι ήταν αποφασισμένος να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου. Αυτό είχε κάνει και την Κυριακή 23 Απριλίου, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Δεν τον πάω τον Μακρόν. Είναι τζιτζιφιόγκος και δεν θα κάνει τίποτε με τους ισλαμιστές και την τρομοκρατία», μού έλεγε στο τηλέφωνο πριν ψηφίσει.

Την Τετάρτη το μεσημέρι μού τηλεφώνησε για να ρωτήσει αν θα παρακολουθήσω το debate στο γαλλικό κανάλι TV5 και μού είπε ότι ο ίδιος θα το έβλεπε με μία παρέα πέντε φίλων του αποφασισμένων να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν. Στην 1 το πρωί της Πέμπτης 4 Μαΐου με ξαναπήρε τηλέφωνο, έξαλλος αυτή την φορά. «Θανάση αισθανθήκαμε ντροπή, οι φίλοι μου και εγώ. Τί βλήμα είναι αυτή. Τί ασχετοσύνη κρύβει μέσα της. Πραγματικά μείναμε άναυδοι. Δεν ξέρω πόσοι Γάλλοι θα ψηφίσουν την Κυριακή αυτό το πράγμα, που μόνον μίσος κουβαλάει μέσα του, αλλά είναι ντροπή γι’ αυτούς. Εμείς που ξέρουμε πέντε πράγματα από επιχειρήσεις και οικονομία δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τέτοια άγνοια και γύμνια από κάποια που ζητάει να μάς κυβερνήσει…». «Εύχομαι καλή τύχη στην Γαλλία», απάντησα στον φίλο μου,τονιζοντας οτι και ο ιδιος ειχα παρακολουθησει την αντιπαραθεση Μακρον-Λεπεν.

Μπορώ ετσι να πω ότι παρόμοιο φεστιβάλ λαϊκισμού, άγνοιας, ύβρεων, γελοίων υπονοούμενων, ψευδολογίας και γελοιότητας δεν είχα ποτέ παρακολουθήσει στην δημοσιογραφική μου καρριέρα.

Το πρωί τηλεφώνησα σε έναν καλό συνάδελφο του περιοδικού Λε Πουέν και τον ρώτησα πώς είδε το debate. «Πρόκειται για το ναυάγιο της Μαρίν Λε Πεν. Η γυναίκα υπήρξε ανίκανη να μιλήσει για το πρόγραμμά της και να το στηρίξει. Σε κάποια φάση έδειξε επίσης να μην το γνωρίζει και καλά-καλά. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να βρίζει τον Εμμανουέλ Μακρόν και να κάνει υπονοούμενα εις βάρος του. Επίσης, δύο φορές πιάστηκε να λέει ψέμματα και ανακρίβειες. Με μία λέξη, υπήρξε αξιοθρήνητη. Ήταν θλιβερό να μην γνωρίζει ποια είναι η διαφορά μεταξύ ecuκαι euro και να λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ την στιγμή που ούτε καν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει για την έξοδό του –αν γίνει τελικά. Για να στο πω πιο απλά: η Λε Πεν έδειξε πως θέλει να σώσει τους Γάλλους καταστρέφοντας την Γαλλία! Θλιβερό αλλά και αποκαλυπτικό μίας κατάντιας…».

Μετά από αυτά τα λόγια, τί άλλο να προσθέσει κανείς. Η μόνη παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι στο γαλλικό debate ο λαϊκισμός έδειξε την γύμνια του. Έδειξε το θλιβερό επίπεδο αυτών που τον χρησιμοποιούν και τον διαδίδουν. Το δε αποτέλεσμα θα το δούμε πιο αδρά την Κυριακή 7 Μαΐου. Αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά την αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων, ο Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε πόντους και είναι πολύ πιθανόν το ποσοστό του να ξεπεράσει το 62% των ψήφων.

Παρόλα αυτά, το ότι τέσσερις Γάλλοι στους δέκα θα έχουν ψηφίσει την Μαρίν Λε Πεν, είναι ένα πρόβλημα –και μάλιστα σοβαρό.

Previous articleΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΘΙΚΟ-ΛΟΓΙΑ
Next articleΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.