Στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τουρνουά τζούντο. Ένας Ισραηλινός αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να ακουστεί ο ισραηλινός ύμνος. Κι όμως πίσω από την χειρονομία αυτή υπάρχει μία εντελώς διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα. Μέσα στις επόμενες βδομάδες το Ισραήλ και ένα Αραβικό Εμιράτο, πιθανότατα το Αμπού Ντάμπι, θα αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Ο Ισραηλινός πρέσβης έχει ήδη έτοιμες τις βαλίτσες του για το Αμπού Ντάμπι!

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει μεγάλο βάρος στα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον. Αποτελεί δε, συνέχεια τής υπό διάφορες μορφές συνεργασίας που, εδώ και αρκετούς μήνες και σε ποικίλα επίπεδα, έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΙΣΡΑΉΛ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Συνεργασία που σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel αναγνώρισε Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε. «Αυτά που δεν είναι ορατά στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε άλλες στιγμές της ισραηλινής ιστορίας. Πρόκειται για μείζονα αλλαγή».

Είναι δε πολύ πιθανόν, όπως αφήνουν να γίνει γνωστό κορυφαίες ισραηλινές πηγές, η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στην Σαουδική Αραβία.

Η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχρού πολέμου» με το Ιράν και το Κατάρ και φοβάται τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο.

Παρατηρείται έτσι μία νέα στρατηγική εξίσωση στον Κόλπο. Το Ισραήλ, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέϊν και η Σαουδική Αραβία ευθυγραμμίζονται. Το γεγονός δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στην Τουρκία. Ως γνωστόν, η γειτονική μας χώρα φλερτάρει με το Ιράν, το Κατάρ και την Χαμάς. Την ίδια στιγμή παίζει το γνωστό της διπλό παιχνίδι με την Δύση.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

Previous articleΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Next articleΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΜΠΑ ΟΧΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.