Η χώρα οδεύει προς έναν νέο μνημονιακό κύκλο, απολύτως βάρβαρο και με επιπλέον -αχρείαστα- μέτρα που θα πλήξουν το σύνολο του πληθυσμού το 2019 και το 2020. Γιατί η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου ορίου δεν θα αφήσει… ανέπαφο κανέναν! Εκεί που το 2014 βρισκόμασταν στην έξοδο από τα μνημόνια, τώρα έχουμε βιώσει δύο επιπλέον χρόνια απίστευτης ασχετοσύνης και εγκληματικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, ενώ… προετοιμαζόμαστε για τα τελικά χτυπήματα της διετίας 2019-2020. Αν μέχρι το τέλος του 2014 χάναμε… λίπος που είχε συσσωρευθεί από την εποχή των παχέων αγελάδων και της πλασματικής ευημερίας, τώρα υφιστάμεθα την απώλεια μυικού ιστού. Και όταν χάνεις μυικό ιστό, τότε σωριάζεσαι κάτω…

Έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς στις τεράστιες ευθύνες των σημερινών κυβερνώντων και κυρίως στην αφέλεια ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος να πιστέψει στα… παραμύθια. Όμως, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Εκτός από τις νέες… βαρβαρότητες που έρχονται το 2019 και 2020 και φέρουν την αποκλειστική υπογραφή και ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος πολύ πιο σοβαρή, η οποία θα καθορίσει το εύρος της διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας ή της επούλωσης των πληγών της. Αυτή η παράμετρος αφορά στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Pricewaterhouse Coopers (Φεβρουάριος 2017), η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ένα επενδυτικό «κενό» ύψους 100 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί για να διατηρηθεί βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση έως το 2020. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το… κενό εμπιστοσύνης των ξένων, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς από τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls). Έτσι, η εικόνα στις επενδύσεις παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα… αποδεκτά προκειμένου να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την έναρξη του «ρολαρίσματος» της οικονομίας απαιτείται κάποιος ικανός χρόνος.

Το χειρότερο απ΄ όλα είνα ότι η αποεπένδυση στην οικονομία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, κυρίως λόγω των αυξημένων αποσβέσεων. Αν δεν υπάρξει ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με άμεση αποτελεσματικότητα και χωρίς παλινωδίες ή… κουτοπονηριές, τότε τα πράγματα το 2020 λόγω και των μέτρων που θα πλήξουν την ιδιωτική κατανάλωση, θα είναι… εφιαλτικά.

Πρακτικά, η Ελλάδα για να γυρίσει στα επίπεδα του 2014 χρειάζεται… μηνιαίες επενδύσεις περίπου 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020!!! Αυτό το νούμερο με βάση τις… προδιαγραφές, τα δεδομένα και τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, μάλλον προκαλεί θυμηδία! Για να μην πούμε ότι συνιστά το μεγαλύτερο ανέκδοτο! Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι η χώρα μας λόγω των capital controls θεωρείται ως μια μη αξιόπιστη χώρα που δεν μπορούν οι ξένοι επενδυτές να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους. Είναι προφανές ότι μια άλλη κυβέρνηση μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές, πρέπει να δώσει μάχη με τον χρόνο για να μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα στο… 2014! Δυσκολότατο το εγχείρημα και κάθε μέρα που περνάει με αυτήν την κυβέρνηση, οι απώλειες αλλά και το κόστος μεγαλώνουν…

Previous articleΟ ΤΖΙΜΜΗΣ ΤΟΥ GALAXY
Next articleΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ
ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ο Λουκάς Γεωργιάδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με ειδίκευση στη Βιομηχανική Πολιτική και τις Επενδύσεις. Έχει εργαστεί ως παραγωγός πωλήσεων και σε λογιστικό γραφείο. Είναι δημοσιογράφος από το 1995 και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών από το 2005. Έχει διατελέσει ρεπόρτερ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, συντάκτης σε οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά, αρχισυντάκτης και διευθυντής εφημερίδας. Παράλληλα εδώ και 12 χρόνια έχει εκπομπές σε τηλεοπτικά κανάλια. Έχει συντονίσει ημερίδες και συνέδρια. Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο μοναδικό οικονομικό και χρηματιστηριακό κανάλι της χώρας, το SBC.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.