ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, από την εταιρεία Alco του Κ. Παναγόπουλου. Εκείνο δε που είναι αποκαλυπτικό στην δημοσκόπηση αυτή, πέρα από το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κατά 7,1 μονάδες, είναι η δυσαρμονία μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των παγιωμένων αρνητικών αντιλήψεων της κοινωνίας για την κυβέρνηση Συριζανέλ.

Πρώτα απ’ όλα, αυτός ο συνδυασμός αποδοκιμασίας και δυσαρμονίας απεικονίζεται στο συντριπτικό ποσοστό του 80% των πολιτών που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι η λαϊκή εμπιστοσύνη προς το κυβερνών κόμμα είναι στο ναδίρ.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι στους σημαντικότερους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες, συντριπτικές (με ποσοστό άνω του 80%) είναι για άλλη μία φορά οι αρνητικές γνώμες. Με κορυφαίο ποσοστό αρνητικών γνωμών το αναφερόμενο στα θέματα της οικονομίας (87%), επίσης υψηλές αρνητικές γνώμες καταγράφονται στους εξαιρετικά κρίσιμους για την κοινωνία τομείς του Ασφαλιστικού (ποσοστό αρνητικών γνωμών 84%) και της Υγείας (επίσης 84%).

Εξίσου ενδεικτικές της απόρριψης από την κοινωνία των δήθεν ηθικών πλεονεκτημάτων της κυβέρνησης είναι οι σε ποσοστό 70% αρνητικές γνώμες ως προς την υποτιθέμενη προσπάθειά της για την καταπολέμηση της διαπλοκής. Μάλιστα, στην αξιολόγηση από τους πολίτες των πλεονεκτημάτων της κυβέρνησης, το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα έχει προ πολλού παύσει να είναι το δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόλις το 11% θεωρεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός αποτελεί πλεονέκτημα για την κυβέρνηση. Επικοινωνιακά δε, φαίνεται να έχει αποτύχει πλήρως η αποπροσανατολιστική προβολή των κυβερνητικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαπλοκής. Μόλις το 7% θεωρεί κυβερνητικό πλεονέκτημα την σχετική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Το γεγονός, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του πρωθυπουργού κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, είναι ένα ακόμη δείγμα της εντυπωσιακής ανεπάρκειας που ο Αλ. Τσίπρας προσφέρει προς τα έξω. Ανεπάρκεια, βέβαια, που γίνεται ορατή και από την σημασία που οι άλλοι Ευρωπαίοι δίνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό στις διάφορες συναντήσεις κορυφής της ΕΕ.

Υπό αυτή την έννοια, ήταν σκόπιμη η επίθεση του Κυρ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, όταν είπε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στην Ευρώπη ως επαίτης ή ως εκβιαστής, αλλά όχι ως εταίρος με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και ευθύνη.

Ως πολιτικό γεγονός, λοιπόν, η κατάρρευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ο χειρισμός της θα καθορίσει και πολλές από τις προσεχείς κυβερνητικές ενέργειες. Τί θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας; Θα χειριστεί την κατάσταση με ευθύνη και ψυχραιμία, ή σαν κυνηγημένος σκύλος θα οδηγήσει την χώρα σε περιπέτειες;

Είναι κατάδηλο ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται, από την στιγμή που θα διαπιστώσει την απομάκρυνση από την εξουσία, θα αντιδράσει. Και το απλό ερώτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό…

Previous articleΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΕΡΑΚΙ!
Next articleΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.