Ο ρόλος των ΜΜΕ στον τουρισμό θα χαρακτηριζόταν ως καθοριστικός ή ακόμα και ως στρατηγικός. Παρ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι χαρακτηριζόμαστε ως μια χώρα με τουριστική Βιομηχανία,ελάχιστος είναι αναλογικά  ο χρόνος που δίδεται στον κλάδο της τουριστικής “βιομηχανίας”.

Εξειδικευμένα site και έντυπα είναι ελάχιστα ενώ για τηλεοπτικά δίκτυα αμιγώς τουριστικού περιεχομένου καλύτερα να μην μιλήσουμε καθόλου.

Μόνη εξαίρεση κάποια μέσα της περιφέρειας και ειδικά στην Κρήτη που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού.

Όμως, κι όταν “παίζουν” ειδήσεις ποιες ειδήσεις είναι αυτές;  Οι άσχημες συνήθως.

Πότε παίζουν τα θέματα αυτά ;  Όταν θέΛουμε να γεμίσουμε χρόνο ή να κάνουμε αντιπολίτευση σε φορείς ή στην κεντρική πολιτεία.

Τα δυο αυτά στοιχεία από μόνα τους θα πρεπε να μας προβληματίσουν.

Ας θυμηθούμε το περσινό περιστατικό με την έκδοση visa στην Ρωσία.

Πως ξεκίνησε,από που, τι έγινε, και πως επηρέασε τις εξελίξεις και το τελικό αποτέλεσμα.

Ευτυχώς το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό μετά την παρέμβαση των ΜΜΕ.

Επέλεξα να αναφερθώ σε αυτό μιας και είχα την ευκαιρία να μαι ο ένας εκ των δυο πρώτων δημοσιογράφων σε Πανελλήνιο επίπεδο που ανακίνησε και ανέδειξε το θέμα.

Συνεπώς μπόρεσα να δω καρέ καρέ την εξέλιξη και την ικανοποίηση των εμπλεκομένων μετά απ όλα αυτά.

Ας δούμε τώρα μια άλλη διάσταση.

Η προβολή και ανάδειξη της κατηγορίας “κακώς κείμενα”,όπως έλλειψη υποδομών,υποστελέχωση υπηρεσιών,
αλά ακόμα και το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Ποιες είναι οι συνέπειες από την προβολή θεμάτων αυτής της κατηγορίας;

α. Η βελτίωση,η καλυτέρευση, η διόρθωση ακόμα, ή
β. ο διεθνής διασυρμός της χώρας και του προϊόντος της.

Αν θέλετε ελάτε να θυμηθούμε περιστατικά με δραματικές συνέπειες…

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τομείς που εφάπτονται του τουρισμού των μεταφορών κλπ (λιμενεργάτες Πειραιά, taxi κλπ). Εικόνες από το μεταναστευτικό. Κακές εικόνες αεροδρομίων.

Έχει αποδειχτεί πως η μετάδοση της όποιας κακής είδησης βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό ποικιλότροπα,προκαλώντας γενικώς απώλειες.

Ματαιώσεις-Ακυρώσεις-Αλλαγές-Ασάφεια-Ανασφάλεια.

Τι συνεπάγεται το παραπάνω εκρηκτικό μείγμα;  Δυσφήμιση που ισοδυναμεί με Οικονομική απώλεια και ζημιά.

Συμπερασματικά, χρειάζεται μέγιστη προσοχή,συνεννόηση,βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον δημοσιογράφο και φυσικά καλή αντίληψη.

Όμως και οι φορείς του τουρισμού πρέπει να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και την πολυπλοκότητα αυτού του υψηλού ρίσκου συστήματος.

Το προϊόν είναι εξαιρετικά ευπαθές και ευαίσθητο και δεν χρειάζεται “ακροβατικά” ενώ δεν συγχωρεί αστοχίες.

Αίσθηση μου είναι ότι οι δυο εμπλεκόμενες πλευρές ( ΜΜΕ και φορείς ) χρειάζονται ένα “νέο πρωτόκολλο λειτουργίας μακρυά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή εξυπηρετήσεις προσωπικών συμφερόντων.

Previous articleΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Next articleΠΩΣ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΛΙΓΑΡΔΟΣ
Ο Κώστας Γ. Συλιγάρδος είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος σχολής (ΙΕΚ) Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Επικοινωνία της Αθήνας. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 1992 στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο. Στην Κρήτη έχει εργαστεί στο Κρήτη Tv (ως το 2000) και ως σήμερα στην τηλεόραση Creta ως παραγωγός ενημερωτικών εκπομπών και ως το 2009 ως Κεντρικός Παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων του σταθμού. Η συμπλήρωση των 27 χρόνων ραδιοφωνικής παρουσίας, τον βρίσκει στο Ράδιο Κρήτη όπου επιμελείται και παρουσιάζει την καθημερινή Εκπομπή «Πυξίδα» (09:00-11:00). Έχει εργαστεί παράλληλα στον έντυπο τύπο σε εφημερίδες και περιοδικά για αρκετά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης, κι έχει εκδώσει ο ίδιος κλαδικά και θεματικά περιοδικά αλλά και ξενόγλωσσες εφημερίδες. Σήμερα είναι επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του Κρητικού ειδησεογραφικού site flashnews.gr στην Ανατολική Κρήτη. Συνεργάστηκε κατά διαστήματα ως υπεύθυνος αλλά και σύμβουλος σε εκδοτικές εργασίες καθώς και σε τμήματα επικοινωνίας ιδιωτικών φορέων. Έχει διδάξει δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που βραβεύτηκε σε διεθνές διαγωνισμό δημοσιογραφίας με το Ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας από τον όμιλο Γκριμάλντι στην Ρώμη της Ιταλίας, για το ντοκιμαντέρ του "Θαλάσσιοι δρόμοι".

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.