Οι καπνιστές που θέλουν να απαλλαγούν από την επιζήμια για την υγεία συνήθεια του τσιγάρου, θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο, αν στραφούν σε ελαφρότερα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι καπνιστές που άλλαξαν τη μάρκα των τσιγάρων τους και έκαναν χρήση καπνού με λιγότερη νικοτίνη και πίσσα παρουσίασαν  τελικά 50% λιγότερες πιθανότητες να διακόψουν τη νοσηρή συνήθειά τους.

Η έρευνα, που διεξήχθη με επικεφαλή τη δρα Χίλαρι Τιντλ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, συμπέρανε ότι αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί καπνιστές -ότι δηλαδή καπνίζοντας μια πιο ελαφριά μάρκα, θα κόψουν το κάπνισμα πιο εύκολα- τελικά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

Σύμφωνα με την μελέτη, πολλοί καπνιστές, θεωρώντας ότι το κάπνισμα ελαφρύτερων τσιγάρων είναι πιο υγιεινό, πιστεύουν ότι αποτελεί μια αποδεκτή εναλλακτική λύση σε σχέση με το να το κόψουν τελείως. Η έρευνα σε 31.000 καπνιστές έδειξε ότι περίπου 12.000 (38%) είχαν στραφεί σε ελαφρύτερα τσιγάρα κάποια στιγμή. Το ένα τέταρτο αυτών που προτίμησαν τις πιο ελαφριές μάρκες, είπαν ότι το έκαναν για τη γεύση, αλλά το 20% δήλωσαν ότι το έκαναν μέσα από ένα συνδυασμό κινήτρων (καλύτερη γεύση, λιγότερο βλαβερό για την υγεία τσιγάρο, ως ενδιάμεσο στάδιο στην προσπάθειά τους να το κόψουν τελείως).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άλλαξαν μάρκα και προτίμησαν πιο ελαφριά, ήταν 58% πιο πιθανό να δοκιμάσουν να κόψουν το κάπνισμα σε σχέση με όσους έμειναν πιστοί στην μάρκα τους, όμως ταυτόχρονα ήταν 60% λιγότερο πιθανό να κόψουν πραγματικά το κάπνισμα, ακριβώς επειδή ικανοποιήθηκαν με την ιδέα ενός πιο ελαφρού και πιο υγιεινού τσιγάρου.

«Το 43% των καπνιστών δήλωσαν την επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα ως την αιτία που άλλαξαν μάρκα, όμως τα ίδια αυτά άτομα, κατά ειρωνικό τρόπο, είναι και τα λιγότερο πιθανό να το κόψουν όντως», ανέφερε η δρ Τιντλ.

Άλλες έρευνες, σύμφωνα με το Ρόιτερ, έχουν δείξει ότι τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα έχουν ουσιαστικά την ίδια ποσότητα πίσσας, νικοτίνης κα άλλων ουσιών με τα κανονικά τσιγάρα.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.