Η αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών (Γραμματέα της Επικρατείας, όπως στις ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις!) των Η.Π.Α. και η αναμενόμενη έξοδος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου καθώς και του Υπουργού Αμύνης μπορεί να εξέπληξαν τους ανυποψίαστους παρατηρητές. Καθόλου όμως δεν πρέπει να ξάφνιασαν όσους έχουν αντιληφθεί το προφανές.

Το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ δεν ερμηνεύεται με πολιτικούς όρους, αλλά με οδηγό την ψυχολογία! Ο άνθρωπος αυτός δεν κάνει πολιτική για να δικαιώσει την ιδεολογία του ή την κοινωνική του αντίληψη (οντολογία). 

Ο 45ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. αναμίχθηκε με την πολιτική μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα προσωπικά του ψυχολογικά σύνδρομα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ψυχολόγος για να το καταλάβει. Η ανερμάτιστη, και εκτός κάθε κανόνος πολιτική του, το αποδεικνύει. Συγκρούεται με οποιονδήποτε, φίλο ή εχθρό, χωρίς η σύγκρουση αυτή να εξυπηρετεί κάποια αξιόλογη πολιτική σκοπιμότητα πλην της προσωπικής του επιβεβαιώσεως. Από τον ακροδεξιό λαϊκιστή (επίσης ψυχάκια) Στηβ Μπάνον μέχρι τον σοβαρό, μετριοπαθή και statesman Τίλλερσον, τα θύματα της οργής του Τραμπ έχουν ένα μόνο κοινό χαρακτηριστικό: αμφισβήτησαν την απόλυτη αυθεντία του Προέδρου-Αυτοκράτορα!

Ο ΨΥΧΑΚΙΑΣ ΤΡΑΜΠ

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι αποκάλεσε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι ως «Βασιλιά»; Δεν πρόκειται για γλώσσα λανθάνουσα, αλλά για γλώσσα ειλικρινή. Η οποία απλώς εκφέρει ό,τι σκέπτεται ο διαταραγμένος νους του Προέδρου των Η.Π.Α. 

Όμως, ας μην ανησυχούμε. Αφ’ ενός το φαινόμενο ενός παρανοϊκού, συμπλεγματικού ή όπως αλλιώς προέδρου δεν είναι κάτι άγνωστο στις Η.Π.Α. Σε μια αληθινή δημοκρατία ένας ψυχάκιας έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί σε ηγέτη. (Ως εκ τούτου, έχει σοβαρές ελπίδες ακόμη και ο Θάνος Τζήμερος…) 

Ασφαλώς, ένας εύλογος αντίλογος λέει ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως της Κίνας του Σι ή ψευτοδημοκρατίες της Ρωσίας και της Τουρκίας, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος με έναν ψυχάκια στην ηγεσία της μεγαλύτερης δυτικής δημοκρατίας! Σωστά, αλλά ας θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία: Ο ελεύθερος κόσμος των 1939 είχε ηγέτη έναν φοβικό τύπο όπως ο Τσάμπερλαιν, ο οποίος νόμιζε ότι μπορούσε να κυβερνήσει μια αυτοκρατορία ενώ φοβόταν να μπει σε αεροπλάνο! Όμως, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα: αργά ή γρήγορα η Δύση θα βρει τον σύγχρονο Ουίνστον Τσώρτσιλ…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη στο new deal

Προηγούμενο άρθροΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Επόμενο άρθροΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΡΑΤΗ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.