Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ

Ο Δημήτρης είναι Μουσικός, Ηχοθεραπευτής, Μουσικοθεραπευτής, Παραγωγός Θεραπευτικής Μουσικής και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα Παραγωγούς Θεραπευτικής Μουσικής.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, συμμετέχοντας σe παιδική χορωδία και ορχήστρα, όπου διδάχθηκε μουσική με το εκπαιδευτικό σύστημα Orff και συμμετείχε σε συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Στην εφηβική του ηλικία συνέχισε την ενασχόληση του με την μουσική συμμετέχοντας σε σχήματα σύγχρονης και πειραματικής μουσικής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα, τόσο στην Ελλάδα,όσο και στην δυτική τότε, Γερμανία.
Το 1986 ταξίδεψε στην Ινδία, όπου γνώρισε τον πνευματικό Διδάσκαλο Osho, κοντά στον οποίο μυήθηκε στην επιστήμη της εσωτερικής αναζήτησης και του διαλογισμού (1986 - 1990).
Παράλληλα, τόσο στην Ινδία, όσο και στην Ελλάδα και Γερμανία, εργάστηκε σαν μουσικός επιμελητής σε ομάδες ψυχοθεραπείας, μελετώντας την επίδραση της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχο - φυσιολογία.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (1991 – 1994) μελέτησε Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μουσική της Ηπείρου.
Το 1996 μυήθηκε στην ενεργειακή θεραπεία Usui Reiki και το 2007 πήρε τον τίτλο του master.
Το ενδιαφέρον του για την επίδραση του ήχου και της μουσικής στον άνθρωπο, τον έφερε σε επαφή με το “Sound and Consciousness Institute” με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και σπούδασε Sound Healing and Therapy (2008 - 2009).
Έχει σπουδάσει μουσικοθεραπεία στην Αθήνα, στο κέντρο σεμιναρίων «Όπερα» με καθηγητές τους: Σοφία Λάτσινου μουσικό - μουσικοθεραπεύτρια, Πουπέτα Λάππα μουσικό, μουσικοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια, Χριστόφορο Ρούτση νευροψυχίατρο, καιΓιάννηΜακρή μουσικό - ψυχολόγο(2009 - 2010).
Είναι πτυχιούχος μηχανικός ήχου (SAE Αθήνας, 2011 – 2012).
Εκπαιδεύεται στο βασικό επίπεδο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας στο κέντρο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχιλογίας με εκπαιδεύτρια την Όλγα Γκουνή (2012 – 2014).
Είναι μέλος του Sound Healers Association, με έδρα το Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Διδάσκει στο Κέντρο Σεμιναρίων Όπερα Ηχοιαματική (Sound Healing and Therapy), στα πλαίσια διετούς κύκλου σπουδών μουσικοθεραπείας.
Συντονίζει και διδάσκει σε βιωματικά – εκπαιδευτικά σεμινάρια ηχοθεραπείας. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα, συνθέτει μουσική με θεραπευτικές ιδιότητες, οδηγεί ομάδες διαλογισμού και εργάζεται ως ηχοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής, μηχανικός ήχου και μουσικός παραγωγός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ
Sound healing: βιωνοντασ τισ ευεργετικεσ επιδρασεισ του ηχου

SOUND HEALING: ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Η λέξη health (=υγεία) προέρχεται από την λέξη heal (=επουλώνω, θεραπεύω, γιατρεύω), η οποία έχει τη ρίζα της στην εβραϊκή λέξη hal (=ήχος).

Η ηχο-ιαματική προσφέρει τη δυνατότητα θεραπευτικής αγωγής χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα, είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή της και δεν έχει επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό παρενέργειες.

Το Sound healing, ήχο-ιαματική (η ακριβέστερη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα), ασχολείται με τις ευεργετικές επιδράσεις των ηχητικών δονήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και τον ψυχισμό.

Η σύγχρονη επιστήμη συγκλίνει πλέον με την αρχαία γνώση: η ύλη προέρχεται από τη δόνηση (η ύλη είναι παράγωγο της δονούμενης ενέργειας) και η πλέον αντιληπτή μορφή δόνησης για τον άνθρωπο είναι ο ήχος κι αυτό επειδή οι ηχητικές συχνότητες είναι οι πιο αργές στο φάσμα των ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων.

Ηχο-ιαματική είναι η χρήση του ήχου και της οργανωμένης από τον άνθρωπο μορφής του, της μουσικής, στην προσπάθεια ίασης από ασθένειες. Προσφέρει τη δυνατότητα θεραπευτικής αγωγής χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα, είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή της και δεν έχει επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό παρενέργειες, εφόσον εφαρμόζεται με γνώση και τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ήχο-ιαματική στην ιστορία

Η ήχο-ιαματική είναι η αρχαιότερη μορφή θεραπευτικής αγωγής γνωστή στον άνθρωπο. Έχει εκτενέστατα χρησιμοποιηθεί στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ινδίας, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα, γραπτά και διασωθείσες μαρτυρίες και παραδόσεις.

Αναφορές για την ευεργετική επίδραση του ήχου και της μουσικής υπάρχουν σε πολλά κείμενα όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η ήχο-ιαματική λειτουργεί με βάση τις αρχές της αντήχησης και του συντονισμού. Η σύγχρονη “αλλοπαθητική Ιατρική” χρησιμοποιεί τον ήχο τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Η χρήση των υπέρηχων είναι όχι μόνο ευρέως διαδεδομένη αλλά και αναγκαία στη σύγχρονη Ιατρική.

Συχνότητες των ανθρώπινων οργάνων

Μετά από επιστημονικές έρευνες, μελέτες και πειράματα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες σχετίζονται με συγκεκριμένα σημεία και όργανα του ανθρώπινου σώματος. Κάθε μορφή ύλης έχει την τάση να συντονίζεται με μία συγκεκριμένη συχνότητα, έχει την δική της ιδιοσυχνότητα. Η εκπομπή συγκεκριμένων ηχητικών συχνοτήτων και ο συντονισμός με την ιδιοσυχνότητα των αντίστοιχων οργάνων, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και σε πολλές περιπτώσεις στην ίαση των οργάνων αυτών, χωρίς τη χρήση χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ήχο-ιαματική έχει εφαρμογή σε πολλές, αν όχι σε όλες, παρεκκλίσεις από την υγιή κατάσταση της ανθρώπινης φυσιολογίας και ψυχολογίας.
Ήδη, σε πολλά νοσοκομεία και κλινικές ανά τον κόσμο γίνεται χρησιμοποιείται ο ήχος και η μουσική ως θεραπευτικό μέσο.

Η μελέτη, λοιπόν, των ιδιοτήτων του ήχου, της Ψυχοακουστικής (η επιστήμη που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις ηχητικές δονήσεις), της Ακουστικής ως ξεχωριστό κομμάτι της Φυσικής επιστήμης, της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών, της Ιατρικής αλλά και των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως Ιστορίας, Ψυχολογίας, Θρησκειολογίας, Μουσικής, ακόμα και της Αστρονομίας και της Αστρολογίας (που σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς ήταν όχι μόνο παρεμφερείς αλλά ταυτόσημες), είναι αναγκαία για την κατανόηση και περισυλλογή πληροφοριών όσον αφορά τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου.

Βιώνοντας τις ευεργετικές επιδράσεις του ήχου

Εκτός, όμως, από την επιστημονική έρευνα, απαραίτητη είναι και η βιωματική γνώση και κατανόηση «από πρώτο χέρι» των ιαματικών ιδιοτήτων του ήχου. Η βιωματική αυτή εμπειρία, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη ειλικρίνεια, καθαρή πρόθεση και υπομονή, ανοιχτό μυαλό και καρδιά. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να γίνουν αντιληπτές οι θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου και θα χρησιμοποιηθούν δημιουργικά. Γιατί η γνώση που δεν έχει εφαρμογή είναι άχρηστη.