Την εποχή που έζησε ο Σωκράτης δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά που έχει ο σημερινός άνθρωπος στην διάθεσή του για να αντλήσει γνώσεις. Για να τις μεταφέρει, να τις επεξεργαστεί με απίστευτη ταχύτητα και, βεβαίως, να τις αποθηκεύσει. Επίσης, οι σημερινοί τρόποι παραγωγής πλούτου διαφέρουν ριζικά από τους αντίστοιχους στην Αθήνα του Σωκράτη. Τότε, όπου ήταν παντελώς άγνωστος ο θεσμός της επιχείρησης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Ποια σχέση λοιπόν μπορεί να έχει ο Σωκράτης με την επιχείρηση; Και όμως, η απάντηση είναι θετική. Γιατί, πέρα από τον υλικό κόσμο, υπάρχει και αυτός του πνεύματος, της ηθικής, της ποιότητας του ανθρώπου.

Αν μπορούσε έτσι να φέρει κανείς τον Σωκράτη στον σημερινό κόσμο και να τον ρωτήσει τί είναι γι’ αυτόν το επιχειρείν, η απάντηση του μεγάλου φιλόσοφου θα ήταν σχετικά απλή.

Ο Σωκράτης θα έλεγε ότι, υπό την ευρεία έννοιά του, το επιχειρείν είναι η ηγεσία ως πνευματική κατάσταση.

Και θα έθετε ένα σοβαρό φιλοσοφικό ερώτημα. Πώς η φιλοσοφία και αυτά που προσκομίζει στην μελέτη της ανθρώπινης εμπειρίας μπορεί να συμβάλλει στην γνώση τού τί είναι η ηγεσία και ο εμπλουτισμός της.

Ο ΣΩΚΡΆΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επιχειρηματίες, και όχι μόνον αυτοί, για να προσεγγίσουν ανώτατα επίπεδα ηγεσίας, πρέπει να αποκτήσουν μία νέα νοητική αντίληψη, ικανή να οδηγήσει στην ευρύτητα του πνεύματος. Απαιτείται όμως και νέα θεώρηση της υπάρξεως. Μία νέα εμβάθυνση, ώστε το ηγετικό πνεύμα να φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ηθικής αλλά και επιδόσεων. Αυτό είναι απαραίτητο διότι η σημερινή εποχή αλλαγών είναι, πέρα από τις οικονομικές της παραμέτρους, και περίοδος πνευματικής κρίσης. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που η φιλοσοφία του Σωκράτη μπορεί να προσφέρει στον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι η άνεση, αλλά η πρόκληση.

Ο μεγάλος φιλόσοφος προκάλεσε τους Αθηναίους, πριν 2.500 και πλέον χρόνια, φέρνοντας στην αγορά καινά δαιμόνια. Γι’ αυτό και θανατώθηκε.

Πλην όμως, ο θάνατός του υπήρξε η αφετηρία μιας τεράστιας αλλαγής στην τότε Αθήνα. Η πρόκλησή του επέφερε απίστευτες αλλαγές στην φιλοσοφία, στον τρόπο σκέψης και στην ύπαρξη αρχικώς του Αθηναίου πολίτη. Και στην συνέχεια του τότε κόσμου.

Ο Σωκράτης είχε θέσει τον Άνθρωπο στο κέντρο της φιλοσοφικής σκέψης.

Ο ΣΩΚΡΆΤΗΣ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι, ανέτρεπε μία φιλοσοφική παράδοση – αυτήν των προσωκρατικών φιλοσόφων, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν φέρει στο προσκήνιο τον ορθό λόγο στην θέση της θρησκευτικής κοσμογονίας. Στην μετασωκρατική φιλοσοφία άνθρωπος και ηθική παίζουν καθοριστικό ρόλο στην φιλοσοφική αναζήτηση. Γεγονός που επηρέασε πολλαπλώς και την πορεία του ανθρώπου.

Αυτή είναι σήμερα η ιστορική πρόκληση και για τις επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη να φέρουν στο εσωτερικό τους τον Σωκράτη και να προσδιορίσουν ποιες είναι οι ευφυΐες που μπορούν να οδηγήσουν στο να γίνει η επιχείρηση παραγωγός κέρδους με ηθικό περιεχόμενο.

Το επιχειρείν είναι σήμερα ο ομφαλός των κοινωνιών μας.

Συνεπώς, είναι καιρός να τύχει και αυτό φιλοσοφικών προσεγγίσεων, για να έλθει ως πράξη κοντύτερα στον άνθρωπο. Διότι, τελικά, αυτός είναι που πραγματοποιεί τις αλλαγές, γράφοντας ταυτοχρόνως και την Ιστορία.

Αν ζούσε ο Σωκράτης, ίσως να έλεγε ότι ο πραγματικός επιχειρηματίας και ηγέτης είναι κάποιος που έχει όραμα, χαρακτήρα, πίστη και την απαραίτητη θέληση για να μετατρέψει τις αρετές του σε πραγματικότητα.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

Previous articleΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Next articleΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

1 COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.