Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018
στρατηγικεσ «αντι-συναινεσησ» για την «επομενη μερα»

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ «ΑΝΤΙ-ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η «αναγέννηση» του Αλέξη Τσίπρα, μετά την τηλεμαχία των «έξι» δεν οφείλεται στη μεταστροφή της πολιτικής του. Σχεδόν μονότονα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επιμένει στο «διμέτωπο» κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ότι η στρατηγική του οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Στην ουσία η «στρατηγική της περιχαράκωσης» υπηρετεί την ενότητα της κατακερματισμένης Αριστεράς και την ανάγκη επικυριαρχίας σε ένα χώρο όπου συνυπάρχει και το ΚΚΕ.

Ο κ. Τσίπρας, όπως κι η πλειονότητα των στενών συνεργατών του, αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός της ΚΝΕ. Ο ίδιος φιλοδοξεί μάλλον να παρουσιασθεί ως η «μεταμοντέρνα εκδοχή» της κας Αλέκας Παπαρήγα, παρά να εμπνεύσει ένα ευρύτερο κομμάτι του προοδευτικού χώρου – που αρχικά είδε θετικά την παρουσία του, αλλά στην πορεία δεν πείστηκε απ’ τον πολιτικό του λόγο και τον εγκατέλειψε.

Αναπόφευκτα, ίσως σκόπιμα, ο κ. Τσίπρας περιορίζεται να αλιεύει ψήφους απ’ το χώρο της «ανένταχτης» Αριστεράς ή ακόμα και ψηφοφόρων του ΚΚΕ που θεωρούν «παρωχημένες» κι «αναχρονιστικές» αντιλήψεις που ευνοούν τις εκδηλώσεις μνήμης του Στάλιν ή γενικότερα, δεν ενστερνίζονται την «ορθοδοξία» του Περισσού. Είναι αυτή μερίδα ψηφοφόρων που θέλουν τον κ. Τσίπρα στην Βουλή και μπροστά στον κίνδυνο να συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 3% θα σπεύσουν να τον ψηφίσουν.

Την «επόμενη μέρα» είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, κλείνοντας ερμητικά τα αυτιά στα προσκλητήρια συνεργασιών και συγκλίσεων που θα απευθύνει στην Αριστερά, ο Γιώργος Παπανδρέου. Κατά πάσα πιθανότητα η άρνησή του θα καταστήσει ακόμα πιο εμφανές το χάσμα που τον χωρίζει με την Ανανεωτική Αριστερά που θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ. Η διαφωνία τους θα διευκολύνει τον κ. Τσίπρα να «καθαρίσει» το κόμμα, επιτρέποντας του να το αυτό-προσδιορίσει ως αμιγώς διαμαρτυρόμενο.

Το μπλοκ «διαμαρτυρίας» των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα δυσχεράνει την προσπάθεια συνεννόησης και διαβούλευσης που θα επιχειρήσει – όπως έχει δεσμευτεί ήδη – ο Γιώργος Παπανδρέου, για την προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος. Μοιραία, οι συναινέσεις θα αναζητηθούν με την κεντροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ωστόσο, η ύπαρξη ή μη συναινέσεων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ που θα ακολουθήσουν.

Αποτέλεσμα που επιτρέπει τη «διαχείριση της ήττας» σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει στην αρχηγία της ΝΔ, διολισθαίνει προς τα Δεξιά για να περιχαρακώσει το κόμμα του και να αναμένει να κλείσει η παρένθεση του ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει στην εξουσία. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τις πιθανότητες ευρύτερων συναινέσεων.