Τα τελευταία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιλέγει να μιλά σπανίως. Μόλις δυο με τρεις παρεμβάσεις του ετησίως, μπορούν να καταγραφούν. Είναι σαφές ότι ο “Επίτιμος” θέλει να δώσει πολιτικό χώρο στα παιδιά του. Είναι επίσης σαφές ότι επιλέγει να μιλά “θεσμικά”, επιφυλάσσοντας – όχι αδίκως – για τον εαυτό του ένα ρόλο “σοφού” – υπερκομματικού παράγοντα της πολιτικής ζωής.

Η απήχηση που έχουν οι παρεμβάσεις το αποδεικνύουν. Ουδέποτε, τα ΜΜΕ επέδειξαν αδιαφορία για κάτι που είπε. Παρομοίως, ουδέποτε, δεν προκλήθηκαν αντιδράσεις – θετικές ή αρνητικές…

Τόσο η παρέμβαση ενόψει του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με αντικείμενο τη διαφθορά, όσο κι αυτή στο MEGA για την οικονομία, είχαν την τύχη προηγούμενων παρεμβάσεων του. Κυριάρχησαν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις των ενημερωτικών εκπομπών και κατέλαβαν θέση ανάλογη των εξαγγελιών Παπανδρέου για την οικονομία. Είναι σαφές ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε να δημιουργήσει θόρυβο.

Κι αυτό μια μόλις μέρα μετά την άρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να αναλάβει το σκιώδες χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Πολιτισμού που της πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς. Κατόπιν τούτου, η σχετική συζήτηση για το “που το πάει η Ντόρα;” διευρύνθηκε. Έλαβε τη διάσταση: “που το πάει η οικογένεια Μητσοτάκη;”

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη κι ως εκ τούτου επισφαλής. Μόνο υποθέσεις προκύπτουν, επί του παρόντος… Πλην όμως καθίσταται σαφές ότι μετά την αποτυχία της Ντόρας Μπακογιάννη να πάρει το κόμμα και την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να στρίψει προς τα δεξιά, στελεχώνοντας παράλληλα την ηγετική του ομάδα κατά βάση με άτομα που τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη για την αρχηγία, προκύπτει ζήτημα για το μελλοντικό ρόλο της πρώην υπουργού Εξωτερικών στο πολιτικό σύστημα και της οικογένειας Μητσοτάκη ευρύτερα.

Κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης διακινούνταν σενάρια περί αποχώρησης της κας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα “φιλελεύθερου” προσανατολισμού που θα καλύπτει το πολιτικό κενό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ το σχετικό σενάριο είναι ορατό.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα κόμματα των Φιλελευθέρων διαδραματίζουν ρόλο “ρυθμιστή” συνεπικουρώντας ή συμπληρώνοντας κυβερνητικές πλειοψηφίες. Πρόκειται για κόμματα που δε διστάζουν να πουν “γυμνές αλήθειες”, εκφράζοντας μειοψηφίες που απαιτούν επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να καταστήσουν “ανταγωνιστικές” τις οικονομίες των χωρών – κάτι που εύκολα διακρίνει κανείς στη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη…

 

Προηγούμενο άρθρο«ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ
Επόμενο άρθροΕΚΝΕΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ» ΤΟΥ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.