Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Ο Κώστας Αγγελάκης γεννήθηκε στην Πάτρα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανική και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της South Florida και έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Kingston.
Σήμερα είναι συνέταιρος και συνιδρυτής της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης TNC Group
προβλημα τα επομενα μετρα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

Το θέμα δεν είναι ποιος θα πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά ποιος δεν θα χρειαστεί να πάρει τα επόμενα.

Παρακολουθώ το θέατρο του παραλόγου αυτές τις μέρες σε σχέση με την αξιολόγηση.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώ ότι δεν έχει σχεδόν καμία σημασία αν θα περικοπούν οι συντάξεις 5% ή 10%, αν θα είναι από το 2018 ή το 2019, αν θα πέσει το αφορολόγητο στις 6,000 ή στις 5,500 ευρώ και αν οτιδήποτε άλλο διαπραγματεύονται οι ηγέτες μας καταλήξει τελικά να είναι χειρότερο ή καλύτερο από το προσδοκώμενο.

Και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία γιατί το ουσιαστικό μας πρόβλημα δεν είναι πλέον στα έξοδα αλλά στα έσοδα που δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Έχουμε δε την πολύ κακή συνήθεια όταν εξετάζουμε κάτι, τις παραδοχές που δεν μας αρέσουν να τις ξεχνάμε.

Το λέω αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό και παραδοχή ότι αν η οικονομία μας δεν δείξει σοβαρά σημάδια ανάκαμψης τέτοια μέτρα και ακόμα χειρότερα θα αναγκαστούμε να πάρουμε πριν “ο αλέκτωρ λαλήσει τρείς φορές”.

“Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” λένε αλλά στην περίπτωση μας ούτε διάβολος υπάρχει ούτε λεπτομέρειες.

Ο “διάβολος” είναι η αλήθεια και δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά στην πραγματικότητα που είναι στυγνή, προφανέστατη, αδυσώπητη και καθημερινή.

Τα δε μέτρα που συζητούνται κάθε φορά είναι αποτέλεσμα της ήδη υπάρχουσας πορείας της οικονομίας και των προβλέψεων για το μέλλον. Σημαντικός παράγοντας είναι και η εμπιστοσύνη που σου έχουν ή μάλλον δεν σου έχουν, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε, εκτός της μη σοβαρής επικοινωνιακής τακτικής των κυβερνόντων. Επανειλημμένως, άλλα συμφωνούν με τους εταίρους και με ύφος 18 καρδιναλίων ανακοινώνουν τα μισά ή και μερικές φορές ακριβώς τα αντίθετα.

Με το δικό μου σκεπτικό, μην αναλώνεστε για να γλυτώσετε 1% από τις μειώσεις των συντάξεων, αλλά επικεντρωθείτε σε κάτι πρωτόγνωρο και μάλλον πιο παραγωγικό.

Να δημιουργήσετε πλούτο.

Κάτι που δυστυχώς ούτε ξέρετε, ούτε μπορείτε αλλά μάλλον ούτε και θέλετε να κάνετε.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν ποιος θα πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά ποιος δεν θα χρειαστεί να πάρει τα επόμενα.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή