REPETITION ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ …ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ

Η καλοκαιρινή ραστώνη, που για αρκετούς ακόμα συνεχίζεται, διακόπηκε πολλές φορές για «βαρύγδουπες εξαγγελίες», μετά από «σημαντικές συσκέψεις». Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Και όμως πράγματι και αυτό τον Αύγουστο δεν υπήρξαν ειδήσεις. Διότι όλες οι εξαγγελίες που έγιναν μετά από τις «καυτές συσκέψεις», ήταν μια «repetition», όλων όσων ακούμε να επαναλαμβάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα απαριθμήσω τα όσα εξαγγέλθηκαν ξανά και ξανά μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν έχει νόημα. Νόημα θα έχει μόνον αν κάτι από όλα αυτά γίνει, έστω και «στραβά». Αυτό όμως που με ενδιαφέρει άμεσα όπως ενδιαφέρει και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ότι επιστρέφοντας από τα «μπάνια του λαού», θα μας υποδεχτούν τα «μπουγιουρντί», για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των ελλειμμάτων.

Έχει λοιπόν σημασία, αν κάτι έγινε ή κάτι γίνεται, αυτόν τον «τρομερό Αύγουστο των συσκέψεων» με την οικονομία, μήπως και όλος ο κόσμος πάρει μια έστω και μικρή ανάσα. Πράγματι έγινε και συνάντηση – σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο επί των οικονομικών Υπουργών. Και βγήκε τίποτα;

ΝΑΙ. Ακούσαμε και πάλι, το πόσο προβληματική είναι η Ελληνική οικονομία και το πόσο αναγκαίες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές .
Και όλα αυτά, που τα ακούμε και τα ξανακούμε και τα ξανακούμε, χρειάστηκε να γίνει κάποια σύσκεψη στο Πρωθυπουργικό Γραφείο για να τα ξαναπούνε…

Βέβαια, όλα αυτά, που ειπώθηκαν «κουβαλάνε» πίσω τους νέα σκληρά μέτρα που πλήττουν πρωτίστως τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα . Τα μέτρα βέβαια αυτά, τα έχουμε ακούσει να πέφτουν στο τραπέζι εδώ και καιρό και από «τεχνοκράτες» και από Διεθνείς Οργανισμούς κ.α. Όμως κανένας απ’ όλους αυτούς τους «βαρύγδουπους» και «υπεύθυνους» κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν φαίνεται να μπορεί να «πάει στην καρδιά του προβλήματος».  Η οικονομία είναι σε τραγική κατάσταση και η κοινωνία σε απόγνωση και αβεβαιότητα. Και κανείς από τους υπεύθυνους αυτής της χώρας, εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να περιγράψει με ειλικρίνεια σε όλους εμάς, πότε επιτέλους θα «τελειώσει το τούνελ» και τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει για να υπάρξει διέξοδος.

Η διεθνής κρίση, υπαρκτή και σοβαρότατη, δεν μπορεί επ’ ουδενί να κρύψει την χρεοκοπία του ενχώριου «ερασιτεχνισμού» στην αντιμετώπιση τα προηγούμενα χρόνια σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται απ’ εδώ και πέρα, που η θηλιά σφίγγει καθημερινά γύρω από τον λαιμό του κόσμου, που γονατίζει από την ύφεση, την έλλειψη ανάπτυξης, την ανεργία, την ακρίβεια.

Είδηση και αυτό τον Αύγουστο στην οικονομία δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί, όπως δεν κατάλαβαν- παρά τις μεγαλοστομίες – τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας και «αύξησαν την μαύρη τρύπα», δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πλέον και την φύση της σημερινής διεθνούς κρίσης, τα αίτια της και κυρίως τις επιπτώσεις της.

Πολλοί περιμένουν τις περιβόητες «εξαγγελίες» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αρχές του Σεπτέμβρη. Μόνο που ούτε και εκεί δυστυχώς θα υπάρχουν ουσιαστικές ειδήσεις. Γιατί πέρα από τις «ασκήσεις» επίδειξης σοβαρότητας και υπευθυνότητας, οι όποιες «ενισχύσεις» στους οικονομικά αδύνατους θα είναι χωρίς νόημα και βάθος.

Γιατί η φύση της οικονομικής κρίσης και τα αποτελέσματα της, δεν αντιμετωπίζονται  με την λογική των «παραδοσιακών παροχών». Διότι δεν είναι σήμερα μόνο οι μικροσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι που πλήττονται, είναι και η μεσαία τάξη –που για την Ελλάδα είναι κινητήριος δύναμη- που γονατίζει. Είναι όλος ο παραγωγικός ιστός που γονατίζει, είναι μια ολόκληρη κοινωνία που δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Ζητούνται λοιπόν επειγόντως πραγματικές ειδήσεις και δη γι’ αυτό που «πονάει» όλους, την οικονομία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου