ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ “ΑΝΤΙ-ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ”

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η «αναγέννηση» του Αλέξη Τσίπρα, μετά την τηλεμαχία των «έξι» δεν οφείλεται στη μεταστροφή της πολιτικής του. Σχεδόν μονότονα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επιμένει στο «διμέτωπο» κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ότι η στρατηγική του οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Στην ουσία η «στρατηγική της περιχαράκωσης» υπηρετεί την ενότητα της κατακερματισμένης Αριστεράς και την ανάγκη επικυριαρχίας σε ένα χώρο όπου συνυπάρχει και το ΚΚΕ.

Ο κ. Τσίπρας, όπως κι η πλειονότητα των στενών συνεργατών του, αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός της ΚΝΕ. Ο ίδιος φιλοδοξεί μάλλον να παρουσιασθεί ως η «μεταμοντέρνα εκδοχή» της κας Αλέκας Παπαρήγα, παρά να εμπνεύσει ένα ευρύτερο κομμάτι του προοδευτικού χώρου – που αρχικά είδε θετικά την παρουσία του, αλλά στην πορεία δεν πείστηκε απ’ τον πολιτικό του λόγο και τον εγκατέλειψε.

Αναπόφευκτα, ίσως σκόπιμα, ο κ. Τσίπρας περιορίζεται να αλιεύει ψήφους απ’ το χώρο της «ανένταχτης» Αριστεράς ή ακόμα και ψηφοφόρων του ΚΚΕ που θεωρούν «παρωχημένες» κι «αναχρονιστικές» αντιλήψεις που ευνοούν τις εκδηλώσεις μνήμης του Στάλιν ή γενικότερα, δεν ενστερνίζονται την «ορθοδοξία» του Περισσού. Είναι αυτή μερίδα ψηφοφόρων που θέλουν τον κ. Τσίπρα στην Βουλή και μπροστά στον κίνδυνο να συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 3% θα σπεύσουν να τον ψηφίσουν.

Την «επόμενη μέρα» είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, κλείνοντας ερμητικά τα αυτιά στα προσκλητήρια συνεργασιών και συγκλίσεων που θα απευθύνει στην Αριστερά, ο Γιώργος Παπανδρέου. Κατά πάσα πιθανότητα η άρνησή του θα καταστήσει ακόμα πιο εμφανές το χάσμα που τον χωρίζει με την Ανανεωτική Αριστερά που θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ. Η διαφωνία τους θα διευκολύνει τον κ. Τσίπρα να «καθαρίσει» το κόμμα, επιτρέποντας του να το αυτό-προσδιορίσει ως αμιγώς διαμαρτυρόμενο.

Το μπλοκ «διαμαρτυρίας» των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα δυσχεράνει την προσπάθεια συνεννόησης και διαβούλευσης που θα επιχειρήσει – όπως έχει δεσμευτεί ήδη – ο Γιώργος Παπανδρέου, για την προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος. Μοιραία, οι συναινέσεις θα αναζητηθούν με την κεντροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ωστόσο, η ύπαρξη ή μη συναινέσεων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ που θα ακολουθήσουν.

Αποτέλεσμα που επιτρέπει τη «διαχείριση της ήττας» σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει στην αρχηγία της ΝΔ, διολισθαίνει προς τα Δεξιά για να περιχαρακώσει το κόμμα του και να αναμένει να κλείσει η παρένθεση του ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει στην εξουσία. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τις πιθανότητες ευρύτερων συναινέσεων.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου