ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ “ΣΤΑ ΟΠΛΑ”

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από έναν κατά γενική ομολογία επιτυχημένο μαραθώνιο διεθνών επαφών, στην πιο κρίσιμη για τη χώρα στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της, διαπίστωση με την οποία λίγοι διαφωνούν, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γύρισε σε ένα τοπίο που τουλάχιστον τα ΜΜΕ το χαρακτηρίζουν εκρηκτικό.

Τα συνδικάτα βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και διάφορες κοινωνικές ομάδες που χάνουν κεκτημένα που κατείχαν, είτε δικαίως είτε αδίκως, βγαίνουν στους δρόμους, κλείνουν δημόσιες επιχειρήσεις νευραλγικού χαρακτήρα για την απόδοση του σχεδίου σταθερότητας, δημιουργώντας αντιδράσεις σε άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από τις κινητοποιήσεις, με κίνδυνο να επικρατήσουν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Αυτό το σκηνικό καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός αμέσως, μετά το απαραίτητο για την βελτίωση τη εικόνας της χώρας, ταξίδι του. Από το οβάλ γραφείο στο γενικό λογιστήριο όπως πετυχημένα έγραψε κάποια εφημερίδα.

Φυσικά κανένας στην κυβέρνηση, ούτε φυσικά και ο Γ. Παπανδρέου, δεν είχε αυταπάτες ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα δεν θα προκαλούσαν δικαίως, αντιδράσεις στους πολίτες που τα υφίστανται. Ούτε επίσης θα μπορούσε, έστω και αν καταγγέλλεται, κανένα κόμμα να οργανώσει εκδηλώσεις διαρκείας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αν δεν υπήρχε η γενεσιουργός αιτία των αντιδράσεων, που είναι η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων, των στρωμάτων δηλαδή απ’ όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Φυσικά κανένας έλληνας σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση της χώρας. Ακόμα και αν δεν έχει εμπιστοσύνη στους εγχώριους πολιτικούς, του την κάνουν γνωστή καθημερινά οι πιστωτές μας και ο ξένος τύπος. Άρα όπως δείχνουν και οι ποιοτικές αναλύσεις των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, η πλειοψηφία αγωνιά για το μέλλον και ελπίζει να πετύχει η προσπάθεια της χώρας να βγει απ’ το τούνελ. Και φυσικά κανένας δεν λέει όχι στο να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, αρκεί η προσφορά του καθενός να είναι δίκαια κατανεμημένη σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός. 

Μέχρι στιγμής μάλλον έχουν για μια ακόμα φορά κληθεί να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια, με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος των μέτρων και εδώ θα παιχτεί το μεγάλο στοίχημα και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει εντός των ημερών, έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες ότι θα υπάρξει επιτέλους στον τόπο φορολογική δικαιοσύνη. Αν αυτό πραγματικά επιτευχθεί, είναι βέβαιο ότι συνολικά η κοινωνία θα πεισθεί να βάλει πλάτη.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου