ΠΑΣΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το φετινό Πάσχα ήταν σίγουρα διαφορετικό απ’ όσα έχουμε ζήσει την περίοδο της μεταπολίτευσης. Είναι ίσως το πρώτο που αντί να εμπεριέχει το μήνυμα της ελπίδας, με τον συμβολισμό της ανάστασης, εμπεριέχει τον προβληματισμό και την περισυλλογή που έχει επιβάλλει σε όλους μας, η ανησυχία για το μέλλον.

Φυσικά δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών για τα «εγκλήματα» εις βάρος της χώρας, είτε από τους διαχειριστές των δημόσιων πραγμάτων, είτε οφείλονται στη γενικευμένη ανοχή της κοινωνίας απέναντι στην διαφθορά και στην ανομία, που είναι μαζί με τον αδίσταχτο λαϊκισμό, οι βασικές αιτίες του κακού.

Βέβαια καλό θα ήταν να τιμωρούντο κάποιοι παραδειγματικά, αλλά αυτή την περίοδο, ούτε η εκτόνωση της οργής των πολιτών κατά των θρασύτατων επίορκων, δεν προσφέρει την παραμικρή λύση στο τεράστιο πρόβλημα της χώρας. Τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, και σίγουρα κανένας πλέον σοβαρός άνθρωπος, δεν περιμένει να λύσουν τα προβλήματα που μόνοι μας τα δημιουργήσαμε, είτε με την ανομία είτε με την ανοχή, οι κοινοτικοί εταίροι μας ή οι διεθνείς αγορές, που συνεχίζουν τη μάχη των υψηλών επιτοκίων, είτε κερδοσκοπώντας είτε από πραγματικό φόβο για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνοι μας θα σηκώσουμε το σταυρό μας και θα ανεβούμε το Γολγοθά μας. Και αυτό φαίνεται από όλες τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα πολιτικά κόμματα. Οι πολίτες απομονώνουν τους λαϊκιστές, τους εμπόρους ψεύτικων ελπίδων, και ζητάνε από το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα αποτρέψουν την περαιτέρω κατρακύλα και τον διασυρμό του τόπου, χωρίς επιτέλους να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αρκεί όπως λένε να συνεισφέρουν όλοι δίκαια, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Οι κρίσεις λέει μια ρήση της αγοράς δημιουργούν ευκαιρίες για κέρδη. Θα έλεγα παραφράζοντας ότι η συνειδητοποίηση της κατάστασης που έχουμε περιέλθει, εγκυμονεί την ελπίδα της αλλαγής όλων μας προς την κατεύθυνση της ωριμότητας. Μιας ωριμότητας που ίσως να είναι το μεγάλο κέρδος που θα μας μείνει παρακαταθήκη απ’ αυτήν την κρίση, και θα αποτρέψει μελλοντικές ανάλογες περιπέτειες. Για τον λόγο αυτό ίσως το φετινό Πάσχα να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας καινούργιας αρχής για όλους μας, με ένα νέο ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου