ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Είναι δύσκολο να βρεις φωτογραφία του Γιάννη Ραγκούση που να μην κοιτά με απλανές βλέμμα κάπου απροσδιόριστα. Είναι εμφανές πως οι πολλές (κυβερνητικές) ευθύνες που τον βαραίνουν, βάρυναν και τον ίδιο.

Πλέον σπάνια χαμογελά και, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε, το πλέον κοντινό του πρόσωπο τού εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα πως “πριν τις εκλογές καλά περνάγαμε…”

Μετά τις εκλογές το να περνάς τη μέρα ανάμεσα σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και στοίβες εγγράφων δεν είναι κι ό,τι το καλύτερο. Πλην όμως, υπάρχει στόχος. Κι αυτός είναι πολύς συγκεκριμένος όταν κατέχεις υπερ-υπουργική θέση σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Στόχος πρώτος. Διοικητική μεταρρύθμιση. Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει εντολή να αλλάξει τα πάντα και να επιβάλει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο που φέρνει κάνει τομή. Η αξιολόγηση των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων θα γίνεται από επιτροπή που θα στελεχώνεται από μέλη του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη. Προτεραιότητα στις Ανεξάρτητες Αρχές. Τέρμα, οι συνδικαλιστές, τέρμα οι διορισμένοι απ’ την κυβέρνηση κριτές-αξιολογητές.

Σε ό,τι δε αφορά στις προσλήψεις κρατά τη συνέντευξη Παυλόπουλου, πλην όμως αυτή θα παραχωρείται παρουσία και των άλλων συνυποψηφίων! Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων αρκούν οι μετατάξεις κι όχι η πλήρωση των θέσεων με συμβασιούχους ή stagier…

Στόχος δεύτερος. Καλλικράτης. Δήμοι συγχωνεύονται, χρήματα εξοικονομούνται. Περιφέρειες αποκτούν πολιτική ισχύ κι υπόσταση με τον αιρετό περιφερειάρχη, αλλά και τις νέες αρμοδιότητες. Η αυτοδιοίκηση θα έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών. Θα γίνει; “Ένα εκατομμύριο τα εκατό” λέει με σιγουριά ο Γιάννης Ραγκούσης.

Στόχος τρίτος. Μεταναστευτικό. Το έφερε έστω και κουτσουρεμένο στη Βουλή, επιχειρώντας να ρυθμίσει τα περί ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών. Σε κάποιους απ’ αυτούς θα δοθεί και δικαίωμα ψήφου. Έχει επιφυλαχθεί για την ολοκλήρωση του. Αλλά πάντως έκανε μέχρι τώρα ένα σημαντικό βήμα αντιμετώπισης ενός υπαρκτού προβλήματος.

Δεν είναι γνωστό αν ο Γιάννης Ραγκούσης περνά καλά, φτιάχνοντας νόμους και νομοσχέδια που φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Το βέβαιο είναι πως δεν παρακολουθεί απλανώς “τα τρένα να περνούν”…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου