ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΤΗΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κάνει λάθος η κυβέρνηση που επικαλείται τον “πατριωτισμό” των Ελλήνων για να ξεπεράσει η χώρα τη βαθιά κρίση. Διότι, φαίνεται πως απλά η έννοια του “πατριωτισμού” είναι παρεξηγημένη – αν όχι ξεχασμένη.

Φάνηκε με τον τρόπο που το κύκλωμα των καυσίμων έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα νέα μέτρα για να κερδοσκοπήσει. Φαίνεται με το απεργιακό ντόμινο που ξεκίνησε. Φαίνεται από τον πανικό ορισμένων “εχόντων” (όσων δεν προνόησαν εγκαίρως) να βρουν τρόπους να σηκώσουν άρον άρον τα χρήματά τους και να τα μεταφέρουν σε ασφαλέστερα καταφύγια. Φαίνεται απ’ τη σπουδή ορισμένων να μάθουν πως θα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και στο μέλλον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλοι – ανεξαιρέτως – κοιτούν πρώτα τον εαυτό τους, μετά την οικογένειά τους και κάπου πολύ προς τα κάτω την πατρίδα. Τι έχει συμβεί, προσφέρεται ως πεδίον δόξης λαμπρό σε κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες. Όμως, η εξήγηση συμπυκνώνεται στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των πολιτικών και το έλλειμμα αξιοπιστίας του κράτους στα μάτια του κόσμου.

Είναι σαφές ότι το κράτος αδυνατεί να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να μαζέψει φόρους. Αν κατ’ ελάχιστον το έπραττε θα ξεπερνούσαμε αλώβητοι την κρίση. Σε 80 δισ. € υπολογίζεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. 25 δισ. € χρειάζεται άμεσα η χώρα για να μη προσφύγει σε υψηλότοκο δανεισμό. Το 30% να μάζευε το κράτος, πρόβλημα δεν θα υπήρχε.

Είναι σαφές επίσης σαφές πως το κράτος δεν είναι σε θέση όχι μόνο να προστατεύει τους πολίτες τους, αλλά ούτε καν να τους σέβεται στοιχειωδώς. Έρμαιο είναι ο πολίτης σε κάθε λογής απειλή. Απ’ την πυρκαγιά, το οργανωμένο έγκλημα, τον διεφθαρμένο δημόσιο υπάλληλο, τους κερδοσκόπους, τους μεσάζοντες, τις κακοτεχνίες των δρόμων, κ.ο.κ.

Συνεπώς, γιατί θα πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενο ένα ανίκανο, σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος; Γιατί θα πρέπει ο πατριωτισμός να αιτείται μονόπλευρα; Ποιος πολιτικός εγκέφαλος εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να πολιτεύεται με το δόγμα Κέννεντυ “μη κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι κάνεις εσύ για αυτή”;

Δεν του είπε κανείς ή δεν έχει καταλάβει ο ίδιος, ότι “εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε – γέλασε” και πως για να γίνει μια δουλειά χρειάζεται διαφορετικός τρόπος, απ’ την επίκληση του εθνικού φιλότιμου; Αλλά για να πιάσει τόπο, ο άλλος τρόπος χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των πολιτικών. Απλούστερα δηλαδή πράγματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου