ΠΕΡΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑΤΟΣ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν περικόπτονται όλα τα επιδόματα κατά 10%, αλλά το συνολικό κονδύλι των επιδομάτων κατά το ίδιο ποσοστό.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής η περικοπή των επιδομάτων θα γίνεται με «αναλογικό» τρόπο, δηλαδή στα χαμηλά επιδόματα η περικοπή θα είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι στα υψηλά και ακόμη ότι από τις περικοπές αυτές εξαιρούνται σημαντικά επιδόματα, όπως είναι το οικογενειακό, της αναπηρίας, το βρεφονηπιακό και το επίδομα πτυχίου.

Φιλότιμες οι προσπάθειες, δε λέω, ωστόσο μάταιες, διότι δύσκολα θα καταστούν πειστικές.

Η τραγική θέση της οικονομίας και η δημοσιονομικά αδιέξοδη κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από την εγκληματική διαχείριση της ΝΔ είναι πασιφανής και αδιαμφισβήτητη.

Αυτονόητο (για τους υγιώς σκεπτόμενους τουλάχιστον) είναι επίσης ότι το σημερινό τέλμα δε μπορεί να παραμείνει ως έχει, πολύ απλά διότι «το ποτάμι των ελλειμμάτων και του χρέους» θα μας παρασύρει όλους.

Η ρητορική του πρωθυπουργού για ρήξη με τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε λογής «βολεμένους» δεν είναι μόνο πολιτικά ορθή αλλά και μονόδρομος για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να ξεφύγει από τη μιζέρια και την ανασφάλεια που φαλκιδεύει την προοπτική της μεγάλης μάζας των πολιτών.

Ωστόσο, το νοικοκύρεμα που έχει εξαγγελθεί θα είναι άδικο και καταδικασμένο να αποτύχει, αν και εφόσον δε σταθμίσει σωστά ορισμένα κριτήρια. Με άλλα λόγια, δε νοείται στο στόχαστρο να μπαίνουν μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα μεσαία και αδύναμα στρώματα, οι οποίοι ως γνωστόν αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας και οι ισχυροί (τράπεζες, επιχειρηματίες, βιομήχανοι) να μένουν απείραχτοι λόγω των πιέσεων που δύνανται να ασκήσουν.

Ακούνε όλα τα χρόνια οι εργαζόμενοι «για τις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν» και εκείνο που εισπράττουν είναι παράταση λιτότητας και νέες περικοπές στις ήδη πενιχρές απολαβές τους. Οι αναφορές για «μέτρα με αίσθημα δικαίου» από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Χρειάζονται να γίνουν πράξη. Όπως επίσης και η αναγνώριση των λαθών ή η διαπίστωση των προβλημάτων δε συνιστά εξιλέωση για την πολιτική ηγεσία.
«Οι Έλληνες είναι ώριμοι για τις μεγάλες αλλαγές», όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός και διατεθειμένοι να συμβάλουν στη μόνιμη και ουσιαστική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων με μία βασική προϋπόθεση: Τα προβλήματα να μη λυθούν εις βάρος τους και να μην είναι εκείνοι για ακόμη μία φορά τα υποζύγια του συστήματος.

Φανταζόμαστε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το δεδομένο και η σύγκρουση που επιδιώκει να κάνει έχει συνυπολογίσει την πιο πάνω καθοριστική παράμετρο.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο: Τα ΜΜΕ ναι, μεγαλοποιούν πολλές φορές τα γεγονότα και υποκύπτουν συχνά στους πειρασμούς της υπερβολής. Τα σενάρια όμως και οι φήμες αναπαράγονται από τους διακινητές τους, που στη συντριπτική τους σχεδόν πλειοψηφία, αποτελούν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Εντός του οίκου της θα πρέπει να ψάξει η κυβέρνηση για τον εντοπισμό όσων κινδυνολογούν και τροφοδοτούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα που προκαλούν πανικό.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου