Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

Μοίρασε το

της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

Πάλι καλά! Η Αθήνα θα κάνει καθαρή, καθαρά Χριστούγεννα. Υπό την απειλή δικαστικής απόφασης που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική και το ενδεχόμενο φυλάκισης και καταβολής προστίμου των προέδρων τους, οι εργαζόμενοι οδοκαθαριστές στο Δήμο Αθηναίων ανέστειλαν την απεργία τους κι έβαλαν μπρος να καθαρίσουν την πρωτεύουσα απ’ τους τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η υποχώρηση τους δεν συνιστά ήττα του συνδικαλιστικού Κινήματος, ούτε των ίδιων των εργαζομένων. Συνιστά προσωπική ήττα του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Συνιστά παράλληλα τη δεύτερη κατά σειρά ήττα της πελατειακής αντίληψης που θέλει τους εργαζόμενους όμηρους πολιτικών επιδιώξεων, κομματικούς στρατιώτες-ψηφοφορείς και εργαλεία λαϊκιστικής και δημαγωγικής αντιπολίτευσης.

Όπως κι οι εκπαιδευόμενοι που έγιναν «εργαζόμενοι» στα προγράμματα stage, έτσι κι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων, χρησιμοποιηθήκαν για να προκαλέσουν την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να επιβάλλει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ήταν και στην πρώτη περίπτωση, όπως και στη δεύτερη που ο Γιάννης Ραγκούσης ανέλαβε να περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια την κατάσταση και να δώσει το στίγμα των διαθέσεων της νέας κυβέρνησης. Έτσι, την ώρα που έπαιρνε την πρωτοβουλία να καταργήσει τα stage εξηγούσε στην ελληνική κοινωνία το πρόβλημα, επαναφέροντας κι ως ένα βαθμό ενισχύοντας το θεσμό του ΑΣΕΠ, ως του μόνου αξιόπιστου και αξιοκρατικού μηχανισμού αξιολόγησης των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Στη δεύτερη περίπτωση ο υπουργός Εσωτερικών κατάφερε να αναδείξει το ρουσφετολογικό μηχανισμό που έχει στηθεί στο Δήμο Αθηναίων για να δημιουργεί ηγετικά στελέχη της ΝΔ και να τα προωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι ένας μηχανισμός που απαρτίζεται από μια στρατιά συμβασιούχων που ουδέποτε μονιμοποιούνται και υπερβαίνουν τους μόνιμους. Είναι ένας μηχανισμός που εμπορεύτηκε ή εμπορεύεται ελπίδα. Απ’ αυτούς που μονιμοποιήθηκαν, αλλά οι μονιμοποιήσεις τους ακυρώνονται στα Δικαστήρια. Απ’ αυτούς που πίστεψαν πως θα μονιμοποιηθούν. Κι απ’ αυτούς που εκβιάζουν για να μονιμοποιηθούν.

Ουδείς γνωρίζει αν η κοινωνία έχει καταλάβει το πρόβλημα. Ουδείς πολύ περισσότερο αν η συγκεκριμένη λογική ηττήθηκε στη χώρα. Ένα σημαντικό πάντως βήμα έγινε.

Σε ό,τι αφορά στο Δήμαρχο Αθηναίων με την ίδια πίστη που υποστήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα της διαδοχής, πιστεύει ότι είναι αυτός ο μηχανισμός που θα του εξασφαλίσει την επανεκλογή του στο Δήμο. Σπεύδοντας λοιπόν προκαταβολικά να «καπαρώσει» την υποψηφιότητα του, προκαταλαμβάνοντας οποιαδήποτε απόφαση του νέου προέδρου Αντώνη Σαμαρά, κατέληξε: «Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει ο λαός…». Αυτό θα περιμένουν όλοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου