ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η Αθήνα είναι μια θλιβερή, αποκρουστική πόλη! Τις τελευταίες μέρες η εικόνα της έγινε ακόμα αποκρουστικότερη. Δεν είναι μόνο η εικόνα των βουνών από σκουπίδια στις γωνιές των δρόμων. Ούτε η μυρωδιά από αποκαΐδια και δακρυγόνα. Είναι αυτή η αίσθηση πως τίποτα δεν αλλάζει. Πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει για να αλλάξει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε να φέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων. Υποσχέθηκε πως θα ξανακάνει τους Έλληνες αισιόδοξους. Μεγάλος στόχος! Ακόμα μεγαλύτερες οι προσδοκίες που καλλιέργησε.

Ποιος βέβαια δε ξέρει πως οι μεγάλες προσδοκίες είναι που διαψεύδονται. Πως τα όνειρα τα γλυκά διαρκούν μέχρι το ξύπνημα και την επαναφορά στην σκληρή πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στωικά οι κάτοικοι της Αθήνας – προσοχή! όχι οι Αθηναίοι (αυτοί πια είναι είδος υπό εξαφάνιση…) – περιμένοντας κάτι που ποτέ δεν έρχεται, αφού μάλλον δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, υπάρχει ένας αυστηρός υπουργός «μηδενικής ανοχής» που επιβάλλει την τάξη στην πόλη, με «σιδερένιο χέρι» – πετυχαίνοντας σε αντίθεση με προκατόχους του να εξασφαλίσει «νομιμοποίηση» από ΜΜΕ, κόμματα και πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπάρχει ένας Δήμαρχος που θεωρεί την Αθήνα «η πόλη του». Πόσες και πόσες φορές δεν ακούστηκε να λέει. «Δεν θα αφήσω την πόλη μου να γεμίσει σκουπίδια». «Δεν θα αφήσω την πόλη μου να καεί»… Κι η… πόλη του γεμίζει σκουπίδια, ενίοτε καίγεται…

Εν προκειμένω τα σκουπίδια δεν μπόρεσε να τα μαζέψει. Ούτε καν από τα πιθανά «πεδία της μάχης» για να μη γίνουν εύκολη εύφλεκτη ύλη στη διάθεση των «ταραξιών», όπως του ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών. Κι αυτός για το καλό της πόλης ενδιαφέρεται…

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μόνο τα Εξάρχεια κατάφερε να καθαρίσει. Η υπόλοιπη πόλη του έμεινε βρώμικη κι ο ίδιος να απολογείται ότι απλά δεν προλάβαινε να κάνει σε μια μέρα δουλειά οκτώ ημερών. Ίσως να χει δίκιο. Αλλά την «πόλη του», όπως και το σπίτι του, καθένας είναι υπεύθυνος να προστατεύει, καθαρίζει, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Ό,τι όμως δεν καταφέρνει το «εγώ», μπορεί να καταφέρει το «εμείς».

Και για την πόλη που ζούμε είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Αυτή την πόλη που δεν καθαρίζεται, δεν προστατεύεται, είναι απάνθρωπη, άδικη και ανυπόφορη, όχι επειδή ο Δήμαρχος δεν έκανε τη δουλειά του. Αλλά επειδή, όλοι κάνουν… τη δουλειά τους. Δουλειά μας είναι να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Πάλι καλά! Σε λιγότερο από χρόνο έχουμε και πάλι εκλογές…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου