ΚΕΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

Μοίρασε το

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Οι τρομοκράτες πυροβόλησαν από τα 10, τα 20 ή τα 30 μέτρα; Διαλέξτε όποια από τις εκδοχές που παρουσίασαν τα κανάλια σας κάνει.Η χειροβομβίδα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων άνοιξε κρατήρα, σε κάποιο άλλο όχι. Οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τις μηχανές και διέφυγαν. Αλλά πώς; Με αυτοκίνητο ή με μετρό;

Ο σκοπός στόχευσε τον οπλισμένο δράστη και κάποιοι αστυνομικοί τον απέτρεψαν να του ρίξει ή έπεσε πάνω του η τραυματισμένη δόκιμη και του έπεσε το όπλο;

Το ρεπορτάζ  αν και χαοτικό διανθίστηκε με ζωντανές μαρτυρίες φίλων, συγγενών αλλά και των ίδιων των θυμάτων. Δεν έλειψαν και οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του συμβάντος. Για να καταλάβουμε καλύτερα, ή μάλλον για να ξανακούσουμε μια από τα ίδια. Τέλος, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση, ο πολιτικός κόσμος είχε μερίδιο στον τηλεοπτικό χρόνο για να κατακρίνει την ενέργεια των τρομοκρατών.

Το σενάριο και οι πληροφορίες αλλάζουν από κανάλι σε κανάλι. Παραμένουν οι γνώριμες στο τηλεοπτικό κοινό εικασίες των δημοσιογράφων για δοθεί, ελλείψει επιπλέον στοιχείων, η απαιτούμενη τηλεοπτική έκταση στο θέμα. Παραμένουν, επίσης  οι πηχυαίοι τίτλοι και οι ρητορικές ερωτήσεις. Ομως, ο τηλεθεατής δεν θέλει να παρακολουθήσει μόνο πώς διαδραματίστηκε το τραγικό περιστατικό. Δεν θέλει να ακούσει το παράπονο του ρεπόρτερ ότι δεν τον άφησαν να πάει πιο κοντά να πάρει καλύτερα πλάνα. Λες και δεν έχουμε δει άπειρες φορές στη τηλεόραση τους ειδικούς με την άσπρη στολή να «χτενίζουν» κάποια περιοχή για να περισυλλέξουν στοιχεία.

Θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι κανείς δεν επιχείρησε να προσεγγίσει το σοβαρό αυτό συμβάν με την σοβαρότητα που του αξίζει. Εικοσάχρονα παιδιά που πάλευαν για ένα μεροκάματο «γαζώθηκαν» από τρομοκράτες. Κανένα κανάλι δεν επιχείρησε να προσεγγίσει το θέμα πιο βαθιά και να του δώσει την κοινωνική διάσταση που του αρμόζει. Μείναμε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια και χάσαμε την ουσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου