Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΕ ΘΑ ΝΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το ΠΑΣΟΚ μπήκε φουριόζικο στην εξουσία. Πρωθυπουργός και υπουργοί έδειξαν φρέσκοι και κεφάτοι για δουλειά. “Σήκωσαν τα μανίκια” όπως προέτρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο όσων φακέλων βρήκαν κι ορισμένοι έκαναν κι εξαγγελίες. Το ζητούμενο τώρα είναι απ’ τις εξαγγελίες να περάσουν και στην πράξη. Διότι για την ώρα, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αναμονή.

Ο διορισμός των νέων γενικών γραμματέων και προέδρων των ΔΕΚΟ καθυστερεί. Τα χιλιάδες βιογραφικά που απεστάλησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού εξετάζονται εξαντλητικά – όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι – ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη διαφάνεια και αξιοκρατία στην επιλογή των κατάλληλων προσώπων.

Ωστόσο, η “καταλληλότητα” είναι κάτι το σχετικό. Οι υπουργοί προβάλουν σοβαρές επιφυλάξεις για τα άτομα με το οποία θα κληθούν να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να διεκπεραιώσουν το δύσκολο έργο της διοίκησης και της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου. Με απλά λόγια, θέλουν να γνωρίζουν κάτι περισσότερο απ’ όσα αναγράφονται σε ένα βιογραφικό. Και το κυριότερο θέλουν να έχουν δίπλα τους ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνη τους. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι εμφανής.

Όπως εμφανές είναι ότι η σκληρή πραγματικότητα κινδυνεύει να ακυρώσει τις όποιες καλές προθέσεις. Η “μίνι επανάσταση” που υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Δημόσια Διοίκηση φαίνεται πως δεν θα είναι και τόσο βελούδινη… Όχι μόνο γιατί θα υπάρξουν κάποιοι που θα θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν. Αλλά κυρίως γιατί για όσο διάστημα θα εξετάζεται η λίστα των “αρίστων κι όχι των αρεστών”, η κρατική μηχανή θα λειτουργεί στο ρελαντί. Κι η χρονική συγκυρία απαιτεί να λειτουργεί στο “κόκκινο”.

Και στις δυο περιπτώσεις το πολιτικό κόστος που θα εισπράξει η νέα κυβέρνηση θα είναι μεγάλο. Το απόθεμα εμπιστοσύνης που συγκέντρωσε και έδωσε στο ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη νίκη, μπορεί να εξαντληθεί σε ελάχιστο χρόνο. Το κυριότερο, όμως είναι να μη χαθεί για τη χώρα η τελευταία ίσως ευκαιρία να γλιτώσει τη “χρεοκοπία”, στην οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια – όπως διαβεβαιώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι πολιτικές κοκορομαχίες που ξεκίνησαν ήδη δείχνουν ανευθυνότητα. Το ζητούμενο δεν είναι να πληγεί η αξιοπιστία και το κύρος της νέας κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί η ελάχιστη αξιοπιστία και το κύρος που απέμεινε στη χώρα. Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο “πόλεμος” είναι εναντίον των μεγάλων προβλημάτων της χώρας κι όχι μεταξύ τους. Κι ότι τα μερίδια εξουσίας που διεκδικούν σε λίγο δεν θα είναι και τόσο δελεαστικά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου