ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ – ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προγραμματισμένη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Κώστας Καραμανλής θα μιλούσε σε ανοικτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Προς έκπληξη όλων, η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έβγαλε ειδήσεις. Συγχωνεύσεις υπουργείων προανήγγειλε, περιορισμένο κυβερνητικό σχήμα, έλευση ξένων τεχνοκρατών που θα εποπτεύουν για λογαριασμό του «πρωθυπουργικού γραφείου» το κυβερνητικό έργο των υπουργών και το κυριότερο: Μια εξαγγελία που φιλοδοξεί να βάλει τέρμα στο κομματικό-πελατειακό κράτος.

Τι έλεγε σε αυτή την εξαγγελία; Απλά ότι οι προς πλήρωση θέσεις στο Δημόσιο Τομέα θα δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος για κάποια απ’ αυτές, να γνωρίζει κι εφόσον πληροί τα αντικειμενικά κριτήρια να τη διεκδικήσει. Κι έκανε κι ένα βήμα παραπάνω. Δεσμεύτηκε για ασυμβίβαστο κομματικής και κυβερνητικής θέσης.

Η εξαγγελία Παπανδρέου έγινε περί τις τέσσερις και μισή. Λογικά στη Ρηγίλλης θα πρέπει να σήμανε συναγερμός. Χρονικά περιθώρια για αλλαγές στην ομιλία Καραμανλή, υπήρχαν. Σημεία, όπου ο Κώστας Καραμανλής προειδοποιούσε τους οπαδούς του ότι «έρχεται ένα ρεβανσιστικό ΠΑΣΟΚ», θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ή να αλλάξουν. Εις μάτην. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθ’… εξέδρας να κατακεραυνώνει το ΠΑΣΟΚ που έρχεται για να πάρει ως λάφυρο το κράτος.

«Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο κενό. Και το κενό σημαίνει περιπέτεια» ακούστηκε να λέει ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά προφανώς στο κενό έπεσε ο ίδιος όταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα της προεκλογικής του καμπάνιας είχε αποδομηθεί από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα.

Κατόπιν τούτου, ποιον να πιστέψει άραγε ο «αναποφάσιστος» (ακόμα…;) ψηφοφόρος που θα κρίνει και το αποτέλεσμα της κάλπης. Ένα πρωθυπουργό που κινδυνολογεί, επιχειρώντας να φοβίσει κυρίως εκείνους που με κομματικά κριτήρια βρήκαν μια θέση στον χαώδη κρατικό μηχανισμό. Ή έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που παραβιάζει τα προεκλογικά… ήθη και έθιμα, σπεύδοντας πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία να ανακοινώσει μέρος των προγραμματικών δηλώσεων μιας νέας κυβέρνησης;

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, ο Κώστας Καραμανλής ανεβάζει τον τόνο της φωνής του. Χάνει τον «πολιτικό πολιτισμό» τον οποίο παλαιότερα επικαλούνταν και απευθύνει προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου. Πυκνώνει την παρουσία του στα κανάλια, αλλά και στο δρόμους της πόλης με το πρόσωπο του να κυριαρχεί στις μεγάλες γιγαντοαφίσες.

Αντιθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίζει τις προεκλογικές κουβέντες στα κανάλια με δημοσιογράφους, αρνείται να συμμετάσχει στον πόλεμο της γιγαντοαφίσας (όπως πρότεινε αρχικά) και μιλά ωσάν η 4η Οκτωβρίου να έχει παρέλθει κι ο ίδιος να βρίσκεται ως πρωθυπουργός στο Μαξίμου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου