Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ

Μοίρασε το

του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Nous voulons les structures au service de l` homme et non pas l`homme au service des structures” (Οι δομές  στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος στην υπηρεσία των δομών). Ένα ακόμη σύνθημα που γράφτηκε στους τοίχους του Παρισιού εκείνον τον Μάη του ΄68 αποκτά και πάλι την ζωντάνια του. Αυτή τη φορά όμως 41 χρόνια μετά, χαράσσεται στο πετσί μας. Ουτοπία; Τότε μπορεί…Σήμερα όμως και ιδιαίτερα για μας, δεν υπάρχει πολυτέλεια για ρομαντισμούς. Τουλάχιστον για τις πρώτες 100 μέρες…

Το σύνθημα αυτό  αποτελεί περισσότερο από ποτέ, μονόδρομο για την πολιτική, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την αξιοκρατία. Αυτοί που διεκδικούν την ψήφο μας προκειμένου να  φυσήξει άνεμος αλλαγής, καλό θα είναι να επικοινωνήσουν από τώρα με τον «πύργο ελέγχου» προκειμένου να λάβουν «άδεια προσγείωσης στον σωστό διάδρομο».

Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι των εκλογών έχει καθοριστεί  και το μόνο που  απομένει είναι το μέγεθος της διαφοράς. Όποιος έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τον Γιώργο Παπανδρέου θα έχει διαπιστώσει πρώτον μια συνέπεια λόγων – έστω υποσχέσεων – και δεύτερον και σημαντικότερο – μια εμμονή στο θέμα της αξιοκρατίας. «Ναι στους άριστους, όχι στους αρεστούς» επαναλαμβάνει συνεχώς από τότε  που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει απτόητος να το υπογραμμίζει ακόμη και τώρα που βρίσκεται στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται πλέον ενώπιον ιστορικών ευθυνών, τόσο απέναντι στον εαυτό του όσο και στους πολίτες. Όλα αυτά που έχει πει έχουν καλλιεργήσει βάσιμες ελπίδες για να αλλάξει η χώρα και κατ΄επέκταση η ζωή μας.

Είναι οι  αλλαγές που όλοι όσοι βιώνουμε την καθημερινή βάσανο ζητούσαμε και συζητούσαμε -πάντα μεταξύ μας- να γίνουν, μαζί με τις «βλαστήμιες» που ξεστομίζαμε για τα διάφορα ευτράπελα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν ήρθε ξαφνικά και άρχισε να μιλάει για διαφάνεια, αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, για δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, πράσινη ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλα πολλά που έμοιαζαν  να έρχονται από το μακρυνό πλήν όμως αβέβαιο μέλλον. Για τους συντηρητικούς ήταν λίγο «Star treck» για τους υποψιασμένους ήταν ενδιαφέρουσα πρόταση. Για τους πονηρούς ήταν επικίνδυνος. Για τους έξυπνους ήταν πολύ προωθημένος. Ενώ για τους ωχαδερφιστές ήταν ξεβόλεμα. Ως δια μαγείας όλοι αυτοί «δέθηκαν στο άρμα».

Στο διά ταύτα, όλα αυτά μας τα είπαν και άλλοι. Ο κ. Παπανδρέου όμως, ο Γιώργος για τους περισσότερους, δείχνει να είναι  πιο αποφασισμένος να το κάνει. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό! Εφόσον όμως όλα πάνε καλά για τον ίδιο και το κόμμα του και επιμένει να είναι ευχάριστος και όχι δυσάρεστος όπως ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου και το κυβερνητικό σχήμα που θα επιλέξει να λάβουν υπόψη τους και ορισμένα από  εκείνα τα συνθήματα του Μάη… “La revolution n`est pas seulement celle des comites mais avant tout la votre” (Η επανάσταση δεν είναι των επιτροπών. Είναι δική σου.)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου