ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ!

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Δεν χρειαζόταν η Άνγκελα Μέρκελ να ρίξει στον Κάρολο Παπούλια την …ιδέα του δημοψηφίσματος. Ούτως ή άλλως, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι εκλογές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Το ερώτημα, έστω και προσχηματικό για ορισμένους, έχει τεθεί: παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Ευρώ ή δραχμή;

Το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι μοιάζει με την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου που έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και τα σκυλιά της δίωξης των πλησιάζουν απειλητικά. Αν πηδήξει στο κενό θα γκρεμοτσακιστεί. Αν μείνει ακίνητο τα σκυλιά θα φτάσουν και θα τον κατασπαράξουν. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες καλούνται να διαλέξουν το σχοινί που θα κρεμαστούν.

Ψηφίζουν μνημονιακά νέα δεινά τους περιμένουν. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης συνταγής την οποία η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η …τήρηση των δεσμεύσεων προϋποθέτει νέες θυσίες, μεγαλύτερη ύφεση και στο βάθος …έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Ψηφίζουν αντι-μνημονιακά το σοκ της άτακτης χρεοκοπίας φαντάζει το πιθανότερο. Καταγγέλλεται το Μνημόνιο ή έστω επιχειρείται η επαναδιαπραγμάτευση. Στην ιδιότυπη παρτίδα πόκερ, οι κατέχοντες τα …ισχυρά φύλλα αποφασίζουν να μη εκταμιεύσουν τη νέα δόση. Η ελληνική πλευρά αρνείται να συμμορφωθεί και επέρχεται η στάση πληρωμών. Η χώρα καταρρέει και μοιραία οδηγείται εκτός ευρώ.

Εντός ευρώ οι …θυσίες είναι συγκεκριμένες. Ή περίπου… Έχουν περιγραφεί πάντως και ήδη οι περισσότεροι τις υφίστανται σε μεγάλο ή μεγαλύτερο βαθμό. Εκτός ευρώ, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί. Εικασίες μόνο και σύγχυση. Η σύγχυση φέρνει τον πανικό και τον φόβο, αλλοιώνει την …ορθή κρίση. Το άγνωστο ουδείς το ορίζει.

Το δίλημμα επανέρχεται. Διατυπώνεται απ’ όλους! Η Μέρκελ έκανε απλώς την αρχή. Στη Σύνοδο των G8 που ακολούθησε εν χορώ όλοι οι ηγέτες μιλούσαν για την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Τόσο σημαντική είναι λοιπόν η παραμονή της που ασχολείται με αυτήν όλος ο Πλανήτης! Πάλι οι Έλληνες τα κατάφεραν να είναι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Προφανώς, η Ελλάδα …αξίζει προσοχής! Και αυτό δεν είναι άγνωστο, πια.

Σε κάθε περίπτωση τα …κάστανα απ’ τα φωτιά θα τη βγάλουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Αναλόγως, της απάντησης που θα δώσουν στο ερώτημα που τίθεται – έστω και προσχηματικά, όπως είπαμε… Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη απάντηση είναι πως θα δοθεί διαισθητικά. Απουσία γνώσης και γνώμης από τους πολιτικούς ταγούς που επιμένουν να παραπλανούν και να αποπροσανατολίζουν, θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή αν θα πηδήξουν στο κενό ή θα αφεθούν λεία στα σκυλιά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου