Στην τελευταία, πριν λίγες ημέρες, επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ιρλανδός Επίτροπος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Φιλ Χόγκαν υπήρξε ξεκάθαρος: «λυπητερή» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στέλνει στην χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και πρόστιμα, ποσόν που θα πρέπει να πληρωθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς –κάποιοι εκ των οποίων, απ’ όσα γνωρίζουμε, ήταν μία απλή σφραγίδα.

Συγκεκριμένα, στις 9 Μαρτίου ο Επίτροπος, μιλώντας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του Economist για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα που έγινε στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην «τρύπα» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από πρόστιμα, παράνομες επιδοτήσεις και δημοσιονομικές διορθώσεις. Όπως είπε, παρουσία του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευαγ. Αποστόλου, τα μισά από αυτά τα χρήματα αφορούν ποσά αγροτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχε επιστρέψει η Ελλάδα ήδη από το 2012, ωστόσο η Επιτροπή έδειξε κάποια ευελιξία και έδωσε παράταση στην αποπληρωμή συνεκτιμώντας την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Ας σημειωθεί ότι ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ και αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου αφορά στην περίφημη «επιδότηση Χατζηγάκη» επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, όταν ο τότε υπουργός Γεωργίας, υποκύπτοντας στην εκβιαστική απεργία των αγροτών της Θεσσαλίας, μοίρασε ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ για να κάνουν κάποιοι την πλάκα τους. Επίσης, την περίοδο 2005-2012, δόθηκαν –και πάλι ύστερα από εκβιασμούς– και κάποια πρόσθετα εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας φάκελλος με βεβαιωμένα πρόστιμα που φθάνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο αναλυτικά, πέραν του γνωστού «πακέτου Χατζηγάκη», υπάρχει και το αντίστοιχο του υπουργού Κοντού, το οποίο επίσης αφορά στην ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ παράνομων κρατικών ενισχύσεων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Με τους τελευταίους να έχουν πάρει 500 εκατ. ευρώ τα οποία πιθανώς κανείς δεν γνωρίζει ούτε πού πήγαν, αλλά ούτε και ποιοι τα ενθυλάκωσαν.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαχειρισθεί έναν φάκελλο με καταλογισμούς ύψους άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή ποσά που η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ. Σχετίζονται με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων και αφορούν ουσιαστικά καθυστερήσεις στις αιτήσεις των παραγωγών-δικαιούχων για τις επιδοτήσεις.

Είναι έτσι κατάδηλο ότι, για μία ακόμη φορά, το απίθανο βαθύ πελατειακό-συντεχνιακό κράτος, και αυτοί οι άρπαγες που το στηρίζουν και το συνθέτουν, έκανε το θαύμα του. Χρεώνοντας ως συνήθως την παραπληροφορημένη και εξαπατημένη κοινωνία των πολιτών, η οποία βεβαίως σε τελική ανάλυση πληρώνει και τα σπασμένα. Κατά τα λοιπά, κάποιοι αμφιβάλλουν ακόμα ποιοι «φάγανε» και ποιοι όχι στην Ελλάδα της αρπακόλας και του στρατού κατοχής.

Previous articleΑΧΡΟΝΗ ΧΩΡΑ
Next articleΟ ΔΑΒΒΕΤΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.