ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μοίρασε το

του ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Μία από τις σημαντικότερες αδυναμίες της χώρας σήμερα είναι ο συγκεντρωτισμός του κράτους. Έχουμε ένα κράτος πολυδαίδαλο, συγκεντρωτικό, δυσκίνητο, που βρίσκεται μακριά από τον πολίτη και δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, να λύσει τα προβλήματα του. Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγινε πολύς λόγος για τη πολυπόθητη Διοικητική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Το λυπηρό είναι ότι και σε αυτόν τον τομέα, έγινε μόνο λόγος, τίποτα στην πράξη. Τα Υπουργεία είναι φέουδα, οι εκάστοτε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμηροι των πολιτικών περιστάσεων και οι σχέσεις με τον πολίτη πελατειακές.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, από το 2004 υποστηρίζει την ανάγκη για αλλαγή του σκηνικού αυτού. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Άμεση αποκέντρωση εξουσιών και διαδικασιών. Στόχος μας είναι στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, να υπάρξουν και εκλογές για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε ένα επιτελικό, ισχυρό, κεντρικό κράτος, που βάζει στόχους, κανόνες, εποπτεύει αλλά δίνει ουσιαστική δύναμη στην Περιφέρεια αποκεντρώνοντας πόρους και αρμοδιότητες. Για να μπορεί η Περιφέρεια που γνωρίζει εκ των πραγμάτων καλύτερα τα προβλήματα των πολιτών, να προγραμματίζει, να παίρνει αποφάσεις και να δρα προς το συμφέρον τους.

Είναι καιρός η ελληνική αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει τη βούληση να το κάνει, και έχει αποδείξει ότι μπορεί να έρθει σε ρήξη με πάγιες αντιλήψεις και πρακτικές συγκεντρωτικού χαρακτήρα. Η θεσμοθέτηση περιφερειών, η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το σχέδιο Καποδίστριας, η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τους Ο.Τ.Α., η δημιουργία των Κ.Ε.Π και ανεξάρτητων αρχών όπως ο συνήγορος του πολίτη, η δημιουργία προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.α. είναι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο παρελθόν και λειτούργησαν προς όφελος του πολίτη. Είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Κεντρική ιδέα της πρότασης μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη στην Περιφέρεια και η παροχή υπηρεσιών όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη, δηλαδή στο νομό και στο δήμο.

Στις 4 Οκτωβρίου, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να λάβουν μια σημαντική για το μέλλον του τόπου απόφαση. Για να μπει η χώρα σε μια πορεία ανάτασης και να ξεφύγει από τη μιζέρια του ‘θέλω, αλλά δε μπορώ’. Γιατί έχει μεγάλη σημασία να πιστέψουμε ξανά στις δυνατότητες της πατρίδας μας, στις δικές μας δυνάμεις. Γιατί με τη δική μας προσπάθεια, με τις δικές μας δυνάμεις και ικανότητες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε ξανά.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης διεκδικεί την ψήφο των πολιτών του νομού Ηρακλείου ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου