ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ας υποτεθεί πως ουδείς έχει την πρόθεση να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Πως ουδείς τα αντιλαμβάνεται ως “μέτρα-παροχές” της τελευταίας (προεκλογικής) στιγμής που λαμβάνονται για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να εμφανιστεί η κυβέρνηση ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Πως οι πολίτες εν τέλει βλέπουν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία της Πολιτείας και σπεύδουν να την αξιοποιήσουν.

Ας υποτεθεί πως συμφωνούν να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των ενοίκων για το θέμα. Και καταφέρνουν να συμφωνήσουν στον προσδιορισμό των αναγκών για τις επεμβάσεις στο κτίριο, στο σχηματισμό του κεφαλαίου και τον τρόπο αποπληρωμής του κόστους των εργασιών, στον ιδιοκτήτη που θα εξουσιοδοτήσουν για να ενεργεί για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Ας υποτεθεί ότι ουδείς θα είναι καχύποπτος μαζί του και θα βρεθεί ο εργολάβος που θα εγκρίνουν κι οι υπόλοιποι και τελικά θα υποβάλουν την πρόταση με τη μορφή “Αίτηση Χρηματοδότησης”.

Ας υποτεθεί ότι το ΚΕΠ που θα δέχεται αρχικά την αίτηση συμφωνήσει με τη συμβατότητα των τεχνικών στοιχείων και (προ)εγκρίνει το φάκελο. Ότι, εργολάβος κι ενδιαφερόμενος/οι συμφωνήσουν με το επιλέξιμο ποσό επιχορήγησης κι ο φάκελος αποστείλει έγκαιρα στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας.

Ας υποτεθεί ότι θα υπάρξει εργολάβος που θα δεχθεί να ξεκινήσει τις εργασίες αποδεχόμενος να πληρώνεται απ’ τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (που στη περίπτωση μιας πολυκατοικίας θα συμφωνούν πάντα κι ανεπιφύλακτα…) μόνο το ποσό που τους αναλογεί, έχοντας ήσυχο το κεφάλι του πως η Πολιτεία θα του καταβάλει το υπόλοιπο.

Ας υποτεθεί ότι θα δεχθεί να ολοκληρώσει τις εργασίες και να υποβάλει στην Υπηρεσία της Περιφέρειας όλα τα σχετικά δικαιολογητικά (βεβαίωση εξόφλησης και παραστατικά πληρωμής του συμβατικού ποσού που αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη/ες, τιμολόγια, δελτία αποστολής υλικών, αποδείξεις πληρωμής υπεργολάβων, ακόμα και φωτογραφίες του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών), ώστε να πληρωθεί και το υπόλοιπο ποσό. Κι ας υποτεθεί ότι η αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας που θα ενεργήσει τον σχετικό έλεγχο συμφωνήσει σε όλα και χωρίς αντιρρήσεις μαζί του και τον εξοφλήσει.

Αν το παραπάνω ιδανικό (πλην όμως υποθετικό) σενάριο επιβεβαιωθεί, το εξίσου καλοπροαίρετο ερώτημα που προκύπτει είναι: Θα λυθεί συνολικά το πρόβλημα της ενεργειακής σπατάλης; Θα γίνει έτσι ένα από τα βήματα που απαιτούνται για την βελτίωση του περιβάλλοντος, όταν η όλη διαδικασία επιχορήγησης αφορά μόνο ακίνητα σε περιοχές που η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το τ.μ. (άραγε υπάρχουν ακόμα τέτοιες;) και που κατά βάση διαμένουν πολίτες που δεν έχουν καλά καλά να φάνε, όχι να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον…;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου