Έμπειρος ανώτατος αξιωματικός της ισπανικής Guardia Civil, με ενεργό συμμετοχή στην αντιτρομοκρατική τακτική της Ισπανίας, ο Μανουέλ Ναβαρέτε Πανιάγκουα είναι σίγουρα το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση –στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC), το οποίο εδώ και 10 μήνες λειτουργεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol), με έδρα την Χάγη της Ολλανδίας.

«Η ισλαμική τρομοκρατία είναι μία πολύ σοβαρή απειλή για την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν εξαιρείται από αυτήν», μάς είπε ο Ισπανός επικεφαλής του ECTC. Και υπό αυτή την έννοια, κρίνει απολύτως απαραίτητη την ύπαρξη και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ιδιαίτερα σήμερα που τα μεταναστευτικά κύματα αποτελούν πολύ σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Ενέχουν πραγματικούς κινδύνους», δήλωσε στην Μαρία Βασιλείου της εφημερίδας Τα Νέα, «γιατί Σύριοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ευρώπη ενδέχεται να καταστούν ευάλωτοι στην ριζοσπαστικοποίηση που προκαλούν οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)». Στρατολόγοι που, όπως έχουμε ήδη γράψει, διαθέτουν άφθονο χρήμα και μπόλικα ναρκωτικά ώστε, πέρα από την θρησκευτική πλύση εγκεφάλου, να μαστουρώνουν στο έπακρο τους δολοφόνους-κομάντος αυτοκτονίας.

Κατά την Europol, επισημαίνει η Μαρία Βασιλείου, Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία θεωρούνται οι κυριότερες χώρες διέλευσης γεννημένων στην Ευρώπη τζιχαντιστών από και προς την Συρία και το Ιράκ. Ως εκ τούτου, οι προσφυγικές διαδρομές βρίσκονται στο στόχαστρο της Europol ως πιθανές οδοί παρείσδυσης ξένων μαχητών και επίδοξων τρομοκρατών στην Ευρώπη, παρά την καθησυχαστική δήλωση του Πανιάγκουα πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι τρομοκράτες έχουν κάνει χρήση των προσφυγικών ροών για να εισέλθουν απαρατήρητοι στην Ευρώπη». Η περίπτωση δύο εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Άλλωστε, σχετική έκθεση του οργανισμού κάνει λόγο για ύποπτες περιπτώσεις όπου τρομοκράτες προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στην βάση δεδομένων της Europol βρίσκονται καταχωρημένα πάνω από 5.000 ονόματα ατόμων με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων το ένα τρίτο εκτιμάται ότι έχει επιστρέψει στην Ευρώπη.

Ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν στην χώρα μας από την έδρα της Europol στην Χάγη οι πρώτοι αποσπασμένοι αξιωματούχοι, προκειμένου να πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Στόχος τους είναι να εντοπίζουν εάν μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων υπάρχουν άτομα με στοιχεία καταχωρημένα στην βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού οργανισμού ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.

«Υπάρχει κάθε λόγος να περιμένουμε ότι μαχητές του ISIS, τρομοκράτες εμπνευσμένοι από το ISIS ή άλλη ομάδα τρομοκρατών υποκινούμενη από κάποια θρησκεία θα διαπράξουν νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Γαλλία, με στόχο μαζικές απώλειες άμαχου πληθυσμού», τονίζει κατηγορηματικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, λαμβάνοντας ασφαλώς υπ’ όψη και τα χαρακτηριστικά των πιο πρόσφατων επιθέσεων εντός και εκτός ευρωπαϊκών χωρών. «Στην απειλή αυτή πρέπει να προστεθούν οι επιθέσεις μοναχικών λύκων, ενδεχόμενο το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται», παρατηρεί ο Μ. Ν. Πανιάγκουα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον «και άλλων κρατών μελών της ΕΕ στο εγγύς μέλλον», δεδομένης της στροφής του ISIS προς «μία ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική επιθέσεων».

Μία στρατηγική την οποία με άρθρα μας έχουμε αποκαλέσει «τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο» –ορολογία που κάποιοι πολιτικοί έχουν αρχίσει πλέον να αποδέχονται, χωρίς όμως να επιθυμούν την διάδοσή της. Αυτό, ωστόσο, είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα, στο οποίο και θα επανέλθουμε.

Previous articleΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ
Next articleΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.