ΟΡΓΟΥΕΛ-ΟΓΙΚΑ!

Υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις αλλά υστερεί σε πρωτοβουλίες agenda setting πολιτικών θεμάτων και προώθησης τους στην κοινή γνώμη, η αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα, στην Κυβέρνηση, σε καθημερινή βάση, επεξεργάζονται το πολιτικό story της ημέρας. Την «πολιτική γραμμή της ημέρας», η οποία μεταβιβάζεται από τα μίντια άμεσα, σκηνοθετώντας εικόνες και μηνύματα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να προλάβουν τα αντίπαλα μηνύματα. Γνωρίζουν ότι η άσκηση εξουσίας ταυτίζεται με ένα είδος διαρκούς προεκλογικής εκστρατείας, με αποτέλεσμα να μην είναι αρκετά μόνο προγράμματα και εξηγήσεις αλλά και η δόμηση-σκηνοθέτηση ενός νέου πολιτικού οράματος, κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα παραδείγματα πολλά, από το δημοψήφισμα, την συνταγματική αναθεώρηση, το κλείσιμο των καναλιών ακόμη και την υποψηφιότητα του προέδρου ΕΣΡ. Υπαγορεύουν πολιτικές προτεραιότητες, που θεωρούν αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων τους.

Απώτεροι στόχοι είναι η απόσπαση της προσοχής των πολιτών από τα ουσιώδη διακυβεύματα όπως συνεχής φτωχοποίηση, τέταρτο μνημόνιο αλλά και η δημιουργία μιας αντί-πραγματικότητας, με μυθοπλασίες, για χειραγώγηση από τα μίντια και εχθρών του λαού που επεξεργάζονται την υποδούλωση της χώρας. Φυσικά διαθέτουν ικανότατους, δεξιοτέχνες storytellers δηλαδή πολιτικούς «παραμυθάδες»!

Η εικονική αφήγηση – προσομοίωση οράματος έχει στόχο να προκαλεί ερεθίσματα που παράγουν το προσδοκώμενο πολιτικό αποτέλεσμα, αδιάφορο αν μπορεί να εφαρμοστεί πιστά στην πραγματικότητα. Η επαναφορά του δέκατου τρίτου μισθού, το «σκίσιμο» των μνημονίων με ένα νόμο, το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και πολλές ακόμη πολιτικές «αφηγήσεις» Οργουελ-ογικής έμπνευσης, το αποκαλύπτουν!

[quote text_size=»small»]

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμο όσον αφορά τα πολιτικά του εργαλεία που περιορίζονται σε προγραμματικές εξαγγελίες των προθέσεων της για την επόμενη μέρα της ανάληψης της εξουσίας. Να οικοδομήσει την πολιτική ζωή που οραματίζεται για τους πολίτες με μια αφήγηση.

[/quote]

Μικρές, έξυπνες αφηγήσεις – ιστορίες που εικονογραφούνται τις πιο πολλές φορές και με τα πολιτικά συνθήματα. Στις σύγχρονες κοινωνίες, η πολιτική επικοινωνία των υποψηφίων εστιάζεται περισσότερο στη μάχη των αφηγήσεων του καθενός υποψήφιου παρά στη μάχη των ιδεών. Είναι η κύρια μορφή πολιτικού διαλόγου στη δημόσια ζωή. Στις μέρες μας ζούμε έντονα το storytelling στις αμερικανικές εκλογές. Τα μυθεύματα εκατέρωθεν των υποψήφιων περισσεύουν αλλά προέχει η κατάκτηση της εξουσίας.

Ο παραστατικός λόγος αντικατέστησε τον επίσημο και ο κατάλογος των στατιστικών δεν έχει τον ίδιο βαθμό επίδρασης στους ψηφοφόρους όσο ένα καλογραμμένο σενάριο – αφηγηματικό μιας πιθανής πολιτικής διακυβέρνησης.

Στη χώρα μας, η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης εγκυμονεί κινδύνους να βυθιστεί η χώρα είτε σε ακυβερνησία, είτε σε πολιτική αποσταθεροποίηση. Η κυβέρνηση – σεναριογράφος των επόμενων επεισοδίων που θα βιώσουμε προσεχώς, θα αποφασίσει αν θα δώσει, το τέλος με προσφυγή στις κάλπες ή θα συνεχίσει να επενδύει στην πόλωση, με άκρως αρνητική εξέλιξη για την κοινωνία.

Η πρυτάνευση της λογικής είναι το ζητούμενο από τους πολίτες για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη αλλά το πολιτικό προσωπικό της χώρας «πιθηκίζει» σε φυγόκεντρο περιδίνηση, για τη διαφύλαξη των στενών προσωπικών του ωφελειών. Αυταπατώνται και πάλι, έχοντας όμως την πλήρη συναίσθηση της αυταπάτης τους!

Previous articleΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ …ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Next articleΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ Ή ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ;
Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ, σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια επικοινωνίας στην Αγγλία. Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Ananas Α.Ε. από το 1987. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας για τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Έχει εργαστεί για τις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών προσώπων και συνδυασμών, καθώς και ως σύμβουλος επικοινωνίας για πολλούς πολιτικούς και οργανισμούς, με πιο πρόσφατη απ’ όλες τις τακτικές συνεργασίες του, εκείνη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.Από το 1997, διευθύνει και συντονίζει το επιτελείο επιστημονικών συνεργατών της Think Politics, αναλαμβάνοντας πλήθος υποψηφίων και σημειώνοντας εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Είναι συγγραφέας των εξειδικευμένων πρακτικών οδηγών Πολιτικής Επικοινωνίας «Πώς να κάνετε σωστή Προεκλογική Εκστρατεία» (1998) και «Πώς να κερδίσετε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (2006). Αρθρογραφεί σε τοπικής και εθνική κυκλοφορίας εφημερίδες, καθώς και σε εξειδικευμένα επαγγελματικά έντυπα στο χώρο της Επικοινωνίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.