Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

“Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται”, τιτλοφορείται η νέα ταινία του Όλιβερ Στόουν – συνέχεια της θρυλικής ταινίας Wall Street. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Μάικλ Ντάγκλας στο ρόλο του άπληστου Γκέκο, ο οποίος μετά από 20 χρόνια στη φυλακή επανέρχεται δριμύτερος, αμετανόητος και πιο άπληστος για να πάρει το αίμα του πίσω…

“Η απληστία είναι καλή” ήταν το κινηματογραφικό μότο του πρωταγωνιστή που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν στην πράξη τα golden boys των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των head funds. Χωρίς καμία ηθική προκάλυψη, με αμετροέπεια και αλαζονεία και μια επιδεικτική αδιαφορία για τις επιπτώσεις – ακόμα κι αν αυτές ήταν τα κάγκελα της φυλακής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Χόλιγουντ κατασκευάζει μύθους με πραγματική διάσταση. Ο Γκέκο εξελίχθηκε σε μια μυθική μορφή. Στο πρότυπο και τον ήρωα των “γιάπηδων” που κυριάρχησαν τα επόμενα χρόνια στο οικονομικό στερέωμα και συνέβαλαν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα ο πλανήτης.

Ο κινηματογραφικός Γκέκο έφτιαξε σχολή και η ταινία έγινε το ευαγγέλιο τους. Τι κι αν ο ήρωας τους υπέστη την ταπείνωση. Στα μάτια τους, ο υπερασπιστής της ηθικής, (τον υποδύθηκε ο Τσάρλι Σην) που εμπόδισε την υλοποίηση των σχεδίων του Γκέκο, αποκαλύπτοντας τη φαυλότητα, την ανηθικότητα και τη ραδιουργία του, δεν ήταν παρά ένας καταδότης, ο αρνητής της “απληστίας” – αρνητής εν τέλει ενός τόσο σημαντικού χαρακτηριστικού της ανθρώπινης φύσης.

Οι φανατικοί του Γκέκο ουδέποτε συγχώρησαν τον καταδότη. Πολέμησαν λυσσαλέα για να κρατήσουν ζωντανό το μύθο του ήρωα τους και τώρα έρχεται η ώρα της δικαίωσης. “Gekko is back. Still greedy. Still after your money”… για να επιβεβαιωθεί ότι απληστία και χρήμα είναι συνώνυμα.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να ξενίζει καθόλου η παρατεταμένη κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η χώρα. Είναι οι ίδιοι άπληστοι Γκέκο που την υποκινούν και την κατευθύνουν. Και που γνωρίζουν να κτυπούν εκεί που εντοπίζουν αδυναμίες. Κι η Ελλάδα είναι μια αποδυναμωμένη χώρα.

Το χρήμα όμως ποτέ δεν κοιμάται. Κι ακόμα στην κοιμωμένη Ελλάδα παραμένει άγρυπνο κι ανήσυχο. Αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα το ενεργοποιήσουν και θα το θέσουν εκ νέου σε κίνηση, ποντάροντας σε μια – ίσως τη σοβαρότερη – αδυναμία αυτών που το κατέχουν: την απληστία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου