Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Ο Πέτρος Παπαιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951 και είναι πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1975) και διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1980).
Συνεχίζοντας την οικογενειακή οικοδομική επιχείρηση κατασκευής πολυκατοικιών και βιοτεχνικών κτιρίων , το 1980 ίδρυσε την δική του τεχνική εταιρεία μελετών – κατασκευών, η οποία με ίδια κεφάλαια ολοκλήρωσε κτίρια βιοτεχνικής χρήσης συνολικής έκτασης περίπου 20.000 τ.μ.
Το 1986, αναγνωρίζοντας την έλλειψη συστηματικής και τεκμηριωμένης τεχνικής πληροφόρησης στον τομέα των κατασκευών,την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και την γενικότερη απαξίωση του ουσιαστικού ρόλου του αρχιτέκτονα και του πολιτικού μηχανικού στη χώρα μας, ίδρυσε την εξειδικευμένη εκδοτική εταιρεία ΚΤΙΡΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΕ, με επιμορφωτικό χαρακτήρα, εκδίδοντας από τότε πανελλαδικά το πρωτοπόρο μηνιαίο τεχνικό περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ. Στην 30ετή πορεία της η εταιρεία κυκλοφόρησε περίπου 300 μηνιαία τεύχη και δεκάδες ετήσιες εκδόσεις και τεχνικά και αρχιτεκτονικά βιβλία. Οργάνωσε με επιτυχία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δεκάδες ημερίδες και διάφορες εκδηλώσεις επιστημονικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, συνδέοντας τα Πολυτεχνεία της χώρας ως κέντρα παραγωγής γνώσης, με το επαγγελματικό πεδίο εφαρμογής της στην παραγωγή κτιρίων,με τη συνεργασία πολλών σημαντικών καθηγητών.
Η επιλογήκαι παραμονήστη Θεσσαλονίκη ως έδρα της επιχείρησής, υπήρξε συνειδητή, με διάθεση υποστήριξης της πόλης που γεννήθηκε και ενεργό συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της.
Στο πλαίσιο αυτό διετέλεσε από το 1996 μέχρι το 2012 σύμβουλος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και απο το 2013 υπήρξε πρωτοπόρο ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ). Ένας σύνδεσμος 64ων σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου των κατασκευών, που δουλεύει για την συνένωση όλων των σχετικών φορέων του κατακερματισμένου αυτού
κλάδου, την επανεκκίνησή του και την συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην περίοδο της κρίσης.
Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Δήμητρα Τσιώρα και πατέρας σήμερα δύο φοιτητών , 21 και 22 χρονών.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Latest posts by ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (see all)

ο κατασκευαστικοσ κλαδοσ δεν πεθανε!

Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ!

Στην αρχή της κρίσης πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν το τέλος του κατασκευαστικού κλάδου. Ήταν άλλωστε ο κλάδος που δέχθηκε πρώτος τη μεγαλύτερη πίεση. Άδικες και απερίσκεπτες επιλογές της Πολιτείας (υπερφορολόγηση ακίνητης περιουσίας, ο “προστατευτικός” νόμος Κατσέλη, η εκτός αγοράς διατήρηση των αντικειμενικών αξιών κοκ) οδήγησαν σε ύφεση της τάξης του 80% έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης συνεισφέροντας το 11% του ΑΕΠ. Μαζί της η ύφεση οδήγησε στην ανεργία 300.000 εργαζόμενους και στην απαξίωση κατά 36% την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και των ελληνικών νοικοκυριών.

Μετά το αρχικό σοκ, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούμαστε στο συγκεκριμένο κλάδο, αποφασίσαμε πως έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διαφυλάξουμε όχι μόνο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και την κοινή λογική. Η πρώτη σκέψη μας ήταν να ενώσουμε τη φωνή μας. Να την κάνουμε ισχυρή για να ακούγεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που θέλουν να καθορίζουν το μέλλον για μας χωρίς εμάς.

Κάπως έτσι το 2013 μια ομάδα διαπρεπών επιστημόνων και επιχειρηματιών του κλάδου δημιουργήσαμε το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ). Στο μυαλό μας κυριάρχησε η σκέψη ότι θα πρέπει να παραμερίσουμε τις επιμέρους διαφορές μας, να συνενώσουμε όλους τους φορείς του κλάδου, όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν και επηρεάζονται οικονομικά από τις κατασκευές και να προωθήσουμε ενιαία τεκμηριωμένες θέσεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες αποφάσεις με καταστροφικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, πολίτες.

Με τη μεθοδικότητα που διακρίνει όσους επιχειρούμε στο κατασκευαστικό κλάδο, ξεκινήσαμε από την κατανόηση του προβλήματος. Αναθέσαμε στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μια σημαντική μελέτη. Στη μελέτη με τον τίτλο “Η σημασία της ανάπτυξης, τα εμπόδια και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών” αναδείξαμε την αξία του κλάδου για την ελληνική οικονομία, όπως και τα εμπόδια που τον αποδυναμώνουν.

Καταλάβαμε πως ο κλάδος των κατασκευών δεν πέθανε! Αντιθέτως, είναι εδώ, ζωντανός, έτοιμος με την τεχνογνωσία και την υψηλή εξειδίκευση του να συνεισφέρει και πάλι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως το έκανε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

Προϋπόθεση ωστόσο για να υπάρξει ανάκαμψη είναι η αλλαγή τού, μέχρι σήμερα, τρόπου σκέψης μας, ώστε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής. Η περίοδος των ισχνών αγελάδων έχει παρέλθει. Όμως, δεν έχει παρέλθει η ανάγκη αναβάθμισης και επικράτησης της ποιότητας και της αειφορίας στις κατασκευές, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιήσουν και να υποστηρίξουν την εξωστρέφεια και τη νεανική επιχειρηματικότητα στον κλάδο.

Εδώ ακριβώς είναι που δίνουμε έμφαση στις προτάσεις που καταθέτουμε στην Πολιτεία. Προτάσεις που φθάνουν ακόμα και στο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενιαίου υπουργείου Κατασκευών, το οποίο θα μπορούσε με αναπτυξιακή νοοτροπία να καθοδηγεί τα δημόσια έργα, να διαμορφώνει όλους τους σχετικούς νόμου που τον αφορούν και να οργανώνει τον κλάδο με στόχο την ποιότητα και την ανάπτυξη των κατασκευών.

Σε λίγες μέρες στο Συνέδριο μας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά όλα αυτά τα ζητήματα. Ανοίγουμε την πόρτα του διαλόγου και της συνεισφοράς σε όσους ενδιαφέρονται να δώσουν νέα πνοή στον κλάδο για να αποδείξουμε ότι παραμένουμε ζωντανοί για το καλό των επιχειρήσεων μας και της ελληνικής οικονομίας.