Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα του τζιχαντισμου σήμερα είναι αυτό της επιστροφής των Ευρωπαίων τζιχαντιστών στις ευρωπαϊκές τους πατρίδες. Είναι Ευρωπαίοι πολίτες, γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε ευρωπαϊκές χώρες, συνήθως παιδιά πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης ακόμη γενιάς μεταναστών, που πήγαν στο Ιράκ και την Συρία να πολεμήσουν στις τάξεις του ισλαμικού κράτους, όταν αυτό αρχικά απλωνόταν κι είχε αέρα νίκης. Είναι «στρατιώτες» του ισλαμικού εξτρεμισμού που ονειρεύτηκαν την γέννηση και ανάπτυξη ενός χαλιφάτου.

Σήμερα που το όνειρο τους διαλύθηκε και το ισλαμικό κράτος χάνει όλα του τα εδάφη ηττημένο στις μάχες, όλοι αυτοί οι τζιχαντιστές που επέστρεψαν ή θα επιστρέψουν πως αντιμετωπίζονται; Γιατί θα είμαστε επικίνδυνα αφελείς να πιστεύουμε ότι θα ξεχάσουν τον θρησκευτικό τους πόλεμο και θα επανέλθουν ως φυσιολογικοί πολίτες στην χώρα τους! Ειδικά μάλιστα οι πιο νέοι που μεγάλωσαν εκεί από παιδιά κι ανδρώθηκαν μέσα στις σφαγές εναντίον των αλλοθρήσκων μοιάζει γόρδιος δεσμός η περίπτωση τους.

Στην Γαλλία π.χ. επισήμως γύρισαν πίσω 250 Γάλλοι μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται ήδη στις γαλλικές φυλακές. Περιμένοντας την δίκη τους το κράτος άλλαξε την νομοθεσία: οι περισσότεροι θα δικαστούν για κακούργημα. Οι εικόνες τρόμου κι οι μαρτυρίες συνοδεύουν τις κατηγορίες εναντίον τους. Θα τιμωρηθούν και θα φυλακιστούν σίγουρα για πολύ καιρό.

Το ερώτημα όμως παραμένει: όταν κάποιος έχει μεγαλώσει και εκπαιδευτεί να σκοτώνει «άπιστους» μπορεί να αλλάξει ή να διώξει αυτή την συμπεριφορά μέσα από μια νέα δημοκρατική εκπαίδευση; Δεν φαντάζει πολύ ενθαρρυντική μια θετική απάντηση. Αυτό όμως που προέχει είναι η προστασία των πολιτών. Επειδή δεν έχουμε ακόμη παραδείγματα ριζοσπαστικοποίησης τζιχαντιστών, καλό θα ήταν να μην εγκλωβιστούμε στην πολιτική κομψότητα της σημερινής αντίληψης της εξουσίας και να παρθούν μέτρα όπως μεταξύ άλλων η αφαίρεση της εθνικότητας όσων συμμετείχαν ενεργά στις τάξεις του ISIS. Είναι μια συμβολική χειρονομία γιατί οι δολοφόνοι μπορούν να επιστρέψουν παράνομα ως γνωστόν. Τα ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα τους βοηθούν.

Όμως πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο συνεργασίας των κρατών με τις πληροφορίες αλλά και προληπτικά μέτρα. Να γίνεται έλεγχος και στο Ίντερνετ. Δεν μπορεί να μένει η Ευρώπη με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιστροφή των Ευρωπαίων τζιχαντιστών ως μια ιδιαίτερα επικίνδυνη παράμετρος τού εν γενεί πολύπλευρου ζητήματος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Previous articleΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ
Next articleNE FASCISTI, NE COMUNISTI
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ
Ο Δημοσθένης Δαββέτας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για τα περιοδικά και τις εφημερίδες Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux-Arts Magazine, Galleries Magazines, Liberation, Parkett, Risk στις πολιτιστικές στήλες. Από το 2010 αρθρογραφεί για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συμμετέχει στην σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για Μουσεία, ενώ δίνει διαλέξεις σε Σχολές Τέχνης και Πανεπιστήμια.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.