Η Κέλλυ Κοντογεώγη παρατηρεί πως ο Coronavirus ίσως αποτελέσει το πρώτο πείραμα για την τηλεργασία. Πόσο μάλλον που ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στην Ελλάδα το 5G. Σε αυτήν την πανδημία όπως την χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα δοκιμαστούν μόνο οι αντοχές των συστημάτων υγείας των χωρών που πλήττονται, αλλά και οι διαδικτυακοί πόροι που παρέχει η κάθε χώρα.


Στη λύση της τηλεργασίας στρέφονται όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Ανταποκρίνονται στην προσπάθεια από τη μία πλευρά του περιορισμού της επέκτασης του κορωνοϊού στην επικράτεια. Και τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας από την άλλη. Η εργασία από το σπίτι είναι κάτι που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας.

Η τηλεργασία, το remote working δηλαδή, εφαρμόζεται ήδη σε πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Οι επιχειρηματικές τάσεις δείχνουν ότι πολλές εταιρείες αρχικά ξεκίνησαν να υιοθετούν το full remote working. Δηλαδή τα μέλη της ομάδας να εργάζονται αποκλειστικά από τον δικό τους χώρο κι όχι από την έδρα της εταιρείας.

Πλέον όμως, περάσαν σε νέο μοντέλο τηλεργασίας, εκείνο του semi remote working. Αυτό το μοντέλο έχει στο κέντρο του το personalisation. Δηλαδή τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του εργαζόμενου. Έτσι, μπορεί ο καθένας να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στο χαρακτήρα του αλλά και στην καθημερινότητά του.

Μέσα από την τηλεργασία προκύπτει μία σειρά από πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι, μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε επιθυμούν. Αποφεύγουν την ένταση και την φασαρία του γραφείου καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τα μοντέλα τηλεργασίας στο εξωτερικό:

  • Το 75% όσων εργάζονται remotely το κάνουν γιατί έχουν λιγότερους περισπασμούς 
  • Το 86% δήλωσαν ότι παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά άγχους
  • Το 65% πιστεύει ότι εργάζεται πιο αποτελεσματικά από το σπίτι

Μεγάλες εταιρίες τολμούν

Σύντομα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τραπεζικά ιδρύματα πρόκειται να περάσουν στο περιβάλλον remote working. Αποτελεί μονόδρομο για την  υπεύθυνη αντιμετώπιση του κορονοιού.

Στο πλαίσιο αυτό η British American Tobacco Hellas ακολουθώντας, όπως τονίζει,  καινοτόμες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, προχώρησε για την επόμενη περίοδο, στην εφαρμογή του προγράμματος smart working. Σύμφωνα με τη διοίκηση της British American Tobacco Hellas η επιλογή για εργασία από το σπίτι δεν συνεπάγεται καμία μισθολογική αλλαγή.

Σε αντίστοιχη διαδικασία προχωρά και η εταιρεία Cosmos Business
Systems και οι θυγατρικές της. Cosmos Consulting ΑΕΒΕ και CBS IT Systems Cyprus LTD έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης το οποίο βασίζεται σε
τρία επίπεδα. N[td_smart_list_end]ormal, yellow και red αναλόγως της κρισιμότητας της εμπλοκής που θα παρατηρηθεί.

Παράλληλα η εταιρεία ενημερώνει για τις διαθέσιμες
λύσεις με τις οποίες μπορεί κάθε επιχείρηση να διασφαλίσει κατά το δυνατόν τις δραστηριότητές της, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη λειτουργίας εξ
αποστάσεως των στελεχών και υπαλλήλων της και να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης.

Τι αναφέρει η Μελέτη του ΣΕΒ

Με τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους η τηλεργασία έχει ασχοληθεί ο ΣΕΒ σε παλαιότερο Special Report με τίτλο “Τηλεργασία: ευκαιρία για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους”.

Όπως αναφέρει, για τις επιχειρήσεις, τα κυριότερα οφέλη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 50%, η προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και η μείωση εκτάκτων απουσιών.

Για τους εργαζόμενους, η τηλεργασία βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και επιφέρει οικονομικά οφέλη, κυρίως μέσω της μείωσης των μετακινήσεων.

Για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο η τηλεργασία αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για κοινωνικές ομάδες, που έως σήμερα είχαν περιορισμένη δυνατότητα παροχής εργασίας (π.χ. ΑμΕΑ και νέες μητέρες), αλλά και για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ έχει και παράλληλα οφέλη για το περιβάλλον, λόγω της δυνητικής μείωσης της κίνησης των οχημάτων  στους δρόμους και της αντίστοιχης εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων.

Προηγούμενο άρθροΗ Ευρώπη ανακαλύπτει τα σύνορα της
Επόμενο άρθροΗ fake εθνική συναίνεση του Τσίπρα
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ
Η Κέλλυ Κοντογεώργη είναι δημοσιογράφος με μακρά πορεία στον χώρο. Από 2004 έως και σήμερα εργάζεται στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής καλύπτοντας το κοινοβουλευτικό - πολιτικό ρεπορτάζ ενώ τα τελευταία 3 χρόνια παρουσίασε την καθημερινή ζωντανή εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ» όπου βουλευτές και υπουργοί σχολίαζαν θέματα πολιτικής και κοινοβουλευτικής επικαιρότητας. Από το 2015 ασχολείται ως Media Manager με την επικοινωνία, προβολή και προώθηση news-project. Από 2002 – 2006 παρουσίαζε την εκπομπή ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 2012 μέχρι το 2016 συνεργάστηκε με την οικονομικό-πολιτική εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ 90,1. Σε μια εποχή γόνιμη και δημιουργική από το 1993 έως 1995 εργάστηκε στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Ενώ την επόμενη δεκαετία απέκτησε μεγάλη ραδιοφωνική εμπειρία (ΚΛΙΚ FM, STATUS, ALPHA radio) στην σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων αλλά και τηλεοπτική (STAR channel, ALPHA TV, TEMPO, NET και MEGA channel) καλύπτοντας ελεύθερο, οικονομικό, στρατιωτικό ρεπορτάζ αλλά και ως αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.