Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

Η Μελίνα είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης.
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
νεκταρινι … ενα κατα τυχη φρουτο

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙ … ΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΦΡΟΥΤΟ

Φρούτο μικρό σε μέγεθος, ζουμερό, πολύ δροσιστικό και με υπέροχη γεύση το οποίο θυμάμαι σαν παιδί πως συνόδευε πάντα τις καλοκαιρινές οικογενειακές μας βουτιές. Ο μύθος που το περιβάλλει αναφέρει πως προέκυψε από μια αλλεργία! Ναι, ο γεωπόνος που ανακάλυψε τη διασταύρωση από την οποία προέρχεται ήταν αλλεργικός στο χνούδι που έχει η σάρκα του ροδάκινου. Μετά από πειράματα, λοιπόν, ο εν λόγω κύριος και συνάδελφος λέγεται πως από το ζευγάρι ροδακινιάς με τη μηλιά μας έδωσε το νεκταρίνι. Τα νεκταρίνια (Prunus Persica var. nectarina) είναι λεία εξωτερικά με αρνητικό πως μωλωπίζονται εύκολα κατά την μεταφορά τους, έχουν χρώμα κόκκινο και σάρκα χρυσοκίτρινη με ωραίο άρωμα.

Το δέντρο ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά και αμμοπηλώδη εδάφη, καλής αποστράγγισης και φτωχά σε ασβέστιο. Αποδίδει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνο από τη φύτευση, των οποίων η ποιότητα είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπια κρύοι. Ως “παιδί” της ροδακινιάς παρουσιάζει τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες με αυτήν. Στη χώρα μας θα συναντήσουμε οπωρώνες όσο πιο βόρεια πάμε, από Λάρισα και πάνω, με έμφαση των καλλιεργειών στους νομούς Ημαθίας, Κοζάνης, Πέλλας και Πιερίας.

Αναφορικά με την παραγωγή νεκταρινιών, το 2016 “πιάσαμε” τους 135.444 τόνους ενώ το 2015 ήταν 145.557 τόνοι. Από την παραγωγή αυτή, προς τις ευρωπαϊκές αγορές και αυτές των τρίτων χωρών διακινήθηκαν, το 2015, 64.091 τόνοι ενώ το 2016 σημειώθηκε αύξηση, αγγίζοντας τους 68.880 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως μετά το εμπάργκο της Ρωσίας το 2014, που απορροφούσε μεγάλες ποσότητες ελληνικών νεκταρινιών, αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας προς τη Ρουμανία μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Συγκεκριμένα, το 2015 διακινήθηκαν συνολικά 26.736 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια και το 2016 32.634 τόνοι.

Αφού είμαστε, και επίσημα πια από ημερολογιακή άποψη σε καλοκαιρινή περίοδο, φάτε νεκταρίνια άφοβα καθώς τώρα είναι η εποχή τους αλλά και γιατί πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό θησαυρό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δραστικά κατά της δυσκοιλιότητας ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, C αλλά και αρκετά μεταλλικά στοιχεία.

Με μόλις 46 θερμίδες/100 gr είναι μια καλή πηγή ευεξίας ακόμα για όσους διαιτούν. Σύμμαχοι στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ το κάλιο και η βιταμίνη Ε που έχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Φρούτα και λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα συχνά περιέχουν ένα καλό ποσοστό Β-καροτένιου το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό με αντιγηραντικές ιδιότητες που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Τα νεκταρίνια είναι, επομένως, πηγή β-καροτένιου η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη των οστών αλλά και σε διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και των ματιών. Τέλος, έχουν σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ καθώς και φυσικά σάκχαρα που τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια.

Προτιμήστε τα νεκταρίνια είτε για νωπή κατανάλωση είτε μέσα σε φρουτοσαλάτες ή κέϊκ. Μπορείτε να τα φάτε, ακόμη, ως επιδόρπιο με στραγγιχτό γιαούρτι ή με παγωτό. Πολλές νοικοκυρές τα κάνουν κομπόστα ή τα χρησιμοποιούν ως γαρνιτούρα πάνω σε τούρτες και γλυκά. Ενώ, τέλος, μια ενδιαφέρουσα συνταγή τους είναι στο φούρνο με σφολιάτα σαν τάρτα. Όπως και αν τα καταναλώσετε, το σίγουρο είναι πως θα αποζημιωθείτε τόσο σε γλύκα όσο και σε όφελος!