Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για τις τράπεζες τροφίμων και τον κοινωνικο-οικονομικό ρόλο τους, ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) αλλά και μέλος του ΔΣ της ευρωπαϊκής οργάνωσης FOODPRINT, ανέφερε ότι οι σπατάλες ειδών διατροφής στην χώρα μας ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αλλά και εκτός Ελλάδος η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ειδικές έρευνες κάνουν λόγο για σπατάλη που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050 ΝΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ 9,5 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Εξίσου σοβαρό είναι και το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας από την βιομηχανία τροφίμων. Ένας κλάδος, εξάλλου, που έως το 2050 θα πρέπει να κάνει πρόβλεψη για την διατροφή 9,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη μας. Από τα 6,8 δισεκατομμύρια που είναι ο τωρινός πληθυσμός.

Όπως σοβαρό πρόβλημα για την βιομηχανία τροφίμων είναι το ενεργειακό κόστος της. Και η ανάγκη να πάρει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος,

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΤ, με αιχμή του δόρατος την γνωστή για την ποιοτική της δραστηριότητα στον χώρο της παιδικής διατροφής εταιρεία Γιώτης ΑΕ, έχει αναλάβει τον συντονισμό του κοινοτικού έργου Life FoodPrint. Το οποίο έχει και πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

Όπως τονίζει ο κ. Β. Λαδικός, ανώτερο στέλεχος της Γιώτης ΑΕ και αρμόδιος για την εκτέλεση του προγράμματος από την εταιρεία, το έργο Life FoodPrint έχει ως βασικό του στόχο τον προσδιορισμό, την ποσοτικοποίηση και την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην Βιομηχανία Τροφίμων.

Έτσι η εταιρεία Γιώτης ΑΕ, ως συντονιστής του έργου, επέλεξε σαν συνεργάτες της το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και εταιρείες από τον χώρο της διακίνησης, της μαζικής εστίασης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η κοινοπραξία συμπληρώνεται με την συμμετοχή και του Ιταλικού Συνδέσμου Federalimentare Servizi s.r.l. Και μέσω αυτών επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διάχυση των αποτελεσμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

FOODPRINT ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Γιώτης ΑΕ χρησιμοποιήθηκε ως case study για την συλλογή των απαραίτητων δεδομένων μέσω των οποίων αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο λογισμικό εργαλείο (software tool) από το ΕΜΠ. Το λογισμικό εργαλείο μετράει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή ενός προϊόντος. Και προτείνει δράσεις για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γ. Καλογήρου.

Παράλληλα, η εταιρεία, έχει ως σημαντική της προτεραιότητα την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Μάλιστα έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσω δράσεων βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο του έργου, η Γιώτης ΑΕ προσδιόρισε το επίπεδο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω δε, των βελτιωτικών δράσεων που ανέπτυξε, πέτυχε μείωση των εκπομπών της έως και 15% στην γραμμή παραγωγής των βρεφικών τροφών.

Πέρα όμως από τα οφέλη που απέκτησε η εταιρεία… Βασική παρακαταθήκη του έργου για το σύνολο της ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων αποτελεί:

  • Το λογισμικό εργαλείο που αναπτύχθηκε που είναι ανοικτό και ελεύθερο για χρήση από τις επιχειρήσεις.
  • Και η εθνική στρατηγική για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Αυτή θα αποτελέσει τον οδηγό του κλάδου για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το όλο έργο συνεπώς αποτελεί και μία ευκαιρία ανάδειξης της εγχώριας βιομηχανίας ειδών διατροφής ως ισχυρού παράγοντος προώθησης βιομηχανικών πρακτικών του μέλλοντος.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

Προηγούμενο άρθροΜΑΚΡΟΝ: Ο ΜΟΝΑΡΧΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Επόμενο άρθροΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

1 σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.