Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας.
Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά.
Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc.
Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
κορσικανοι κατα τζιχαντιστων

ΚΟΡΣΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Οι Κορσικανοί δεν σηκώνουν πολλά-πολλά. Μπορεί να είναι φιλόξενοι, εύθυμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά τους τσαμπουκάδες, τους τζιχαντισμούς και τις ισλαμικές γελοιότητες δεν τα «πηγαίνουν». Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο Μέγας Ναπολέων ήταν για τους Γάλλους συμπατριώτης τους, τους κώδικες και την γραφειοκρατία που επέβαλε η Γαλλία δεν είναι από τα πράγματα που τούς πολυαρέσουν.

Στην Κορσική ισχυρή, και όχι πάντα ειρηνική, είναι η παρουσία των αυτονομιστών-εθνικιστών, που είναι αλήθεια ότι το χιούμορ το τσιγκουνεύονται.

Ε, λοιπόν, μετά την δολοφονία 84 ανθρώπων στην Νίκαια, κορυφαία τουριστική περιοχή της Γαλλίας, οι αυτονομιστές προειδοποίησαν «τα απόβλητα του Ισλάμ» ότι, αν αποτολμήσουν να βάλουν χέρι στο νησί και τον τουρισμό του (σ.σ. ο οποίος αντιπροσωπεύει το 40% της οικονομίας του), ο πλανήτης δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για τα τομάρια τους. «Θα σάς πλακώσουμε όπου κι αν βρίσκεστε…», αναφέρουν σε δηλώσεις τους οι Κορσικανοί αυτονομιστές και καλούν τους μουσουλμάνους του νησιού να διαδηλώσουν προληπτικά κατά των τζιχαντιστών. «Θα θυμόμαστε όποιους δεν το κάνουν», αναφέρει η ανακοίνωση του Αυτονομιστικού Κόμματος –το οποίο, υπενθυμίζουμε, κέρδισε τις τελευταίες τοπικές εκλογές στο νησί.

Σημειώνεται επίσης ότι οι γαλλικές αρχές πήραν πολύ σοβαρά τις προειδοποιήσεις των Κορσικανών και, γνωρίζοντας την εμπειρία των αυτονομιστών στην παράνομη δράση, εκτιμούν ότι στο νησί θα αρχίσουν να συμβαίνουν «ατυχήματα» σε νέους υπόπτους για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση». Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν με μεγάλη προσοχή το όλο θέμα, γιατί είναι πολύ πιθανό «να ανοίξει ορέξεις», όπως επισημαίνουν ειδικοί παρατηρητές.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι ουσιαστικά ο πόλεμος Δύσης-τζιχαντιστών μπαίνει σε νέα φάση –και τις διαστάσεις του φαινομένου μόνον κάποιοι πνευματικά αργόσχολοι δεν τις καταλαβαίνουν.