Μετά την επτάχρονη μνημονιακή «κηδεμονία» διαλύθηκε περαιτέρω η στρεβλή οικονομική βάση της Ελλάδος. Μειώθηκε η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Έχουμε και την δραματική διόγκωση του εσωτερικού χρέους. Χρέους, που συνίσταται, αφενός, στα κόκκινα δάνεια, που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ. Αφετέρου, στις οφειλές προς το Δημόσιο, λόγω της υπερφορολόγησης, που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ.

Ειδικά στο θέμα για τα κόκκινα δάνεια, οι μέχρι τώρα ακολουθούμενες πολιτικές αγγίζουν τα όρια του παραλόγου. Τα τεράστια ποσά της επανειλημμένης ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών προστέθηκαν στο Δημόσιο χρέος. Δηλαδή στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν υπήρξε ουδεμία ορθολογική οικονομική κίνηση, που θα ωφελούσε την κοινωνία, την οικονομία αλλά και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Το οποίο αποτελεί πλέον ένα τεράστιο «βαρίδι».

Και να φανταστεί κανείς ότι δεν χρειάζονταν να «ανακαλύψει κανείς την Αμερική».

Θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Η.Π.Α. την κρίσιμη περίοδο της κρίσης των «τοξικών» ομολόγων του 2008. Οι οποίες, προκειμένου να αποβάλλουν την «γάγγραινα» των κόκκινων δανείων από το τραπεζικό τους σύστημα, τα διέγραψαν από το ενεργητικό τους.

Τα μετέφεραν σε έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης τους (bad bank). Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της ακαριαίας αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, αποτέλεσε η «Citibank». Η μετοχή της από 40 δολάρια κατέβηκε στο 1 δολάριο και, μετά την εξυγίανση της, σήμερα βρίσκεται στα 50 δολάρια.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ

Θα μπορούσε επίσης, να ακολουθηθεί η λαμπρή πολιτική της Ισλανδίας. Το 2010, μετά την χρεοκοπία της Χώρας, το πολιτικό σύστημα εκεί, κούρεψε κάθετα και μαζικά όλα τα δάνεια (όχι μόνο τα κόκκινα δάνεια) σε ποσοστό 30%-70%. Ανάλογα με την οικονομική δύναμη του εκάστου δανειολήπτη («σεισάχθεια»). Έτσι, παρείχε άμεσα οξυγόνο στην οικονομία της και στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζει σοβαρή ανάπτυξη.

Είναι προφανές, ότι οι παραπάνω λύσεις-ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια στις Χώρες αυτές καταρρίπτουν τα οποιαδήποτε επιχειρήματα – φληναφήματα του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και προσωπικού, περί μη δυνατότητας εφαρμογής τέτοιων λύσεων «σεισάχθειας» στην Ελλάδα. Παραπέρα, καταδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τους, αφού δεν νομοθέτησαν, καν, την λεγόμενη «ρήτρα προτίμησης των δανειοληπτών». Όπως, για παράδειγμα, η Κύπρος κατά την ένταξή της στον μνημονιακό κύκλο. Έτσι, είχαμε πρόσφατα την πώληση δανείων από την Eurobank σε ξένα funds. Μόλις στο 3% της αξίας τους, χωρίς να έχει δοθεί προηγουμένως η δυνατότητα αγοράς τους.

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΌΚΚΙΝΑ ΔΆΝΕΙΑ

Η λέξη «σεισάχθεια» έχει φορτιστεί αρνητικά από την «τρομώδη» πολιτικοοικονομική «ελίτ» της Ελλάδας. Την εξορκίζει με κάθε τρόπο. Κι όμως. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, προέδρου του Δ.Σ. της Γαλλικής Τράπεζας Societe Generale και τέως μέλος (2005-2011) της Εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπεσαν ως «μετεωρίτης». Επισκεπτόμενος πρόσφατα την Αθήνα, πρότεινε στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε διαγραφή των «κόκκινων» δανείων, μέσω γενναίων «κουρεμάτων» προς όλους τους δανειολήπτες σε ποσοστό 60% – 70%.

Ως εκ τούτου, είναι αμείλικτο το ερώτημα.

Η μέχρι τώρα ακολουθούμενη μονοδιάστατη πολιτική πώλησης των «κόκκινων» δανείων στα ξένα funds, αντί «πινακίου φακής», χωρίς εφαρμογή «της ρήτρας προτεραιότητας των δανειοληπτών», σε συνδυασμό με τους μαζικούς επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι απόρροια «πολιτικής μυωπίας» ή δόλου;

Δηλαδή εξυπηρετεί άλλους σχεδιασμούς, πέρα από τα αμιγή συμφέροντα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, είναι προφανής πλέον. Έχει δοθεί, όμως, και σε ανύποπτο χρόνο. Από τον σπουδαίο Ιταλό φιλόσοφο Maurizio Lazzarato, στο βιβλίο του «Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου». Σ’ αυτό τονίζεται, ότι το χρέος γενικά δεν αποτελεί μια οικονομική πτυχή μόνο. Είναι, όμως, ταυτόχρονα, και μια τεχνική ελέγχου των ατομικών και συλλογικών υποκειμένων και, κατ’ επέκταση, και των Κρατών. Χαρακτηριστικά αυτός αναφέρει.

«Το χρέος λειτουργεί ταυτόχρονα σαν μηχανή αρπαγής, “λεηλασίας” ή “αφαίμαξης” της κοινωνίας στο σύνολό της. Σαν εργαλείο μακροοικονομικής διαχείρισης και καθοδήγησης. Σαν μηχανισμός αναδιανομής των εισοδημάτων. Λειτουργεί επίσης σαν μηχανισμός παραγωγής και “διακυβέρνησης” συλλογικών και ατομικών υποκειμενικοτήτων… Όμως η σχέση πιστωτή-οφειλέτη δεν περιορίζεται στην ικανότητα “να επηρεάζει άμεσα τις κοινωνικές σχέσεις”. Καθώς είναι και η ίδια μια σχέση εξουσίας. Μια από τις σημαντικότερες και πιο καθολικές του σύγχρονου καπιταλισμού».

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Γιώργου Παπασίμου στο new deal

Previous articleΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ
Next articleΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ
Ο Γιώργος Παπασίμος γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων στις 21-10-1960 από αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», ενώ σήμερα είναι μέλος της "Πρωτοβουλίας 14ης Μάη". Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1988 – 1993). Ιδρυτικό μέλος τουΔΗ.Κ.ΚΙ. (1995), μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, εκπρόσωπος Τύπου αυτού έως το 2004 και υποψήφιος Βουλευτής στον Νομό Τρικάλων.Υποψήφιος Νομάρχης Τρικάλων το 2002, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Ν.Α.ΣΥ.), όπου εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος (2003 – 2006). Κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη των Τρικάλων. Αρθρογραφεί για διάφορα θέματα πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και των Τρικάλων («ΑΥΓΗ», «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «ΕΡΕΥΝΑ», «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» κ.λπ.). Συνεργάσθηκε με το περιοδικό «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ» κατά την περίοδο 1988 – 1993. Τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας των Τρικάλων «Η ΕΡΕΥΝΑ» από το έτος 2007 έως σήμερα, με την στήλη «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ».

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.