ΧΤΥΠΑ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ

Μοίρασε το

Εκείνος είναι ο Παντελής. Παντρεύτηκε στα 32 την Γεωργία που την φωνάζουνε Γωγώ. Έχει δύο παιδιά ,τον Κωστάκη που τον φωνάζουνε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και την Ελενίτσα που την φωνάζουνε ΕΛΕΝΑ . Είναι 41 χρονών και άνεργος από το 2012.

Εκείνη είναι η Γωγώ, 39 χρονών και λέει 32. Τελείωσε « Αμάραντο» με άριστα. Πρώτο πιστολάκι σου λέει από το δεύτερο εξάμηνο. Άνοιξε δικό της κομμωτήριο στη Νέα Φιλαδέλφεια και μέχρι το 2010 σκιζόταν στο τάλιρο.

Τραβιόταν με τον Παντελή έξι χρόνια. Έμεινε έγκυος –εσκεμμένα- στον Κωνσταντίνο και της το ‘βαλε το στεφάνι ο Αρτινός. Μετά το ’12 που έμεινε άνεργος ο Παντελής, η Γωγώ κρατάει οικονομικά το σπίτι και τον Παντελή από φαναρτζή τον έκανε αρχικαμαριέρα. Και όχι μόνο…

Σκούπισμα , σφουγγάρισμα, ξαράχνιασμα, μαγείρεμα, διάβασμα τα παιδιά, που είναι στουρνάρια και δεν τα παίρνουνε τα γράμματα. Όλα τα φέρνει βόλτα. Εκείνο το γαμημένο το σιδέρωμα να μην υπήρχε και όλα καλά θα ήτανε. Άσε που έχει βολευτεί στο σπίτι. Ξεπετάει τις δουλειές στα γρήγορα και μέχρι να πάρει τα παιδιά από το σχολείο, βλέπει και καμιά τσόντα στο porn hub.

Το Πάσχα θα πάνε στο χωριό, όπως κάθε χρόνο. Όχι στο δικό του στην Άρτα. Στην ορεινή Ναυπακτία στο χωριό της γυναίκας του . Μέχρι το 2011, όπως είχανε συμφωνήσει πριν το γάμο, μια χρονιά πηγαίνανε στην Άρτα, μια στην ορεινή Ναυπακτία. Δίκαια πράματα.

Στην ανάσταση όμως του 2011 στο χωριό του Παντελή, η Γωγώ τον είδε να κρυφοκοιτάζει μια βλάχα παλιά του γκόμενα και επιστρέφοντας στο σπίτι τον περιέλουσε με την μαγειρίτσα μόλις την είχε αυγοκόψει η πεθερά της. Ζεστή – ζεστή. Εκείνη την ανάσταση φάγανε μια σαλάτα μαρούλι , λίγη φέτα και κάτι κόκκινα αυγά, που τα τσουγκρίσανε άρον – άρον, πριν κάτσουν στο τραπέζι , τα καθαρίσανε και τα αλατοπιπερώσανε για να ριμαδοφάνε μια μπουκιά, νηστικοί μια βδομάδα. Από τότε έχει να δει το χωριό του ο Παντελής.

Ορεινή Ναυπακτία 5 χρόνια σερί λοιπόν. Θα ξεκινήσουνε Μεγάλη Πέμπτη που θα κλείσει το κομμωτήριο η Γωγώ. Θα φουλάρουν το πορτμπαγκάζ με ό,τι άχρηστο υπάρχει,που η Γωγώ θεωρεί απαραίτητο και κάνει τρελό τον Παντελή, θα βάλουνε και κάτι καρέκλες πλαστικές, έξτρα, στη σχάρα παράνομα και σαν το τσίρκο Μεντράνο θα βγουν στην εθνική.

Τρεις ώρες ταξίδι. Θ’ ακούνε , Καρά, Τερζή, Ρέμο, Θεοδωρίδου, Πάολα και την διαφήμιση των τζάμπο που τραγουδάει η Άντζελα «ΧΤΥΠΑ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ»σε όλη την διαδρομή.

Η Γωγώ θα τον βρίζει γιατί τρέχει στην Κορίνθου – Πατρών, που ο δρόμος είναι για συγκρουόμενα και ο Παντελής θα γαμωσταυρίζει που μονοδρομίσανε το κομμάτι από Ξυλόκαστρο μέχρι Αίγιο για τα έργα. Θα ζητάει ψιλά για τα διόδια και η Γωγώ θα του δίνει πενηντάρικο. Ο Κωνσταντίνος στο πίσω κάθισμα, όταν δεν θα τσακώνεται με την αδερφή του, θα ζαλίζεται και θα κάνει εμετό, η Έλενα θα θέλει να κατουρήσει, και η Γωγώ θα έχει ντουμανιάσει από το τσιγάρο του Παντελή και θα την ακούνε μέχρι την παραλία της Ακράτας φωνάζοντας τον Παντελή «μαλάκα».

Στο χωριό έχουν ήδη φτάσει με τους… αντράδες τους, οι δύο αδερφές της Γωγώς από την Πάτρα και έχουνε πιάσει τα καλύτερα δωμάτια. Παππούς και γιαγιά τους υποδέχονται στη αυλή, φιλάν τα παιδιά, τα γεμίζουν σάλια, εκείνα ενοχλημένα σκουπίζονται με τα μανίκια και εξαφανίζονται στο δρόμο να βρουν τα ξαδέρφια τους. Ξεφορτώνουν το αμάξι ενώ τα μπατζανάκια του Παντελή, που πίνουν φραπέ και κάθονται σε μοβ πλαστικές καρέκλες, δεν βοηθάνε και του την πέφτουνε για το ποδόσφαιρο, γιατί είναι Παναθηναϊκός ενώ εκείνοι Ολυμπιακοί. Από κάπου ακούγεται η Άντζελα «ΧΤΥΠΑ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ».

Την Μεγάλη Παρασκευή, η πεθερά – αρχηγός του σπιτιού, λέει κοφτά και κατηγορηματικά, « Εγώ δεν στρώνω τραπέζι Μεγάλη Παρασκευή» και την βγάζουν όλοι στο πόδι με κάτι ελιές και τουρσιά που απόμειναν σ το μπακάλικο του χωριού τελευταία στιγμή.

Στο επιτάφιο…

Ο Παντελής ακούει μπινελίκια από την Γωγώ την ώρα της περιφοράς, γιατί δεν άλλαξε σακάκι και ‘ήρθε σαν γύφτος στην εκκλησία και γελάνε οι άλλες οι καριόλες…

Σκίζεται το καλσόν της Γωγώς από φαναράκι που κρατάει ένα αντιπαθητικό παιδάκι παραπλεύρως.

Πιάνει φωτιά η αριστερή κοτσίδα της Ελενίτσας από φαναράκι που κρατάει άλλο αντιπαθητικό παιδάκι παραπλεύρως.

Ο Κωνσταντίνος πατάει πινέζα στην παλάμη την ώρα που περνάει κάτω από τον επιτάφιο και βάζει τα κλάματα. Αφού ηρεμεί ο Κωνσταντίνος, επίσης,δεν βλέπει καλά και τον παίρνει στο σβέρκο ο μπαμπάς του ο Παντελής.

Το Μεγάλο Σάββατο επικρατεί οργασμός προετοιμασίας . Ο παππούς σφάζει το αρνί που σπαρταράει , μπροστά στα τέσσερα σοκαρισμένα εγγόνια του, που έχουν φρικάρει. Το γδέρνει, το ξεντεριάζει και δίνει στη χαρούμενη γιαγιά τα εντόσθια που θα γίνουν κοκορέτσι. Οι γονείς των παιδιών χαζογελούν και αστειεύονται επίσης.

Οι τρεις αδερφές , προβάρουν τα ρούχα για την Ανάσταση στη μεγάλη κρεβατοκάμαρα, μιλάνε για τους παλιούς γκόμενους, που τους είδαν στον επιτάφιο, ανταλλάσσουν δίαιτες, αναρωτιούνται αν η Μενεγάκη είναι έγκυος στο πέμπτο παιδί, και καταλήγουν συζητώντας πόσο καιρό έχουν να πηδηχτούν. Τα Μπατζανάκια λύνουν τα μεταγραφικά προβλήματα του Ολυμπιακού και το προσφυγικό του Τσίπρα ταυτόχρονα, πίνοντας μπύρες στην καφετερία του χωριού.

Ο Παντελής δεν πάει στην Ανάσταση από το 2011και μετά … μένει σπίτι και βοηθάει την πεθερά να αυγοκόψει τη μαγειρίτσα.

Ξημέρωσε Πάσχα…

Ο πεθερός είναι στο πόδι από τις 7. Ν’ ανάψει φωτιά στα κάρβουνα και να ετοιμάσει το κοκορέτσι και το αρνί ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Ρίχνει …αναστάσιμες χριστοπαναγίες μέσα από τα δόντια , που τα κοπρόσκυλα οι γαμπροί του κοιμούνται ακόμα, οι αχαΐρευτοι.

Οι γαμπροί εμφανίζονται μετά τις εννιά, ένας – ένας με φραπέ στο χέρι, τσιγαρόβηχα και γυαλιά ηλίου.

Η πεθερά έχει καμπουριάσει από τις δουλειές αλλά δεν βγάζει άχνα. Οι κόρες άφαντες μέχρι τις 11 μακιγιάρονται και δοκιμάζουν ρούχα για να βγάλουν καλές selfies . Τα παιδιά πάλι τσακώνονται. Από κάπου ακούγεται η διαφήμιση των τζάμπο… «ΧΤΥΠΑ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ»

Ο πρώτος μεζές είναι έτοιμος. Αμελέτητα ψητά και μπαίνει στο τραπέζι. Οι γυναίκες σιχαίνονται , οι άντρες τα χλαπακιάζουν. Ακολουθούν κοκορέτσι, τυριά και μπυρόνια από το lidl που τα είχε προσφορά, όπως και τα σοκολατένια αυγά ,που έχουνε γεύση τριμμένης τσιμεντοκονίας. Ακούγεται Γωγώ Τσαμπά, Παντελίδης , Πάολα και φυσικά Έφη Θώδη. ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ …ΑΠ΄’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ.

Η ώρα είναι μία . Οι απόψεις για το ψήσιμο του αρνιού διίσταντο. Μετά από σύσκεψη ολίγων λεπτών, αποφασίζει να το βγάλει ο πεθερός, γιατί από το τράβα – τράβα τις πέτσες, το κάνανε σαν προσφυγικό αντίσκηνο στο λιμάνι του Πειραιά. Μία από τις κόρες, δεν τρώει το αρνί , γιατί της μυρίζει και της ψήνουν μπριζόλα.

Αφού ξεκοιλιάζονται στο φαΐ ,πέφτουνε σε κώμα μέχρι τις οχτώ το βράδυ. Όταν ξυπνάνε οι γαμπροί φωνάζουν «καφέεεεεε» και θυμούνται το οικόπεδο που δεν έχει αποφασίσει ο πεθερός σε ποιόν θα το δώσει. Τσακώνονται όλοι με όλους μέχρι τις 12 το βράδυ. Πάνε σκοτωμένοι για ύπνο, βρίζοντας ο ένας τον άλλον και χαράματα φεύγουν όλοι για τα σπίτια τους μουντζώνοντας πίσω τους.

Στην επιστροφή επικρατεί χάος στο δρόμο από την κίνηση και στο αυτοκίνητο από τον τσακωμό.

Μετά από έξι ώρες βγαίνουν από την Αττική οδό στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, ενώ ακούγεται η Άντζελα στη διαφήμιση των Τζάμπο…

«….και δεν αξίζει τ’ όνομά μου

μια πετσούλα αρνί

για μεεεεεεεναααααααα….

ΕΣΥ??? ….ΧΤΥΠΑ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ»

Ξαφνικά το χέρι του Παντελή φεύγει αστραπιαία από το τιμόνι.

  • ΕΠΤΑ !!!
  • ΤΙ ΕΠΤΑ???
  • …ΡΑΜΜΑΤΑ… ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ Η ΓΩΓΩ, ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ, ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου