Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας.
Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά.
Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc.
Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
η βιομηχανια τροφιμων και το περιβαλλον

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συμμετέχοντας σε δράσεις που στόχο έχουν την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος», τονίζει η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κυρία Βάσω Παπαδημητρίου.

Εξηγεί επίσης γιατί ο ΣΕΒΤ συμμετέχει στο κοινοτικό σχέδιο LifeFoodprint. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, στο οποίο λαμβάνουν μέρος οκτώ εταίροι από δύο ευρωπαϊκές χώρες, δύο Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων Τροφίμων, τέσσερις επιχειρήσεις και δύο πανεπιστήμια. Στόχος του έργου είναι ο περιορισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον κλάδο των τροφίμων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ολόκληρη την τροφική αλυσσίδα –από την παραγωγή των πρώτων υλών μέχρι τον καταναλωτή–, το έργο αναπτύσσει στρατηγικές και εργαλεία για την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, συμβάλλοντας, αφ’ ενός, στην προστασία του περιβάλλοντος και, αφ’ ετέρου, στην αύξηση της βιωσιμότητας του κλάδου με την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχουν οι επιχειρήσεις Αττική Μελισσοκομική-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, Ε.Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ, Ελαΐς-UnileverHellas ΑΕ, Ακτίνα ΑΕ. Συντονιστής στα θέματα ενέργειας του προγράμματος είναι η βιομηχανία Γιώτης ΑΕ, στην οποία έγινε και ειδική έρευνα μέτρησης των ενεργειακών της επιδόσεων. Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα έχουν επίσης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρείες Αφοι Κοντζόγλου ΑΕ και Biochem Αρβανιτίδης ΑΕ, καθώς και ιταλικοί οργανισμοί του κλάδου ειδών διατροφής.

Ας σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΤ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας FoodforLife, ισχυροποίησε την συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εδράζοντας στην στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης. Ιδιαίτερα σημαντική στην διάρκεια του 2016 για τον Σύνδεσμο ήταν η από πλευράς του συγκρότηση της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφορίας, για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων σύγχρονων και αναδυόμενων επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων, καθώς και η διοργάνωση με μεγάλη επιτυχία για έκτη συνεχή χρονιά του Εθνικού Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Ecotrophelia.

Μπορούμε έτσι να πούμε με πιο απλά λόγια ότι ο ΣΕΒΤ συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες καινοτομίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανοίγοντας ταυτοχρόνως και νέους δρόμους ανάπτυξης.