Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφεί στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Αλφόνσο Βιτάλη.
Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται πιο οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, ως διευθύνων σύμβουλος της Apertus Alveo Communications...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
η σκευωρια κατεπεσε η εκτροπη απεφευχθη

Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΤΕΠΕΣΕ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΕΦΕΥΧΘΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα ανήμερα της …προαναγγελθείσας εφόδου του ΣΔΟΕ στην οικία της συζύγου του δεύτερου, διαβεβαίωνε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας πως ουδέν γνωρίζει για την υπόθεση την οποία, κατά τα άλλα, ερευνούν οι αρχές.

Παρακάμπτοντας ευσχήμως την περίεργη σύμπτωση της άρνησης του Διοικητή να εγκρίνει το Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής που πρότεινε η κυβέρνηση, με την έφοδο του ΣΔΟΕ στην οικία Στουρνάρα, ο Πρωθυπουργός δεν έπραξε τίποτα περισσότερο από το …θεσμικά επιβαλλόμενο!

Αλίμονο, αν φαινόταν (πόσο μάλλον να αποδεικνύονταν) ότι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας υποκινεί επίθεση κατά του επικεφαλής ενός ανεξάρτητου θεσμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδας – επιφορτισμένης εκ της συνθήκης προσχωρήσεως της Ελλάδας στην ΟΝΕ να ελέγχει και να εποπτεύει την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος – ακόμα χειρότερα ότι παρεμβαίνει στο έργο της δικαστικής εξουσίας, για να επιτελέσει τον σκοπό του. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επρόκειτο για ωμή θεσμική εκτροπή…

Είναι προφανές ότι και μετά την κατ” ιδίαν συνάντηση που Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το ίδιο θα ειπωθεί επισήμως. Αν μη τι άλλο πρέπει να κρατηθούν και κάποιοι τύποι ή έστω μια κατ” επίφαση καλή μαρτυρία προς τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι, κατά τα άλλα, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και γνωρίζουν λεπτομερώς τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, στο οποίο φαίνεται να μαίνεται ένας ακήρυκτος πόλεμος Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδας.

Λίαν προσφάτως λοιπόν, εκπρόσωποι των θεσμών στην Ελλάδα ενημερώθηκαν για κινήσεις κάποιων κύκλων να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες σε βάρος του Διοικητή, που τους θύμισαν μεθοδεύσεις παρόμοιες με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Κατά το προηγούμενο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμφανιζόταν να σβήνει ονόματα δικών του ανθρώπων από στικάκια, έτσι κι ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται να σβήνει το όνομα της συζύγου του από τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ! Άνθρωποι με στοιχειώδη οξυδέρκεια, οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ελλάδα, ρωτούσαν, με έκπληξη, αλλά και αρκετή δόση σαρκασμού, πως είναι δυνατό ο Γιάννης Στουρνάρας να είχε εξαφανίσει το όνομα της συζύγου του, αλλά τελικά η ίδια και η εταιρία της να εμφανίζεται ξεκάθαρα παντού ότι ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες έλαβε μέρος και κέρδισε το διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για μέρος διαφημιστικής του καμπάνιας σε όλη τη χώρα.

Το πλέον πιθανόν είναι ότι ανακινείται μια υπόθεση ξεκάθαρη που αφορά στο αστρονομικό ποσό των 300.000€ για μια δουλειά που στη διαφημιστική πιάτσα θεωρείται ρουτίνας, προκειμένου να δημιουργηθούν υπόνοιες γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του. (σημ: όταν η σύζυγος του κ. Στουρνάρα πήρε τη συγκεκριμένη δουλειά, ο σύζυγος της δεν κατείχε κάποιο κρατικό αξίωμα).

Για να υπάρξει λοιπόν περισσότερο σασπένς σε μια υπόθεση χωρίς σασπένς και να ενταθούν οι υπόνοιες σε βάρος του κ. Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έγιναν γνώστες “πληροφοριών” που φέρουν τον πρώην Εισαγγελέα κ. Φλωρίδη και τον πρώην υπουργό κ. Λυκουρέντζο να δέχονται “συστάσεις” από τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να “κουκουλώσουν” την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ – γεγονός που αιτιολογεί τις τότε παραιτήσεις τους… Πληροφορίες που ήδη ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να χαρακτηρίσει ως “γελοία και ανάξια σχολιασμού σκευωρία”, όπως πληροφορεί το Βήμα Online

Ίσως αυτές τις πληροφορίες να μετέφεραν εγκαίρως οι εκπρόσωποι των θεσμών στο κεντρικό Ευρωπαίο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσφέρθηκε να συνδράμει τον Γιάννη Στουρνάρα με μια δήλωση στήριξης στο πρόσωπο του.

Η άρνηση, ωστόσο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να δεχθεί “εξωτερική βοήθεια”, με τη διαβεβαίωση “εδώ, εγώ θα το χειριστώ”, καταδεικνύει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όπως ήδη διευκρίνισε στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να τον καθησυχάσει ότι το θέμα δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να διαταράξει τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων τους.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο και τη χρησιμότητα του Διοικητή τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το συντομότερο δυνατό, όσο, πολύ περισσότερο, για την υπόθεση της διευθέτησης του χρέους που είναι το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πρόσφατα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας – με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, καθώς και των προαπαιτούμενων για να κλείσουν η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η προβλεπόμενη δόση, προϋπόθεση, ωστόσο που για ευνόητους λόγους ο πρωθυπουργός παρέλειψε να υπερτονίσει…