Διάβασα σε άρθρο κυριακάτικης εφημερίδος την ευχή-προτροπή δημοσιογράφου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέψει τη Ν.Δ. προς το κέντρο. Δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνεται ο εν λόγω δημοσιογράφος, αλλά και κάθε άλλος που κάνει παρόμοια σχόλια, αλλά τα κόμματα –και ιδίως τα κατεστημένα- δεν είναι σκάφη που αλλάζουν πορεία αναλόγως που στρέφει το πηδάλιο ο καπετάνιος

Μπορεί να διανύουμε περίοδο εκπτώσεως των ιδεολογιών, αλλά αυτό πρωτίστως αφορά τα κόμματα που βάσισαν την ύπαρξή τους σε ιδεολογίες και αόριστα οράματα, δηλαδή τα κόμματα της Αριστεράς και γενικώς όσα επαγγέλονταν αλλαγές στο κοινωνικό σύστημα.

Ένα κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, που εκφράζει τον κύριο όγκο της Δεξιάς –ή Συντηρητικής, αν προτιμάτε- παρατάξεως, δεν αλλάζει κατεύθυνση αναλόγως πως φυσάει ο άνεμος! Πολλώ δε μάλλον που ο άνεμος δεν φυσάει προς τ’ αριστερά…

Αν η Ν.Δ. ήταν το κόμμα του Λεβέντη ή το όποιο άλλο προσωρινό μόρφωμα, όπως οι ΑΝ.ΕΛ., η Δημοκρατική Αριστερά κλπ., ακόμη αν ήταν το κόμμα του 3%, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2009, τότε θα είχε νόημα να συζητάμε για αλλαγή πλεύσεως. Σε τέτοια μικρής εμβέλειας ή αδιαμόρφωτα σχήματα, όλα μπορούν να αλλάξουν λιγότερο ή περισσότερο εύκολα αφού στόχος είναι η πολιτική επιβίωση με όποιο μέσο.

Όμως, η Ν.Δ. δεν είναι τέτοια περίπτωση. Έχει συγκεκριμένο κόσμο που την στηρίζει, εκφράζει μια συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική παράταξη, από την οποία αντλεί στελέχη και ψηφοφόρους: την Δεξιά! Μας αρέσει ή όχι, η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της παρατάξεως είναι άνθρωποι συγκεκριμένων αντιλήψεων, δηλαδή παραδοσιακών εθνικοπατριωτικών και ορθοδόξων αντιλήψεων.

Ταυτοχρόνως, η ίδια αυτή παράταξη περιλαμβάνει και την λεγόμενη κεντροδεξιά, δηλαδή επίσης συντηρητικούς πολίτες, μάλλον υψηλού ή μεσο-υψηλού (midupper) εισοδηματικού επιπέδου, οι οποίοι είναι απλώς περισσότερο φιλελεύθεροι ή λιγότερο συντηρητικοί, λιγότερο θρησκόληπτοι ή περισσότερο ρεαλιστές, λιγότερο παραδοσιακοί ή περισσότερο καλλιεργημένοι κλπ. Πολλά τέτοια δίπολα μπορώ να παραθέσω για να τους περιγράψω, αλλά δεν χρειάζεται, όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιους αναφέρομαι.

Πρακτικώς, η Ν.Δ. είναι το κόμμα που, λίγο-πολύ, από το 1974 μέχρι σήμερα εξέφρασε την συντηρητική, τη Δεξιά παράταξη έχοντας στην μεγάλη –εκλογική- της βάση την λαϊκή-παραδοσιακή Δεξιά και στο στελεχιακό της δυναμικό, στην κορυφή της, την πιο φιλελεύθερη εκδοχή της.

Το σχήμα αυτό λειτούργησε αρκετά καλά ώστε να προσφέρει πολιτική σταθερότητα παρά την λαϊκιστική λαίλαπα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σήμερα, εν μέσω παρατεταμένης πολιτικής κρίσεως, με το μεταλλαγμένο ακραίο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συγκυβερνά μαζί με τους νεοκομμουνιστές και τον τυχοδιώκτη Πάνο Καμμένο, απειλώντας τους ίδιους τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας, η ενότητα της Δεξιάς, η ενότητα της συντηρητικής παρατάξεως είναι απολύτως αναγκαία. Όμως, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με στροφή προς την μία ή την άλλη συνιστώσα της. Η παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη. Οι διχαστικές αντιλήψεις περιθωριακών ομάδων δεν πρέπει να αφεθούν να παρασύρουν τη Ν.Δ. στη διάλυση, διότι αυτό θα συμβεί αν η αποκοπή της από την ευρεία βάση της λαϊκής Δεξιάς οδηγήσει σε απώλεια της αυτοδυναμίας, στις επερχόμενες εκλογές, ή ακόμη και σε απώλεια της πρώτης θέσεως!

Η αυτοδυναμία και η πολιτική κυριαρχία που αυτή συνεπάγεται δεν θα επιτευχθούν με καιροσκοπικές ημι-ιδεολογικές στροφές (ή ιδεολογικές ημι-στροφές;), όπως συνηθίζουν τα αριστερά κόμματα!

– Η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς επιτυγχάνεται όταν το κόμμα που την εκφράζει κατορθώνει να προβάλει την οντολογία της, μακράν ανώτερη από ασαφή ιδεολογήματα αφού μπορεί και απαντά στα προβλήματα της πραγματικότητος, αλλά και σε αυτά που γεννά η εξέλιξη.

– Η πολιτική κυριαρχία και η κυβερνητική αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα επιτευχθούν με ριζοσπαστικές πολιτικές επιλογές που θα εκφράσουν την δεξιά οντολογία, επιλογές που θα συνθέσουν ένα όραμα για την Πολιτική, τον Πολιτισμό, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και την Ανάπτυξη και θα εμπνεύσουν την ευρεία κοινωνική της βάση, που θα την επανασυσπειρώσουν μακριά από καιροσκόπους, λαϊκιστές και νεοναζί! Μια τέτοια επιλογή όχι μόνο δεν απομακρύνει το κέντρο, αλλά το προσελκύει ακόμη περισσότερο, ιδίως όταν στην άλλη του όχθη θα περιδιαβαίνουν θλιβερές φυσιογνωμίες τύπου Καμίνη, Θεοδωράκη, Γεννηματά κλπ. πολιτικών πτωμάτων…

Previous articleTHE TRUMAN DOCTRINE REDUX
Next articleΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

2 COMMENTS

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.