Απαντώντας πολύ προσεκτικά στις διάφορες ηλιθιότητες που εκστομίζουν οι γελωτοποιοί της πολιτικής, απευθυνόμενοι σε πυγμαίους της γνώσης, πριν λιγες ημερες,ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης κ. Μάριο Ντράγκι είπε, απλά και ξεκάθαρα, ότι «όποια χώρα θέλει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα πρέπει να τακτοποιήσει τις απαιτήσεις και τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης πριν κόψει τους δεσμούς».

Η σπάνια αναφορά στην πιθανότητα να φύγει κάποιο μέλος της ένωσης έγινε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή προς δυο Ιταλούς βουλευτές και δημοσιοποιήθηκε την προπερασμένη Παρασκευή, απο το Πρακτορειο Reuters. Έρχεται δε σε μία συγκυρία που το αντιευρωπαϊκό πνεύμα στην Ιταλία και άλλα κράτη μέλη αυξάνεται, τροφοδοτούμενο από την απόφαση της Βρεταννίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει το πρακτορείο.

«Αν μια χώρα φύγει από το ευρωσύστημα, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της εθνικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΚΤ πρέπει να εκκαθαριστούν στο σύνολό τους, αναφέρειο κ.Ντραγκι στην επιστολή. Με βάση τα στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου από το σύστημα πληρωμών Target-2, αυτό θα άφηνε την Ιταλία με λογαριασμό 358,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διοτι το σύστημα καταγράφει τις ροές πληρωμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης,στις μεταξυ τους εμπορικες συναλλαγες.

Υπο αυτες τις συνθηκες,η απειλή διασυνοριακών πτωχεύσεων αποτελεί το στοιχείο στο οποίο αποδίδεται συχνά το γεγονός ότι η ευρωζώνη διατηρείται ακέραια, παρά την χρηματοπιστωτική κρίση. Καθώς αυτές οι πληρωμές εν γένει δεν διακανονίζονται, αδύναμες οικονομίες –περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας– έχουν αθροιστικά μεγάλες υποχρεώσεις στον Target-2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με απαιτήσεις 754,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.Οσο για την Ελλαδα,οφειλει στο συστημα μονον 96 δις.ευρω,τα οποια θα επρεπε να προστεθουν στο συνολικο χρεος της χωρας.

Οι ανισορροπίες του Target-2 χειροτέρεψαν τους τελευταίους μήνες, με τον οικονομολόγο του Harvard κ.Carmen Reinhart να προειδοποιεί για έξοδο κεφαλαίων από την Ιταλία. Στην επιστολή, ο Μ. Ντράγκι υποστηρίζει ότι οι ανισορροπίες οφείλονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, όπου πολλοί πωλητές είναι ξένοι επενδυτές με λογαριασμούς στην Γερμανία.

Ερώτημά μας: Οι εδώ δραχμολάγνοι και άλλοι τσαρλατάνοι της πολιτικής, γνωρίζουν πόσα οφείλει η Ελλάδα στο Target-2 επιπλέον του συνολικού μας χρέους; Γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση αποχώρησής της από την ευρωζώνη, η χώρα αυτομάτως θα μείνει χωρίς εισαγωγές; Οι ντόπιοι γελωτοποιοί έχουν υπ’ όψη τους ότι η Ελλάδα έχει βαθμό αυτάρκειας 10,5% και αρα η κατανάλωσή της εξαρτάται σε ποσοστό περίπου 90% από εισαγωγές; Τούς πληροφόρησε κανείς ότι το χρέος μας προς το Target-2 ειναι αμεσως απαιτητο και ασχετο με οποιεσδηποτε αλλες ρυθμισεις;

Αν όλα αυτά τούς είναι άγνωστα, τότε καλά θα κάνουν, πολύ ευγενικά, να μην μάς σκοτίζουν…με μπαρουφες και αλλα παρομοια.

Previous articleΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Next articleΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.