Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

Ο Ηλίας Καραβολιάς γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής και Οικονομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε τον θεωρητικό τομέα ειδίκευσης (Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής) με έμφαση στις Κεφαλαιαγορές, στην Θεωρία Παιγνίων και στην Οικονομική Ψυχολογία.
Είναι επίσης απόφοιτος του Institute of Maritimes and Economic Studies στο Kensigton του Λονδίνου, όπου σήμερα διατηρεί τον τίτλο του Α' αντιπροέδρου.
Δούλεψε στο Asset Management της Northstar Finance στην Έλλάδα και μετά στον χώρο του Investment Banking στο Λονδίνο μέσω της Αxiom Capital και της Upgrade London.
Yπήρξε Council Member στην διεθνή πλατφόρμα συμβούλων Gershon Lehrman Group για θεσμικούς επενδυτές και οργανισμούς.Ήταν στο Advisory Board του think tank Paratus Global Europe και διετέλεσε Αssociate Partner της διεθνούς εταιρείας συμβούλων σε συγχωνεύσεις/εξαγορές, InVent Solutions.
Συμμετείχε στο Board of Directors δύο εισηγμένων εταιρειών στην Σόφια( Marble Arts και Mayfair Group) και για σύντομο διάστημα ήταν μέλος του Investment Committee στο SF Global Fund
Από το 2009 -2014 έδινε διαλέξεις και ήταν αναλυτής στο Institute of Diplomacy and Global Affairs του Αμερικανικού Κολεγίου στην Αθήνα καθώς και στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Aρθρογράφοςσε έντυπα και εφημερίδες,διατηρεί συνεργασία με ελληνικά αλλά και διεθνή sites.Έχει κληθεί ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια με αντικείμενο τα διεθνή χρηματοοικονομικά, την γεωπολιτική, κ.ακαι φιλοξενείται κατά καιρούςσε εκπομπές ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Πρόσφατα έγινε μέλος του Scientific Committee στο American Institute of Geostrategy με έδρα το Los Angeles.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ
η αορατη διασωση τησ ευρωζωνησ

Η ΑΟΡΑΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μόλις προχθές έγραφα στο new-Deal για το Τέλος του Ευρωπαϊκού Μονεταρισμού τονίζοντας ότι ζούμε συνεχώς στην ζώνη των μηδενικών επιτοκίων και ο κανόνας του Φρίντμαν (που υποστήριξε τον καθορισμό του ονομαστικού επιτοκίου στο μηδέν) φαίνεται να μην αποδίδει.

Πριν από λίγα λεπτά δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση του Σόιμπλε (δεν διάβασε… εμένα, εννοείται!) προς τον Ντράγκι, διοικητή της ΕΚΤ, όπου ξεκάθαρα του ζητάει να ανεβάσει τα επιτόκια.

Ο Σόιμπλε λέει το αυτονόητο, ανεβάζοντας την ένταση μεταξύ της Γερμανίας και της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης: Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, η ΕΚΤ και η νομισματική της πολιτική έχει φθάσει στα όριά της!

Ο Σόιμπλε λέει επίσης ότι σαν Ευρωζώνη δεν θα επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα. Έχει δίκιο ο αυστηρός υπουργός του Βερολίνου; Έχει και παραέχει! Αυτό που περιέγραψα προχθές- το τέλος του ευρωπαϊκού μονεταρισμού- είναι οφθαλμοφανές στο Βερολίνο το οποίο φυσικά και ευθύνεται για την διαρκή λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία που γεννάει ύφεση παντού.

Ο πρώην εφοριακός Σόιμπλε αφού πρώτα μας έβαλε να ματώσουμε – ώστε να ξοδεύουμε λιγότερα από αυτά που παράγουμε – τώρα έρχεται και υποδεικνύει ότι το φθηνό χρήμα από το ελικοπτεράκι της Φρανκφούρτης (ΕΚΤ) δεν πιάνει τόπο καθώς από μόνο του δεν αρκεί να κινητοποιήσει τις οικονομίες.

Όπως είπε ο Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, «…η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι σαν μια αόρατη διάσωση για την χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια…» Ο ίδιος προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές (!) οι οποίοι θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Έχει γούστο να τον ρωτήσουν και για μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα…