Προσοχή!!! Έρχονται οι εξωγήινοι!!! Για την ακρίβεια τείνει να επιβληθεί μια γλώσσα εξωγήινων…

ΕΝ ΑΡΧΗ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία το αρσενικό γένος αμφισβητείται σε πολλά επίπεδα.

Η ακρότητα όμως της αμφισβήτησης φτάνει σήμερα μέχρι και την γλώσσα. Κι εδώ βέβαια αγγίζουμε τα όρια της γελοιότητας. Τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του φεμινισμού αμφισβητούν την γλώσσα μέσω της γραμματικής. Αμφισβητούν την «αρσενικοκρατούμενη» γλωσσική πραγματικότητα. Βάζουν υποχρεωτικά μια νέα διαφορετική αλλά κυριολεκτικά αδιάβαστη φρασεολογία. Μια ..γλώσσα εξωγήινων!

Βάζοντας μόνιμα την θηλυκή κατάληξη της λέξης δίπλα στην αρσενική προσθέτοντας και τον πληθυντικό προτείνουν ένα ακατανόητο λεξιλόγιο. Αυτή η κυριαρχία του αρσενικοθήλυκου. Αυτή η ουδετερότητα κάποτε θεωρείτο προνόμιο μόνο των φεμινιστικών ανακοινώσεων. Ή της ριζοσπαστικής αριστερής φρασεολογίας. Τώρα αρχίζει να μπαίνει, υπό την πίεση των οπαδών του «πολιτικά ορθόν» και σε κάποια επίσημα δημόσια έγγραφα.

Ειδικά στην Γαλλία το φαινόμενο προκαλεί πολλές οξύτατες αντιδράσεις. Για να γίνει κατανοητό σας παραθέτω το εξής: αντί να γράφει η λέξη «αναγνώστης» τώρα θα γράφεται «αναγνώστης/τριας». Αυτό το αντιαισθητικό κι ακαταλαβίστικο συνονθύλευμα είναι προϊόν της ισοκρατικής εμμονής που αμφισβητεί την ιστορία και την παράδοση γλώσσας, λέξεων, γραμματικής. Είναι προϊόν μιας αριστερίζουσας εμμονής περί «ισοκρατίας».

Κρύβει όμως παράλληλα κι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον μιας αρσενικοκρατουμενης γλώσσας. (sic). Διαλαλώντας οι οπαδοί αυτής της αντίληψης ότι η γλώσσα κυριαρχείται από την αρσενική παρουσία φτάνουν στην κατασκευή, όχι μόνον γλωσσικών γελοιοτήτων, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφουν, εκτός της οπτικής ομορφιάς της σύνταξης των λέξεων, τον ρυθμό, την μουσική και την γραμματική ορθότητα.

Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ

Απoδομώντας την λέξη από το γένος της γίνεται πριμοδότηση του ουδέτερου το οποίο είναι η λύση συμβιβασμού για πολλές περιπτώσεις. Όμως έτσι μιλάμε πια δίχως την ιστορική και πολιτισμική ομορφιά της γλώσσας, δίχως την λεκτική και εννοιακή καθαρότητα. Δεν χρειάζεται να ναι κάποιος λόγιος για να καταλάβει αμέσως ότι αυτός ο «καινογλωσσισμος» γίνεται αμέσως «κενογλωσσισμος». Το «καινό», δηλαδή το καινούργιο, γίνεται εύκολα «κενό» δηλαδή κάτι που δεν λέει τίποτα, που χάνει την αισθητική και νοητική υγεία της γλώσσας.

Η λυσσώδη μάχη των αριστεροφεμινιστικων παρτιζάνων εναντίον των γλωσσικών «στερεοτύπων» όπως λένε οδηγεί σε μια ουδέτερη γλώσσα, κάτι σαν ουδέτερο γένος ή φύλο, που θυμίζει ιντερνετική κακογλωσσιά και οδηγεί στην αγλωσσία.

Η γραμματική και η ορθογραφία κινδυνεύουν σοβαρά από αυτές τις επικίνδυνες και ανεύθυνες ακρότητες. Ο έλεγχος της γλώσσας και η ορθή της χρήση πρέπει να ναι το κύριο μέλημα των πολιτικών κι ειδικά των υπουργών παιδείας και πολιτισμού.

Δεν μπορεί να φτάσουμε να γράφουμε (όπως προτάθηκε στην Σουηδία) το άρθρο «αυτός» ως «αυτός η» κι αντιστρόφως «αυτηος». Πρόκειται για γελοιότητες που χρήζουν μάλλον ψυχιατρικής θεραπείας παρά σοβαρής αντιμετώπισης.

ΓΛΏΣΣΑ ΕΞΩΓΉΙΝΩΝ

Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί και τα τρελά νομοσχέδια στην Ευρώπη (και λίγο καιρό πάντα μετά στην χώρα μας) φτάνουν το ένα μετά το άλλο μαζικά και γρήγορα πριν κάποιος συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται, οφείλω να ενημερώσω για αυτήν την νέα τάση που στόχο έχει κατά βάθος να καταστρέψει κάθε ιστορική και συναισθηματική σχέση των πολιτών με την γλώσσα-πατρίδα τους. Να την μετατρέψει σε άψυχο τεχνικό εργαλείο «εξωγήινων» και τους ίδιους τους πολίτες σε ξένους με τον εαυτό τους, τον τόπο και την ιστορία τους. Τους θέλει στο να μετατραπούν σε εξωγήινους στην ίδια τους την γη.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα στο new deal

Previous articleΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Next articleΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ
Ο Δημοσθένης Δαββέτας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για τα περιοδικά και τις εφημερίδες Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux-Arts Magazine, Galleries Magazines, Liberation, Parkett, Risk στις πολιτιστικές στήλες. Από το 2010 αρθρογραφεί για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συμμετέχει στην σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για Μουσεία, ενώ δίνει διαλέξεις σε Σχολές Τέχνης και Πανεπιστήμια.