Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας.
Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά.
Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc.
Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
γιατι οι τζιχαντιστεσ μισουν τη ζωη;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΜΙΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ;

Σε μόλις 30 μήνες έχουμε πάνω από 260 νεκρούς και 650 τραυματίες, από τους οποίους κάποιοι δεν θα γίνουν ποτέ καλά. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά, νέοι και άνθρωποι ανίκανοι να πειράξουν και μια μύγα. Παρίσι, Λονδίνο, Νίκαια, Βρυξέλλες, είναι οι μεγάλες πόλεις στις οποίες η ισλαμική πανώλη έδειξε ποια είναι. Και όχι μόνον αυτό. Δήλωσε και τις προθέσεις της απέναντι στον πολιτισμένο κόσμο. Το είπε ξεκάθαρα: θέλει να τον καταστρέψει. Γιατί; Μα δεν υπάρχει απάντηση.

«Το Ισλάμ μισεί θανάσιμα την Δύση», μάς έλεγε πριν αρκετά χρόνια ο γνωστός Λιβανέζος ιστορικός και συγγραφέας Αμίν Μαλούφ. «Μισεί τις δυτικές αξίες γιατί θεωρεί ότι αυτές οδηγούν σε ανοικτές κοινωνίες, όταν το Ισλάμ τις θέλει κλειστές και εσωστρεφείς. Τις θέλει κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Πολλούς αιώνες τώρα, τα Ισλάμ βρίσκεται σε παρακμή –τόσον πνευματική όσο και επιστημονική. Κατά συνέπεια, αυτό το παρακμιακό περιβάλλον αποτελεί πρώτης τάξεως πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών κινημάτων, τις ρίζες των οποίων θα πρέπει να αναζητήσουμε στην οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο από τον Χασάν-ελ-Μπάμα, που ιδρύθηκε το 1926. Η οργάνωση αυτή είναι σήμερα η μήτρα όλων των ισλαμιστικών οργανώσεων και η φιλοσοφία της δεν είναι τίποτε παραπάνω από την διάδοση ενός σκληρού Ισλάμ, γεμάτου μίσος για την Δύση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμίν Μαλούφ πιστεύει ότι ο ισλαμικός κόσμος δύσκολα, αν όχι ποτέ, θα ξεφύγει από την κατάσταση παρακμής που βρίσκεται, παρά τον πλούτο ορισμένων μουσουλμανικών χωρών. «Παρά τις οικονομικές μεταβολές που γνώρισε τα 60 τελευταία χρόνια ο μουσουλμανικός κόσμος, δεν μπορεί να ενσωματώσει στην κουλτούρα του αρχές και θεσμούς που ισχύουν στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες. Ακόμα χειρότερα, οι οικονομικές του δομές κα επιδόσεις δεν τού επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της δημογραφικής του ανόδου. Έτσι βαθμιαία η θρησκευτική διάσταση του Ισλάμ κερδίζει έδαφος στις μουσουλμανικές κοινωνίες, που όλες έχουν να κάνουν με αυταρχικά πολιτικά καθεστώτα –γεγονός που μάλλον τις απομακρύνει από τον εκσυγχρονισμό. Αυτή η αποτυχία προσαρμογής στην σύγχρονη εποχή οδηγεί χιλιάδες απόκληρους στις μουσουλμανικές κοινωνίες προς θρησκευτικές λύσεις των προβλημάτων τους και άρα στην απόρριψη δυτικών μεθόδων απογείωσης. Η κρίση του μουσουλμανικού κόσμου βαθαίνει έτσι όλο και περισσότερο και οι συνέπειες σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστες», λέει.

«Οι ισλαμιστές είναι, με δυτικά κριτήρια, οι εκπρόσωποι του χειρότερου ολοκληρωτισμού που θα μπορούσε να γνωρίσει μία κοινωνία. Είναι ο ναζισμός στη νιοστή δύναμη. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντί τους, διαφορετικά ο ελεύθερος κόσμος θα έχει πρόβλημα». Αυτά δήλωνε προσφάτως στο γαλλικό περιοδικό Λε Πουέν ο Αλγερινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Καμάλ Νταούντ, που πέρασε από τις τάξεις των δολοφόνων του Αλλάχ αλλά έφυγε εγκαίρως. Γι’ αυτό και μάς προειδοποιεί. Το πόσοι καταλαβαίνουν από αυτές τις προειδοποιήσεις είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία που, κατά την γνώμη μας, μόλις έχει αρχίσει να γράφεται.